Vilniečiai kviečiami rinkti naujus pavadinimus L. Giros ir S. Nėries gatvėms

  • Teksto dydis:

Sostinės gyventojai iki kitos savaitės penktadienio kviečiami balsuoti už naujus pavadinimus Fabijoniškėse esančioms Liudo Giros ir Salomėjos Nėries gatvėms.

Pasak Vilniaus savivaldybės, Istorinės atminties komisija kartu su bendruomene išrinko po tris tinkamiausius variantus. Skelbiama, kad L. Giros gatvę siūloma pervadinti Didgirio, Liongino Baliukevičiaus ar Miško vartų vardu.

L. Giros gatvei gyventojai taip pat siūlė Giros, Midaus, Skautų, Strazdo, Kregždyno, Barsukų, Raktažolių, Darnos, Fortūnos, Permainų, Vyčio pavadinimus. Nemažai pasiūlymų buvo įamžinti gatvėje iškilias asmenybes – partizano Vaclovo Voverio, poetės, partizanės Dianos Glemžaitės, mokytojos ir tremtinės Adelės Dirsytės ir kt. pavadinimus.

Tuo metu S. Nėries gatvę siūloma pervadinti Fabijono, Vėtrungių arba Kamanių gatve.

Anot savivaldybės, gyventojai šią gatvę taip pat siūlė pervadinti Diemedžio, Eilėraščių ar Poezijos pavadinimais. Taip pat siūlyta įamžinti tokias iškilias asmenybes, kaip rašytoja Jurga Ivanauskaitė, prozininkė, vaikų rašytoja Vytautė Žilinskaitė, rašytojas ir rezistentas Kazys Jakubėnas, fizikas, lazerių mokslo įkūrėjas Lietuvoje Algis Petras Piskarskas ir kt.

ELTA primena, kad nuo balandžio vidurio iki gegužės Vilniaus savivaldybė pakvietė sostinės gyventojus specialioje interneto svetainėje siūlyti naujus pavadinimus Fabijoniškėse esančioms L. Giros ir S. Nėries gatvėms.

Išrinkti gatvių pavadinimai bus teikiami tvirtinti miesto tarybai. Po jos sprendimo gatvėms bus suteikti nauji vardai.

Primenama, kad šių metų sausį posėdžiavusi Desovietizacijos komisija nusprendė, jog Vilniuje esančios P. Cvirkos aikštė ir L. Giros gatvė propaguoja totalitarinį režimą bei turi būti pervadintos. Kovo pradžioje komisija taip pat išreiškė rekomendaciją pakeisti S. Nėries vardo gatves Klaipėdoje, Molėtuose, Pakruojyje, Rumšiškėse, Simne, Vilniuje ir Žagarėje.

Nuo praėjusių metų gegužės 1-osios Lietuvoje įsigaliojo dekomunizacijos įstatymas. Jis taikomas bet kokia forma įamžintiems ar atvaizduojamiems asmenims, simboliams, informacijai, propaguojančiai totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Onė

Onė portretas
Tai ko tyli va vilkaviškio mokykla nekeitė ,s.Nėries.vardo ir ką tegul šitie ...nors kuris parašo tokių eilėraščių...vėplos

Ir vieną kart pavasarį....

Ir vieną kart pavasarį.... portretas
Nieko nepadarysit. Diemedžiu žydės.

berniukas 9-10 metų

berniukas 9-10 metų  portretas
Vilijos ir Alaus.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių