Vilniuje iškils apžvalgos bokštas ir pramonės parkas

Sostinės savivaldybė Šnipiškių mikrorajone Vilniaus savivaldybė planuoja statyti apžvalgos bokštą.

18 metrų apžvalgos bokštas atsiras maždaug 80 arų erdvėje tarp Giedraičių, Kintų ir Kaltanėnų gatvių, kur šiuo metu yra metaliniai garažai – be bokšto, čia planuojama įrengti prekybai skirtus pavilijonus, treniruoklius.

„Siekiame sutvarkyti tą teritoriją, įrengti normalią viešąją erdvę, o vienas tos erdvės elementas, sutarus su bendruomene, išklausius jų pageidavimų, yra apžvalgos bokštas. Tikslas – kad galėtum pakilti į viršų ir pamatyti saugomą medinio paveldo teritoriją, kuri yra abipus Giedraičių gatvės“, – BNS sakė Miesto plėtros direktoriaus pavaduotoja Rūta Matonienė.

Ji patvirtino, kad tai būtų pirmasis apžvalgos bokštas Vilniuje, jis būtų padarytas iš metalinių ir medinių konstrukcijų, panašus į pastaruoju metu statomus šalies nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose.

Anot jos, bokšto idėją pasiūlė patys gyventojai, kol kas parengti tik jo projektiniai pasiūlymai. Jei procedūros vyks sklandžiai, statybos prasidėtų 2019-aisiais, pati erdvė su bokštu įrengta apie 2020-ųjų vidurį. Planuojama, kad iš viso vietos sutvarkymas, bokšto ir kitų pastatų statybos kainuos beveik 2,2 mln. eurų: po 165 tūkst. eurų skirs Vilniaus savivaldybė ir Vidaus reikalų ministerija, dar 1,87 mln. eurų numatoma iš Europos Sąjungos lėšų.

Garažai minimoje teritorijoje stovi jau kelis dešimtmečius, ant valstybinės žemės, be jokių nuomos sutarčių.

Anot R. Matonienės, teritorijoje bus įrengta ir vaikų žaidimų aikštelė, poilsio erdvės.

Vilniaus savivaldybės Kontrolės komiteto pirmininkas, opozicinių konservatorių atstovas Vidas Urbonavičius teigia nustebęs, jog savivaldybės Miesto ūkio ir paslaugų komitetas ketvirtadienį pritarė nusprendė daugiau nei perpus sumažinti visos Šnipiškių teritorijos tvarkymui skiriamas lėšas, vietoje to skiriant pinigus tik konkrečios vietos sutvarkymui bei bokštui. Anot jo, projektą pateikė Investicinių projektų valdymo skyriaus vedėja Lina Melianienė.

„Aš paklausiau – o kas tai yra? Man paaiškino, kad statome bokštą, įrengiame viešą erdvę keturiskart mažesnę, nei buvo. Anksčiau buvo planuojama sutvarkyti visas Šnipiškes, visas viešąsias erdves. Vietoje tvarkymo nuspręsta bokštą statyti, nes jie nespėja įsisavinti europinių pinigų“, – BNS sakė V. Urbonavičius.

Sostinės taryba ketvirtadienį planavo tikslinti Integruotos teritorijjos vystymo programą, tačiau klausimas buvo nenagrinėtas nelikus kvorumo. Jame iš tiesų numatyta, jog vietoje gerokai didesnės teritorijos, apimančios Lvovo, Kernavės, Žalgirio, Daugeliškių, Fino, Kalvarijų gatves, tvarkymo, bus apsiribota minėta teritorija. Taip pat numatoma sumažinti ir investicijas – nuo 3,62 mln. iki 1,77 mln. eurų.

Savivaldybės atstovai BNS patikino, kad planuojama tvarkyti visą Šnipiškių teritoriją ir detalius paaiškinimus dėl investicijų žadėjo pateikti penktadienį.

Kurs dar vieną pramonės parką

Vilniuje bus kuriamas dar vienas pramonės parkas. Jo steigimui ketvirtadienį pritarė Vilniaus taryba.

Pramonės parkas bus įkurtas Vismaliukuose, šalia Nemenčinės plento, buvusio karinio poligono teritorijoje. Anot savivaldybės administracijos direktoriaus Povilo Poderskio, jau anksčiau patvirtintoje 24 hektarų Vismaliukų investicijų zonos teritorijoje investuotojams bus leidžiama tiesiogiai nuomoti žemę ir joje statyti.

„Siekiame pritraukti gamybos įmones į šias teritorijas, realiai pradėti vysti tuos 24 hektarus. Jau yra susidomėjusių ir jie nori ten steigti, statyti savo aukštųjų technologijų, aukštos pridėtinės vertės gamyklas (...). Pagrindinė nauda įsteigus pramonės parką – galima žemės subnuoma“, – tarybos nariams teigė P. Poderkis.

Savivaldybė siekia pritraukti gamybos įmonių, plėtojančių aukštos pridėtinės vertės technologijas. Pramonės parkui, anot P. Poderskio, neprieštarauja ir Ūkio ministerija. Užbaigti steigimo procedūras numatoma iki pavasario.

Iki šiol teritorijoje statyti galėjo tik jos operatorius – viešoji įstaiga „Šiaurės miestelio inovacijų parkas“ (ŠMIP), kurią lygiomis dalimis valdo Ūkio ministerija bei pertvarkoma savivaldybės įmonė „Start Vilnius“. Jos turtas, taip pat ir ŠMIP teisės turėtų pereiti Vilniaus vystymo kompanijai.

Savivaldybė tikisi, kad dar vienas pramonės parkas artimiausiu metu bus įsteigtas ir Pagiriuose, svarstomos galimybės panašų projektą įgyvendinti ir šalia Vilniaus oro uosto, Kuprioniškėse. Teigiama, jog tai subalansuotų pramonės plėtrą Vilniuje.

Skaičiuojama, kad naujasis pramonės parkas galėtų sukurti iki 1000 aukštos kvalifikacijos darbo vietų, būtų surenkama apie 5 mln. eurų mokesčių, sukurta apie 30 mln. eurų pridėtinės vertės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

e

e portretas
geriau namu normaliu pristatykit,kelius isasfaltuokit, o tas bokstas, atrodys ten...

Vatnic GT

Vatnic GT portretas
O kaina bus kaip valdovu rumu ???. Su Gedimino kalnu nesusitvarko, Dar bokšto reik, kad žmonem ant galvu nugriutu

Vilnietis

Vilnietis portretas
Šitam kaimui tik bokšto ir betrūksta. Perkūnkiemį jau turi...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių