Pereiti į pagrindinį turinį

"Vilniaus vandenys" naudojasi naiviais?

2010-07-30 06:41
Nesusipratimas: užuot atlikę savo pareigą ir pakeitę senus šalto vandens skaitiklius, "Vilniaus vandenys" atlieka jų metrologinę patikrą.
Nesusipratimas: užuot atlikę savo pareigą ir pakeitę senus šalto vandens skaitiklius, "Vilniaus vandenys" atlieka jų metrologinę patikrą. / Tomo Raginos nuotr.

108,65 lito – tokios sumos bendrovė "Vilniaus vandenys" pareikalavo iš vartotojo už skaitiklio, kuris turėjo būti pakeistas dar prieš septynerius metus, metrologinę ekspertizę.

Apsidraudžia nuo pretenzijų

Košė užvirė tada, kai vilnietis Martynas (redakcijai pavardė žinoma) ėmė nepasitikėti šalto vandens skaitiklio rodmenimis. 8 kub. m vandens, dviejų asmenų šeimos sunaudoti per mėnesį, vyriškiui pasirodė neįtikimai daug. Paskambinęs į "Vilniaus vandenis" Martynas gavo patarimą atlikti skaitiklio metrologinę patikrą. Rekomendaciją teikusi bendrovės darbuotoja paprašė metrologinei patikrai atsiųsti oficialų prašymą raštu.

Praėjus porai savaičių nuo prašymo išsiuntimo dienos Martyno namuose apsilankė pora "Vilniaus vandenų" darbuotojų. Kol vienas keitė skaitiklį, kitas pildė geriamojo vandens skaitiklių keitimo bute aktą.

"Buto savininkas neatlygintinai perduoda vandens tiekėjui nuimtą vandens skaitiklį ir pretenzijų dėl atiduoto skaitiklio neturi ir neturės ateityje", – tokį tekstą buvo paprašytas pasirašyti Martynas.

Numoti ranka neleido savigarba

Antrame akte Martynas išvydo atskiromis eilutėmis išskaidytą užsakomų darbų sąmatą. Pagal ją vandens skaitiklio keitimo ir metrologinės patikros paslauga vyriškiui turėtų kainuoti 108,65 lito su PVM – tuo atveju, jei skaitiklis pasirodytų esąs geras.

Paslaugos kainą sudarė išlaidos automobiliui – 45,56 lito, mokestis už dviejų darbininkų darbą – 24,87 lito, darbininkų socialinis draudimas – 7,71 lito ir galiausiai metrologinė vandens skaitiklio patikra – 11,65 lito. Akte sakoma, kad atliekant darbą darbininkai sugaišo valandą, nors Martyno namuose užtruko daugiausia 15 minučių.

"Buvo ankstus šeštadienio, į kurį buvo perkelta darbo diena, rytas. "Vilniaus vandenų" darbininkai prisistatė apie 8.30 val. Buvau ką tik pakilęs iš lovos, apsimiegojęs. Pasirašiau ant abiejų aktų ir atsikvošėjau tik meistrams išėjus: kodėl turiu mokėti už paslaugas, kurios suteikiamos pavėluotai? Išsiaiškinau, kad pagal įstatymus vandens skaitikliai turi būti keičiami kas ketverius metus. Maniškis buvo nekeistas nuo 1999 m. Teoriškai jis jau savaime pasenęs ir turėjo būti pakeistas bent du kartus, tai kam jam dar metrologinė patikra?" – atsakymų kreipęsis į "Vilniaus dieną" ieškojo Martynas.

108 litai jam pasirodė per dideli pinigai, kad numotų ranka. "Noriu išsiaiškinti, ar Lietuva vis dar teisinė valstybė. Mane labiausiai piktina tai, kad šioje šalyje privalai viską išmanyti, kitaip tave būtinai apgaus", – piktinosi Martynas.

Ėjimas va bank ar klaida?

Bendrovės "Vilniaus vandenys" Skaitiklių įrengimo grupės vadovas Vytautas Baranauskas atkreipė dėmesį, kad kol kas nėra nustatyta nauja šalto vandens kaina, į kurią būtų įtrauktos ir buitinių skaitiklių eksploatavimo išlaidos. "Nekeičiame nemokamai, nes į vandens kainą nėra įtrauktas darbų sąnaudų kompensavimas. Suprantame, kad skaitiklis senas, įstatymiškai jį reikėtų keisti, bet tokia vadovybės politika", – situaciją bandė paaiškinti V.Baranauskas.

Be to, jis atkreipė dėmesį, kad vartotojas prašė ne skaitiklį pakeisti nauju, bet atlikti neeilinę metrologinę ekspertizę.

"Visada prašau meistrų, kad prieš eidami pas klientą pirmiausia telefonu perklaustų, ar jis iš tikrųjų pageidauja metrologinės patikros. Mums ji – nereikalingas darbas, nes už ekspertizę mokame pinigėlius. Jei būtų prašęs pakeisti skaitiklį, tai būtume padarę nemokamai", – tikino V.Baranauskas.

Tačiau Martyno tokie paaiškinimai nenuramino. "Meistras, nuėmęs skaitiklį, pasakė, kad jis montuotas 1999 m. Tai kodėl jis, situaciją vertindamas kaip profesionalas, nepasiūlė man atsisakyti metrologinės patikros ir tiesiog pakeisti skaitiklį? Tokį elgesį vertinu kaip "Vilniaus vandenų" ėjimą va bank: jei vartotojas protingesnis ir išmanantis, keičiam nemokamai, jei kvailelis – imam pinigus", – piktinosi Martynas.

O V.Baranauskas užtikrino, kad sąmoningo pasipinigavimo iš skaitiklių keitimo bendrovė tikrai nepropaguoja. "Tai, kad meistras nepasiūlė tiesiog pakeisti skaitiklio, vadinčiau žmogiškojo faktoriaus klaida", – sakė "Vilniaus vandenų" atstovas.


Gelbsti apsukrūs teisininkai

Lietuvos metrologijos inspekcijos Vilniaus skyriaus vyresnysis valstybinis inspektorius, laikinai vykdantis viršininko funkcijas Igoris Tkačenko aiškino, kad inspekcija su "Vilniaus vandenimis" yra sudariusi žodinį susitarimą.

"Suvokiame, kad pakeisti visus skaitiklius kas ketverius metus Vilniuje yra fiziškai neįmanoma, nors to reikalauja įstatymas. Todėl esame sutarę, kad, jei klientai turi bėdų ir paaiškėja, jog skaitiklis tikrai senas, jis turi būti keičiamas nemokamai", – kalbėjo I.Tkačenko. Tačiau atsidusęs jis apgailestavo, kad įvairūs įstatymo įgyvendinamieji teisės aktai prieštarauja inspekcijos numatytai tvarkai.

"Dėl to ne kartą bylinėjomės teisme. Deja, įmonė stipri, turi gerų teisininkų, kurie teisės aktuose vis atranda kokių nors jų klientams naudingų punktų. Mūsų pozicija griežta – skaitiklis yra tiekėjo nuosavybė ir turi būti jo prižiūrimas. Tačiau teisme tiekėjas ginčija tą savo nuosavybę, o paskui aktuose prašo pasirašyti, kad skaitiklį tiekėjui vartotojas atiduoda veltui. Sutinku, kad yra daug painiavos", – atsiduso I.Tkačenko ir leido suprasti, kad vartotoją nuo nepagrįstų mokesčių gali išgelbėti tik išmanymas. Girdi, "Vilniaus vandenys" nenori triukšmo, todėl pasikausčiusiems vartotojams skaitiklius keičia už dyką, o iš mažiau žinančių pinigaujasi.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų