Vilniuje mobilus viruso patikros punktas turėtų pradėti veikti jau rytoj

Vilniuje pirmasis mobilus koronaviruso patikros punktas turėtų pradėti veikti trečiadienį.

„Rytoj planuojame, kad punktas turi veikti, nebent susidursime su nesklandumais“, – žurnalistams antradienį Savanorių prospekte įrenginėjamame punkte sakė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

„Bet čia nebus punkto atidarymo šventė, kur išsirikiuos eilė pasitestuoti, vis tiek mes turėsime siuntimo sulaukti“, – pridūrė jis.

Savanorių prospekte įrenginėjamame punkte eismo reguliavimui sustatytos tvoros, kuoliukai, tikrinimui paruošta palapinė ir joje esantis mikroautobusas.

„Gavęs siuntimą iš gydytojo, tu su asmeniniu automobiliu atvažiuoji ir žmogus iš tavęs paima tepinėlį ir pateikia jį laboratorijai“, – sakė P. Poderskis.

Punkte dirbs trijų žmonių komanda, ją sudarys medikas, koordinatorius ir padėjėjas, papildomai savivaldybė čia pasitelks ir apsaugą bei vairuotoją.

P. Poderkis taip pat teigė, kad savivaldybė planuoja mėginius tirti papildomai Antakalnio ligoninėje, taip pat ruošiamasi pirkti momentinių tyrimų.

„Pirksime apie tūkstantį momentinių ir greitų patikrinimų, kurie nėra iki galo tokie tikslūs, bet mes matome prasmę ir jų panaudojimui“, – teigė administracijos direktorius.

Šiuo metu bendrai mėginiai tiriami tik Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje.

Pirksime apie tūkstantį momentinių ir greitų patikrinimų, kurie nėra iki galo tokie tikslūs, bet mes matome prasmę ir jų panaudojimui.

Iš viso Vilniaus mieste ketinama įrengti tris punktus, dar vienas bus šalia „Siemens“ arenos ir Valakampių paplūdimio.

Punktuose per dieną, pasak P. Poderskio, bus galima atlikti iki 100 testų.

Asmenys, kuriems pasireiškė koronavirusui būdingi simptomai, turės skambinti trumpuoju numeriu 1808, tada konsultantai asmenims turės paskirti atvykimo laiką į mobilų patikros punktą.

Bus atliktas testavimas

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius taip pat teigė, kad antradienio vakarą įrenginėjamus punktus ruošiamasi testuoti.

„Šiandien vakare turėsime testavimą, bus sveikatos priežiūros specialistas, bus koordinatorius ir pasibandysime dirbti, prisijungsime prie e.sveikatos (elektroninės sveikatos sistemos – BNS), kas irgi yra šioks toks iššūkis“, – sakė P. Poderskis.

Pasak jo, sveikatos apsaugos ministerija nurodžiusi informaciją apie tyrimą pateikti per elektroninės sveikatos sistemą, tačiau prie jos prieiti gali tik šeimos gydytojas.

„Dabar mes priduosim tą priėjimą ir slaugytojams“, – sakė jis.

P. Poderskis taip pat teigė, kad antradienį dar planuojama kalbėtis su profesoriumi Vytautu Kasiulevičiumi, sostinės gydymo įstaigų atstovais dėl darbo mobiliuose punktuose.

„Detaliau aptarsime tiek budėjimus, tiek darbo pasiskirstymus“, – teigė administracijos vadovas.

R. Šimašius: dėl per mažo testavimo „prasileidome“

Tuo metu Vilniaus meras Remigijus Šimašius kritikuoja dabartinį krizės valdymą dėl per mažų testavimo mastų.

„Man atrodo, kad turime konstatuoti, kad šioje krizės valdymo stadijoje jau kurį laiką su per mažu testavimu truputėlį kaip Lietuva prasileidome čia“, – žurnalistams sakė sostinės meras.

Yra žmonių kaip tas vaikinas iš Kretingos, kuris nusileido Kauno oro uoste, tada atvažiavo į Vilnių, pavaikščiojo po barus, tada važiavo autobusu į Kretingą.

Jis priminė vaikino, kuriam diagnozuota COVID-19, istoriją.

„Yra žmonių kaip tas vaikinas iš Kretingos, kuris nusileido Kauno oro uoste, tada atvažiavo į Vilnių, pavaikščiojo po barus, tada važiavo autobusu į Kretingą“, – teigė R. Rimašius.

„Jeigu žinotume tiksliai, kur jis vaikščiojo, tai natūralu, kad būtų imtasi visų priemonių. Aš vis dar laukiu Sveikatos apsaugos ministerijos duomenų. Labai svarbu turėti duomenis apie esamus atvejus ir identifikuoti jų ratus“, – tęsė jis.

Lietuvoje iš viso jau nustatyta 18 kiniško koronaviruso atvejų, vienas iš jų sunkus, o pirmoji moteris, kuriai nustatyta ši liga, jau pasveikusi ir išleista iš ligoninės namo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių