Paskelbtas konkursas: Vilniuje iškils paminklas partizanui J. Lukšai-Daumantui

Vilniuje bus statomas paminklas Juozui Lukšai-Daumantui – sostinės savivaldybė paskelbė konkursą partizano įamžinimui.

Pasak savivaldybės, atminimo paminklinis objektas atsiras Žirmūnuose, Apkasų ir Tuskulėnų gatvių sankirtoje, atvertame partizano vardu pavadintame skvere.

Idėjų, kaip įprasminti laisvės kovotojo nuopelnus Lietuvai, Vilniuje laukiama iki birželio 14 dienos.

Pirmosios vietos laimėtojui numatyta 10 tūkst. eurų, antrąją ir trečiąją vietą užėmusiems projektams būtų skiriama atitinkamai 7,5 tūkst. ir 5 tūkst. eurų.

Paminklo kūrimui bei įrengimui numatyta iki 300 tūkst. eurų.

Laisvės kovotojo J. Lukšos-Daumanto vardo skveras Tuskulėnų, Apkasų ir Minties gatvių sankirtoje atvertas pernai lapkritį. Čia veikė partizanų štabas, kuriame lankydavosi ir pats J. Lukša-Daumantas.

Prieš penkerius metus partizano vardas jau buvo suteiktas nedidelei aikštei tarp Savanorių prospekto ir S. Konarskio gatvių Naujamiestyje. Tačiau šią erdvę nuspręsta dedikuoti skulptoriui, čia stovinčios skulptūros „Lakštingala“ autoriui Rimantui Dauginčiui, protesto prieš sovietų sienų kontrolę vardan 1990-aisiais susideginusiam prie Vengrijos sienos.

J. Lukša, turėjęs Skirmanto ir Daumanto slapyvardžius, pokariu buvo vienas iš Lietuvos partizanų vadų, kelis kartus buvo prasiveržęs į Vakarus perduoti žinią apie kovojančią Lietuvą.

J. Lukša žuvo patekęs į pasalą per susišaudymą 1951 metų rugsėjį Garliavos apylinkėse, netoli Kauno. Partizano palaikai iki šiol nerasti.

2021-ieji Lietuvoje buvo paskelbti J. Lukšos-Daumanto metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

geda

geda portretas
Ir ne zodzio, ,kad sis "didvyris" buvo "Lietukio" dalyvis...

Onė

Onė portretas
Aha dabar labai aktualu ar ne ,čia ugdo patriotizmą ar ką ? Pastebėta kad žmonės durnėja nors apsimeta kad labai protingi.na jie protingi kai įsisavina europinigus.bet ponai pagalvokit štai putino rūmus užpuolė pelėsis o plisdamas ir į smegenis įsimeta .tai labai pavojinga o gydymo kaip ir nėra.,ką darysit .,o jei ir viduriai užkietėja tai ir auksinis tualetas nepadės .išvada:reikia mažiau vogti ,tai ir dvasia bus sveikesnė o atsisakius turtų dar gal bus proga nukeliauti į dangaus aukštybes

Tiktai į konkursą leiskite tikrus menininkus

Tiktai į konkursą leiskite tikrus menininkus portretas
O ne „šiuolaikinius“ idijotus kaip „vamzdžio“ ar „kurmiarausio“ Lukiškių aikštėje „kūrėjus“!
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių