Vilniuje atidengta chemikui A. Sniadeckiui skirta atminimo lenta

  • Teksto dydis:

Vilniuje, ant Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos sienos, antradienį atidengta biochemijos pagrindų pasaulyje kūrėjui, medikui, švietėjui, Vilniaus universiteto profesoriui Andriui Sniadeckiui skirta atminimo lenta.

„Lietuva itin didžiuojasi savo mokslininkų pasiekimais. Siekiame, kad ir dabar jaunus žmonės ugdytų tokios asmenybės – ambicingos, pasišventusios mokslui ir švietimui, prisidedančios prie mūsų visuomenės gerovės“, – atminimo lentos atidengimo šventėje sakė švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius.

A. Sniadeckis (1768–1838) dabartiniame ministerijos pastate skaitė chemijos paskaitas Vilniaus universiteto studentams.

Atminimo lentos įrengimą inicijavo ir įgyvendino Lietuvos chemikų draugija.

Projektui panaudotas Kazimiero Jelskio sukurtas ir Jono Ostrovskio 1863 metais išlietas profesoriaus skulptūrinis portretas, saugomas asmeninėje Rūtos ir Rimvydo Baranauskų kolekcijoje, pranešė ministerija.

A. Sniadeckis – pirmojo Lietuvoje ir Lenkijoje chemijos vadovėlio autorius, chemikas, gydytojas, Vilniaus universiteto Chemijos katedros profesorius ir vedėjas, vėliau – Medicinos‑chirurgijos akademijos Terapijos katedros profesorius ir vidaus ligų klinikos vedėjas, Medicinos‑chirurgijos akademijos viceprezidentas.

Vilniaus universitete 1805 metais jis įkūrė chemijos laboratoriją, su kitais – Vilniaus medicinos draugiją ir buvo pirmasis jos pirmininkas.

1805 metais A. Sniadeckis su bendražygiais įsteigė ir kurį laiką redagavo žurnalą „Vilniaus dienraštis“, 1817 metais įsteigė Šubravcų (Nenaudėlių) draugiją, aktyviai dalyvavo visuomeniniame gyvenime, spaudoje kėlė to meto socialines negeroves, kritikavo santvarkos konservatyvumą.

Anot Visuotinės lietuvių enciklopedijos, 1809 platinos rūdoje jis atrado cheminį elementą rutenį, tačiau atradimas nebuvo pripažintas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ar Lietuvoj jau dvikalbystė?

Ar Lietuvoj jau dvikalbystė? portretas
Viešieji užrašai jau bus rašomi dviejų valstybių kalbom: lietuvių ir lenkų?

Anonimas

Anonimas portretas
Koks fizikas ? Gal Požėla ???? Nepainiokit su LABORANTU TAPUSIO PREMJERU.....O kol kas rimtų fizikų dar turime..Ypač lazerių srityje...

Anonimas

Anonimas portretas
Kai Napoleonas paklausė kokia chemija dėstoma Vilniaus Universitete , Sniadeckis atsakė , kad tokia pati kaip ir Paryžiuje.......
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių