Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniečiai namuose vengia juodų spalvų

2008-10-30 09:00
Vilniečiai namuose vengia juodų spalvų
Vilniečiai namuose vengia juodų spalvų / Mada: užuolaidų salonuose yra iš ko pasirinkti, dažniausiai vilniečiai renkasi žemiškų spalvų audinius. Ingos Juodytės nuotr.

Norėdami papuošti namų langus dailiomis užuolaidomis miestiečiai pagalbos kreipiasi į dizainerius. Tačiau šių siūlomos tendencijos juos įtikina labai retai.

Europos mados nepasitvirtina

Juoda, pilka – tokios užuolaidų spalvos daugelyje Europos miestų dabar madingiausios. Tačiau lietuviai šiai tendencijai abejingi. Jie mieliau renkasi žemiškus, dažniausiai kreminį atspalvį turinčius audinius. Užuolaidų salono "Oduta" vyriausioji dizainerė Ilona Vasiliauskienė pranašavo: dar prireiks 50 metų, kol klientų skonis pasikeis.

"Vilniečiams juoda spalva primena gedulą", – pasakojo dizainerė. Ne išimtis ir ryškūs audiniai. Moteris sakė, kad netinkamai parinktos užuolaidos gali labai sugadinti kambario interjerą. Antikvariniais baldais apstatytame bute dizainerė sunkiai įsivaizduoja langus puošiančias širmas. Pastarosios labiau tinka naujos statybos namuose. Juose dažniausiai vyrauja daug stiklo, langai būna iki pat grindų. Iš minėtųjų vilniečiai labiausiai renkasi japonų, dramblio kaulo spalvos širmas.

"Jos ypač tinkamos svetainei, čia turi būti jauku ir šviesu", – patarė dizainerė. Ji minėjo, kad lango apdarą būtinai reikia derinti prie kambario tapetų ir baldų. Jų rinkimas ir kabinimas turi būti tarsi paskutinis potėpis įsirengiant būstą.

Pageidauja dizainerio paslaugų

Kokios didžiausios miestiečių klaidos? Dizainerė tikino, kad užuolaidų pasirinkimas yra kiekvieno reikalas. Tačiau nevertėtų pamiršti: netinkamai išmatavę lango matmenis, galite smarkiai nusivilti.

"Yra tekę matyti surūgusius klientų veidus, kai pasiūtos užuolaidos pasirodė per mažos, ir atvirkščiai", – kalbėjo I.Vasiliauskienė. Būtent dėl šios priežasties ji rekomenduoja neatsisakyti dizainerių konsultacijos. Tiesa, už jo vizitą teks pakloti 50 litų. Besinaudojančių šia specialistų paslauga sostinėje daugėja. Rečiau jų patarimų pageidauja kitos tautybės klientai. Atėję į užuolaidų salonus rusai ir lenkai visada žino, ko nori. Dažniausiai jie renkasi itin blizgius audinius.

"Jie įsitikinę, kad toks pasirinkimas namams suteiks prabangos", – šypsojosi dizainerė. Taigi blizgių audinių jų salone taip pat netrūksta.

Nepasitikėkite valyklomis

Daug klientų sulaukianti I.Vasiliauskienė minėjo ir kitą problemą. Dažniausiai dailiosios lyties atstovės nusvyla nagus dėl užuolaidų priežiūros. Dizainerė patarė būti budrioms ir atkreipti dėmesį į audinio struktūrą. Natūralaus šilko ar aksomo medžiagos užuolaidas reikėtų itin atsargiai skalbti. Jokiu būdu to nepatikėkite valykloms. Taip pat to nevertėtų daryti ir su sintetikos audiniais. Tokias užuolaidas drąsiai skalbkite pačios.

"Yra buvę taip, kad išvalytos užuolaidos susitraukia apie 30 cm", – vienos klientės skaudžią patirtį minėjo dizainerė.

Kita nelaimė, galinti nutikti apsilankius valyklose, – audinyje atsiradusios skylutės.

Dizaineriai sulaukia nemažai klientų, reikalaujančių dar vienos paslaugos. Atvykę specialistai patys nuima užuolaidas, ritinines užuolaidas ar širmas, išskalbia ir vėliau jas grąžina.

"Tokiu atveju klientas gali būti ramus: audinio jie tikrai nesugadins", – užtikrino dizainerė.

Žaliuzės – tik biurams

Daugelio salonų darbuotojai vis dažniau pastebi, kad vilniečiai vengia namuose kabinti žaliuzes.

"Nesuteikia jaukumo, geriausia jas kabinti biuruose", – priežastis vardijo bendrovės "Lauresta" sostinės padalinio vadovė Joana Trusevič. Ji minėjo, kad populiarėja ritininės užuolaidos. Jų pasirinkimas itin didelis. Salonas siūlo per 300 pavyzdžių. Išvydę juos itin džiūgauja mažieji.

"Spalvotos su meškiukais, gėlėmis yra vaikų mėgstamiausios", – teigė vadovė. Miegamajam suaugusieji dažniausiai renkasi gelsvos, smėlio ar žydros spalvos ritinines užuolaidas. Itin margi audiniai dažnai dirgina miestiečius.

Tačiau ritininėmis užuolaidomis naudotis nebus taip patogu kaip biurų žaliuzėmis. Atsižvelgiant į tai, ar horizontaliosios, ar vertikaliosios, jomis patogiai galite reguliuoti apšvietimą: sumažinti arba padidinti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų