Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniečiai renkasi mažus ir draugiškus šunis

2014-02-08 04:00
A. Ufarto / BFL nuotr.

Sakoma, kad žmogus renkasi gyvūną pagal savo charakterį. Galima daryti išvadą, kad vilniečiai yra be galo energingi ir draugiški, nes labiausiai mėgsta retriverius ir terjerus.

Mėgstamiausi – retriveriai

"Vilniečiai, kaip ir kitų Lietuvos miestų gyventojai, dažniau renkasi mažų arba vidutinių veislių šunis. Vis dar populiarūs išlieka auksaspalviai retriveriai, mopsai, bigliai, Jorkšyro terjerai. Tačiau jeigu vertintume Lietuvos mastu, populiariausia šunų veislė – vokiečių aviganis", – sakė Lietuvos kinologų draugijos viešųjų ryšių atstovė Aurelija Staskevičienė.

Jai pritarė ir šunų vedlė Karolina Jurkonytė. Ji tvirtino tiek Vilniaus gatvėse, tiek treniruotėse dažniausiai pastebinti nenykstančią vilniečių simpatiją Jorkšyro terjerams ir auksaspalviams bei labradoro retriveriams.

"Nepaisant dydžio, mieste galima pastebėti vis daugiau Berno zenenhundų. Iš mažų veislių dar paminėčiau Vakarų Škotijos baltuosius terjerus. Būtent Vilniuje jų labai daug", – įsitikinusi K.Jurkonytė.

Vedlė pripažino, kad yra tam tikros tendencijos. Tačiau teigė, jog renkantis augintinį veislių mados įtaką daro tik mažai daliai žmonių. Tai dažniau tokie žmonės, kurie gyvūną perka impulsyviai ir nori kuo greičiau jį įsigyti. Į gyvūno pasirinkimą ir auginimą žiūrintys atsakingai dažnai sprendimui priimti skiria daugiau laiko.

"Bet mūsų mieste tikrai galima susidurti su daugybe atvejų, kai perkama vien dėl tam tikros išvaizdos: žydros akys, mažas dydis ar panašiai", – neslėpė vilnietė.

Šuo pagal šeimininką

A.Staskevičienė patarė prieš renkantis šunį pirmiausia pagalvoti apie save ir savo paties charakterį. Taip pat labai atsakingai įvertinti turimas galimybes: ar žmogus turi pakankami žinių apie šunis, ar turės laiko jį auklėti, prižiūrėti, paprasčiausiai bendrauti su šunimi.

"Ar žmogus yra sportiškas, judrus, mėgstantis keliauti, ar namisėda, uždaro būdo, nedaug bendraujantis, – kalbėjo A.Staskevičienė. – Daug sudedamųjų dalių yra laimingo šuns ir šeimininko "sugyvenimo formulėje". Verta apie tai konsultuotis su gyvūnų specialistais, šunų veisėjais, apsilankyti šunų mylėtojų klubuose."

Tikint, kad vilniečiai gyvūnus renkasi atsakingai, galima vertinti, jog dauguma vilniečių yra draugiški ir energingi. Būtent taip apibūdinami ir jorkšyro terjerai, ir auksaspalviai ar labradoro retriverai. Jie išsiskiria geru, draugišku būdu.

Be šių šunų, kaip labai mėgstamus vilniečių K.Jurkonytė įvardijo Vakarų Škotijos baltuosius terjerus, Berno zenenhundus, Sibiro haskius, mopsus, cvergšnaucerius, čihuahua šuniukus ir rusų toiterjerus.

Jos patarimas prieš perkant šunį – nekreipti didelio dėmesio, kiek išlaidų jam išlaikyti reikės skirti. Esą viską gerai įvertinus ši suma skiriasi labai nedaug.

"Pasidomėjus galima pamatyti, jog suma skiriasi nežymiai ir priklauso tik nuo paties šeimininko norų. Didelis šuo valgo daugiau už mažą. Tiek, kiek kainuos ėdalas didesniam šuniui, išleisite jorkšyro terjerui skirtiems šampūnams ar kitoms priežiūros priemonėms. Žinoma, jorkšyro terjero išlaikymas kainuos gerokai daugiau, jei jis turės visą spintą drabužių ir aibę aksesuarų", – juokėsi K.Jurkonytė.
10 tūkst. augintinių

Vilniaus miesto savivaldybė nurodo, kad, remiantis Vilniaus miesto gyvūnų registracijos duomenų bazės duomenimis, sostinėje užregistruota gerokai daugiau šunų nei kačių. Iš 10 tūkst. užregistruotų naminių gyvūnų tik šiek tiek daugiau kaip pusantro tūkstančio yra katės.

Vilniaus savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus vedėjo pavaduotoja Sandra Trinkūnaitė-Rimkienė nurodė, kad duomenų bazė nepateikia suvestinės, kiek kurių veislių šunų yra užregistruota. Tačiau tvirtino, jog bazėje užregistruota apie 200 šunų veislių.

Norintys užregistruoti savo gyvūną, nesvarbu, katę ar šunį, turi sumokėti vienkartinį mokestį už šuns ar katės užregistravimą – 40 litų. Vėliau taikomas mokestis priklauso nuo to, kokį šunį ar katę laikote, kokio jis amžiaus ir ar gyvūnas sterilizuotas, ar ne.

Laikant nepavojingos veislės šunį šis mokestis svyruoja nuo 5 iki 15 litų. Daugiau teks sumokėti norintiems laikyti kovinius ar pavojingų veislių šunis arba šių šunų mišrūnus. Už tokio gyvūno laikymą per mėnesį teks mokėti nuo 20 iki 60 litų.

Pavojingų sąrašas nereikalingas?

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nurodo, kad koviniais šunimis yra laikomi tik vienos veislės šunys – amerikiečių pitbulterjerai. Pavojingomis veislėmis laikomi amerikiečių Stafordšyro terjerai, Stafordšyro bulterjerai, amerikiečių buldogai, Argentinos dogai, brazilų mastifai, turkų, Kaukazo ir Pietų Rusijos aviganiai.

Tačiau A.Staskevičienė tvirtino, kad šuns charakteris priklauso nuo to, koks yra jo šeimininkas.

"Vadinamųjų pavojingų šunų veislių sąraše – tokie patys šunys kaip ir visi kiti. T. y. jie turi dantis ir kartais pasielgia netinkamai, jei šeimininkai nemokėjo jų prižiūrėti ir tinkamai išauklėti. Kinologai mano, kad kanda ne veislė, o šuo", – sakė pašnekovė. Ji taip pat akcentavo, kad mažieji beveisliai šunys yra kur kas dažniau linkę pulti praeivius nei į pavojingų sąrašą įtrauktų veislių atstovai.

"Kadangi Lietuvoje nėra statistikos, kurių veislių šunys sužalojo žmones, peršasi išvada, kad toks sąrašas yra niekinis", – darė išvadą A.Staskevičienė.

Draugiškiausi ar agresyviausi?

Daugelis pavojingais šunimis laiko didesnius, fiziškai stiprius ar tiesiog agresyvesnę išvaizdą turinčius šunis. Bet kai kurie kinologai atkreipia dėmesį, kad kartais labiau saugotis reiktų ne jų, o būtent tų šunų, kurių veislės dažniausiai laikomos draugiškomis.

Jau prieš kelerius metus Pensilvanijos universitete buvo atliktas tyrimas ir nustatyta, kad agresyviausias šuo yra ne rotveileris, buldogas ar bulterjeras, o taksas. Nedaug nuo jo atsiliko čihuahua šuneliai ir kiti mažaūgiai šunys. Būtent šių šunų šeimininkai susidūrė su tuo, kad jų augintiniai dažniau puola aplinkinius ar netgi juos pačius.

Rotveileris, pitbulis ir panašių veislių šunys per šį tyrimą buvo įvertinti kaip vidutiniškai agresyvūs arba draugiški. Draugiškiausiais laikomi vilniečių mėgstami auksaspalviai retriveriai, labradorai ir basetai.

Tiesa, nereiktų pamiršti, kad didelis šuo dažnai padarys gerokai dilesnę žalą. Vien dėl šios priežasties maži šunys, nors ir agresyvaus charakterio, laikomi nepavojingais.

Atlikus kitus tyrimus tarp agresyvių veislių taip pat minimi dalmatinai, čiau čiau, spanieliai, Aliaskos malamutai ir netgi gyvybes gelbstintys senbernarai. Tačiau dažnai atkreipiamas dėmesys, kad šių veislių šunys agresyvūs tampa dėl netinkamo auklėjimo ir dėl to, kad nesileidžia dresuojami.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų