Vilniečiai dėkos Islandijai už nepriklausomą Lietuvą

Šeštadienį, birželio 15 d., Vilniuje jau antrą kartą miestiečiai bus kviečiami sveikinti Islandiją šūksniais „Ačiū tau, Islandija“ ir „Takk, Island“. Renginio tikslas – padėkoti islandams už istorinę drąsa ir draugystę.

1991 m. Islandija buvo pirmoji valstybė, pripažinusi mūsų šalies Nepriklausomybę. Būtent už tai vilniečiai ir kviečiami padėkoti islandams, simboliškai pasirinkus birželio mėnesį, kai pati Islandija švenčia savo Nepriklausomybės dieną.

„Idėja kilo tada, kai supratau, jog reikia išnaudoti Islandijos gatvę. Pamaniau, kad reikia suorganizuoti šventę, kuri būtų piliečių, o ne politikų. Anksčiau politikai paminėdavo šį istorinį įvykį, ir tiek. Norisi, kad žmonės vertintų Nepriklausomybę. Taip pat šis projektas iš dalies yra urbanistinio dizaino projektas: įvairiose erdvėse vyks konceptualūs, kūrybiški renginiai“, – pasakojo idėjos autorius ir organizatorius Mantas Titas Urbonas.

Renginio dieną Islandijos gatvė bus papuošta šios šalies spalvų girliandomis, o vilniečiai bus pažindinami su jos tradicijomis ir kultūra. Taip pat bus galima paragauti tradicinio pūdyto ryklio, dalyvauti specialiame protmūšyje ar net laimėti lėktuvo bilietą į Islandiją. Nufilmuotos renginio akimirkos ir vilniečių padėkos iškart po renginio internetu keliaus į Islandiją.

Islandijos garbės konsulas Lietuvoje Vaidotas Sankalas akcentavo, kad šventė daugiau skirta pasidžiaugti Islandijos nacionaline švente, kuri ten minima birželio 17-ąją. „Šiais metais renginio programa bus turtingesnė, tad lieka tikėtis, kad ji ir toliau tik augs. Vėliau gal turėsime ir Islandijos gatvės savaitgalio šventę?“ – šypsojosi V.Sakalas.

Renginio organizatoriai pasakojo, kad žinią apie idėją siekia paskleisti kuo plačiau, ypač pačioje Islandijoje, siekiant, kad į Vilniuje vykstančią šventę atvyktų kuo daugiau islandų.

„Islandai, kai pamatydavo mūsų filmuotą medžiagą iš praeitų metų šventės, labai nustebdavo. Pasirodo, niekas kitas jiems taip nedėkoja: jie kukliai, bet su džiaugsmu akyse žiūri į tai“, – džiaugėsi Islandijos garbės konsulas V.Sankalas.

„Ačiū tau, Islandija 2013“ – ko gero, vienintelis tokio tipo pilietinis projektas, per kurį viena valstybė dėkoja kitai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių