Vilniuje – politikos pagal G. Orwellą pamoka

  • Teksto dydis:

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdžių salėje – George’o Orwello „Gyvulių ūkis“. Kodėl ir kaip – apie tai LNK pokalbis su Vilniaus Žemynos gimnazijos teatro mokytoju Gintaru Tubeliu.

– Ką darote tarybos posėdžių salėje? Okupavote ir imituojate „Gyvulių ūkį“?

– Ne, neokupavome. Buvome maloniai pakviesti ir priimti. Bandome G. Orwello realijas perkelti į šiuolaikinį pasaulį ir į tai pažvelgti mokinių, jaunų žmonių, kurie kurs mūsų ateitį, akimis.

– Ir kaip tai atrodo? Kaip sekasi tai padaryti?

– Visi kartu po pamokų padarėme išvadas. Pakalbėjome su savo sąžine, savimi. Man mano sąžinė pasakė, kad, be vertybinio pamato, politika – niekinė. Bandant vienam padėti atimant iš kitų – nėra jokios perspektyvos ir negalime judėti į priekį.

Kalbinta mokinė Austėja sakė, kad ši patirtis suteikė naujos praktikos ir labai patiko. Ypač, jos manymu, tai naudinga tiems, kurie planuoja savo ateitį sieti su politika.

Opozicijoje buvusi Ugnė teigė, kad buvo įdomu prieštarauti savo požiūriui ir bandyti įsijausti, suprasti kitą pusę.

Kita opozicijoje buvusi mokinė pabrėžė, kad pati komunizmo idėja iš savęs nėra bloga, tačiau ji tampa bloga netinkamose rankose.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Kaip sekėsi būti opozicijoje?

– Manau, neblogai, man smagus faktas, kad aš parduodu komunizmą. Smagi pozicija. Naują aplinką vertinu teigiamai. Domiuosi politika, todėl ši erdvė širdžiai miela. Teigiamai vertinu.

– Ar norėtum tokios politikos – komunizmo?

– Manau, komunizmo idėjos nėra blogos. Žmonių lygybė, kad visi lygūs ir dirbti turi dėl bendro tikslo, – gera idėja. Tačiau jos išpildymas nėra geras ir siejamas su neigiamai vertinamomis valstybėmis.

„Tai viena pamoka iš projekto „Vilnius yra mokykla“. Jis leidžia išeiti iš mokyklos ribų, praplėsti pamokų ribas, atsidurti tam tikrose vietose, kurios vaizduojamos kūriniuose. Šiuo atveju G. Orwello „Gyvulių ūkio“ rinkimų debatai persikelia į posėdžių salę. Mokiniai turi galimybę ne tik suprasti, nagrinėti, bet gali realiai tame atsidurti ir būti toje aplinkoje, kurioje vyksta veiksmas. Taip, tai šiuolaikinė interpretacija, tai nėra kūrinio laikmetis, bet tai vieta, kurioje ir vyksta veiksmas“, – programos teikiamais pranašumais džiaugėsi teatro mokytojas G. Tubelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manau

manau portretas
Kaip žinia geriausias pamokas gyvenime duoda pats gyvenimas , - jame nieko nesurežisuosi, ir antras dublis neįmanomas, taip, kad tie jaunuoliai jau realiai gyvena Ourvelo sukurtame pasaulyje, - tegul tik atidžiai apsidairo ir pamasto ne rekomenduojamomis klišėmis, o savo galva.

WW II zuikučiai

WW II zuikučiai portretas
jau vyko, kai Vokietija o po savaitės SSSR užpuolė lenkiją. Nes buvo už ką. Vien už Dancingo koridorių vokiečiai privalėjo duot lenkam taip kad maža nepasirodytų. Taigi, iki to kariavo WW II dalyvės Japonija, Kinija, Italija, Graikija.Vokietija užpuola Lenkiją - tai tik dvišalis o ne pasaulinis karas. Prisideda SSSR - kur matot pasaulinį? Va kai france ir GB paskelbia karą vokietijai - jau kiek arčiau pasaulinio. Tik arčiau.Visas šitas reikalas su karo pradžia sumurkdyt Vokietiją. Kaip ir nematymas kad jankiomakakų ir britashiknių vykdytas Vokietijos miestų kiliminis bombardavimas ir masinis civilių žudymas tai karo nusikaltimai kuriem senaties nėra.

sena pzda senjore

sena pzda senjore portretas
matosi, esi bolševikų prostitutė. Tai sralinas nuo hitlerio gynėsi? Kaži kaip? Tankistų mokykla prie kazanės? Ešelonų ešelonais strateginių žaliavų Hitleriui? Beje, paskuinis išvyko 1941 06 21. Kiek Hitleris turėjo tankų, aviacijos, desanto ir t.t.Tankų sralinas 6 kartus daugiau, desanto milijoną, aviacijos, žmonių apylygiai. Kam gynyboje desantas, žasie? Toliau - kokiu būdu Hitlerio divizijos karo pradžioje taip žiauriai sutriuškino RA? Skaitei Rezūno ką nors? O Žūkovo? Keista, bet netikėtas vokiečių puolimas melas. Antra. Kokio velnio sralino aviacija stovėjo pasieniuose sugrūsta kad sparnas sparną dengė? Negalėjo pakilt, kai reikėjo ir buvo sunaikinta. Be aviacijos ir tankai.Tai va, komunisto krva. Sralinas sukišo visa RA į pasienius su Vokietija ir Rumunija. Jei ruošėsi gintis, jam reikėjo saugot Lenkiją kaip buferį. O darė priešingai. Kad galėtų užpult Vokietiją, visą Europą.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių