Vilniuje atidaromos daugiafunkcės dviračių saugyklos

  • Teksto dydis:

Vilniuje antradienį atidaromos pirmosios daugiafunkcės dviračių ir paspirtukų saugyklos, įrengtos šalia daugiabučių namų miegamuosiuose sostinės rajonuose – Lazdynuose, Fabijoniškėse, Viršuliškėse ir Žirmūnuose.

Kaip pranešė savivaldybė, 18 saugyklų nemokamą pastogę suteiks ir dviračiams, ir elektriniams paspirtukams.

„Patogesnės saugyklos dviračių ir paspirtukų saugojimui atlaisvins siauras daugiabučių namų laiptines ar vilniečių balkonus, tad ateityje jų galės atsirasti ir daugiau“, – sako Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

Kiekvienoje saugykloje vienu metu bus galima laikyti 16 dviračių ir keturis elektrinius paspirtukus. Saugyklos bus automatiškai rakinamos ir gyventojams prieinamos visą parą. Saugyklose laikomų transporto priemonių saugumą užtikrins į abi puses stumdomi vartai su elektroniniais užraktais, kuriuos gyventojai atrakins naudodamiesi JUDU / Vilniečio kortele.

Kaip skelbiama, taip pat gyventojai turės galimybę ne tik statyti riedėjimo priemones, bet ir čia pat įkrauti elektra varomus dviračius ir paspirtukus. Prireikus bus galima pasinaudoti saugyklos viduje įrengta remonto stotele, kurioje yra dviračių priežiūrai skirti įrankiai.

„Ieškant architektūrinio sprendimo būtent Vilniui, buvo dairomasi į geruosius Olandijos, Danijos, Jungtinės Karalystės ir kitų šalių pavyzdžius, kuriais remiantis gimė idėja sostinei. Saugyklos minimalistinio dizaino, apželdintais stogais, modernios ir kartu sklandžiai įsiliejančios į supančią urbanizuotą aplinką“, – sako „Susisiekimo paslaugų“ judumo ekspertas Edgaras Stankevičius.

Anot savivaldybės, norintiems pasinaudoti dviračių saugykla tereikia turėti ar įsigyti JUDU / Vilniečio kortelę ir ją užregistruoti JUDU savitarnos svetainėje, kurioje paspaudus vos kelis mygtukus gyventojas patvirtins savo tapatybę ir aktyvuos leidimą naudotis dviračių saugykla.

Visą informaciją apie dviračių saugyklas ir jų naudojimąsi klientai ras nuskenavę QR kodą, esantį ant dviračių saugyklos, ir apsilankę JUDU svetainėje.

Saugyklose vietų kiekis yra ribotas, todėl svarbu užtikrinti, kad dviračių saugyklų paslauga galėtų naudotis kuo daugiau gyventojų. Pabrėžiama, kad dviratį ar paspirtuką saugyklose raginama laikyti ne ilgiau kaip 30 dienų, kurios bus skaičiuojamos nuo dviračių saugyklos atrakinimo momento. Dviračių saugyklos bus atviros naudojimui ir veiks visus metus.

Projektas finansuojamas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų bei Vilniaus miesto savivaldybės biudžeto lėšų – bendra projekto vertė siekia 880,8 tūkst. eurų. Daugiau kaip 70 proc. šio projekto finansuota ES lėšomis (531,1 tūkst. eurų), o likusi sumos dalis skirta iš Vilniaus miesto savivaldybės biudžeto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimas

Klausimas portretas
O tie 16+4 neprades vieni nuo grobti? Ar saugu bus palikti brangu (virs 1000 euru kainuojanti) dvirati? Jei dings, kas kompensuos?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių