Vilniuje paminėta Tarptautinė romų genocido diena

Vilniuje esančiame Panerių memoriale trečiadienį paminėta Tarptautinė romų genocido diena, pranešė romų bendruomenė.

Renginio metu atidengtas simbolinis romų tautybę simbolizuojantis vežimo ratas, padėtos gėlės, prie vadinamosios „Kauno duobės“ pagerbti Antrojo pasaulinio karo metu persekioti ir nužudyti romai.

„Kaip rodo šaltiniai, iš viso čia palaidota apie 8000 nužudytų įvairių tautybių žmonių. Tarp jų ir romų. Tai buvo brutalus ir žvėriškas žmonių žudymas. Galiu tik dar kartą apgailestauti: deja, radome šią vietą, deja, ji iš tikro egzistuoja“, – sakė Lietuvos romų bendruomenės pirmininkas Ištvanas Kvikas.

Tautinių mažumų departamento prie LRV nuotr. 

Pasak pranešimo, renginyje dalyvavo Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorius Robertas S. Gilchristas (Robertas S. Gilkristas), Tautinių mažumų departamento direktorė Vida Montvydaitė, Seimo narė Vilija Targamadzė, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, taip pat diplomatai, Prezidentūros, Vyriausybės, nevyriausybinių organizacijų atstovai.

Rugpjūčio 2-oji kaip Romų genocido atminimo diena Lietuvoje pažymima jau keletą metų, Seimo sprendimu ją įtraukus į atmintinų dienų sąrašą.

Tautinių mažumų departamento prie LRV nuotr. 

1944 metų rugpjūčio 2 dieną Lenkijoje, Aušvico-Birkenau koncentracijos stovykloje, sunaikintas romų lageris ir nužudyta apie 3000 jame kalintų žmonių.

Per Antrąjį pasaulinį karą romai, kaip ir žydai, dėl rasistinių paskatų buvo sistemingai nacių persekiojami, žudomi, vežami į koncentracijos ir darbo stovyklas. Iš viso nacių okupacijos metais, įvairių istorikų vertinimu, Lietuvoje nužudyta apie 500 romų arba maždaug kas trečias Lietuvos romas. Daugiausia jie žudyti Pravieniškių stovykloje, romų žudynės vyko ir Kauno IX forte, Paneriuose, kitur.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kiek jaunų Lietuvos žmonių

Kiek jaunų Lietuvos žmonių portretas
nunuodijo narkotikais Vilniaus taboro čigonai,parašysit?

Anonimas

Anonimas portretas
Suaip jau nera tokios tautos kaip roma. Kiek pamenu, romanjuos vadinti yra neteisinga. Yra atrodo dvi gentys, is kuriu ji paliko indija.

Jis

Jis portretas
Visą laikais jie buvo čigonai,o staiga iš kažkas ištraukė nesąmonę,kad jie kažkokie romai... nesąmonė ir tiek..
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių