Vilniuje prasideda LGBT+ festivalis: eitynių metu miesto centre rengiami trys protestai

Penktadienį Vilniuje prasideda dvi dienas truksiantis LGBT+ bendruomenės festivalis „Lithuanian Pride 2024“. Visgi, panašu, kad renginiui aktyviai ruošiasi ne tik jo organizatoriai, policijos pareigūnai, bet ir iniciatyvai prieštaraujantys asmenys – Vilniaus miesto savivaldybė yra išdavusi 3 leidimus protestams iki kelių šimtų žmonių. Pažymima, kad protestams pasirinktas laikas beveik sutampa su LGBT+ bendruomenės eitynėmis.

„Leidimai yra išduoti trims protestams, kurie dėl savo laiko, vietos ir pavadinimo gali būti laikytini nukreiptais pasisakyti prieš Baltic Pride 2024 eitynes“, – Eltai raštu perduotame komentare teigia savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas.

Pasak jo, visi leidimai išduoti fiziniams asmenims.

„Du leidimai išduoti susirinkimams Katedros aikštėje, viename iš jų pagal leidimą gali dalyvauti iki 100 žmonių, kitame – iki 200. Trečias leidimas išduotas protestui V. Kudirkos aikštėje, jame pagal leidimą gali dalyvauti iki 100 žmonių“, – teigia G. Grubinskas.

Kaip skelbiama internetinėje savivaldybės renginių svetainėje, šeštadienį planuojami susitikimai, skirti „dėmesiui į tradicinių šeimų ir lietuviškų vertybių svarbą visuomenėje atkreipti“ bei „krikščioniškoms vertybėms ir tradicinei šeimai palaikyti viešomis maldomis ir giesmėmis“.

Be to, savivaldybė taip pat yra informuota apie ne daugiau kaip 15 žmonių susirinkimą „Katalikiška maldos, atgailos ir protesto akcija“ Odminių skvere, esančiame kitoje gatvės pusėje prie Katedros. Nurodoma, kad pastarąjį susirinkimą organizuoja VšĮ Krikščioniškos kultūros institutas.

Policija: pareigūnų dirbs „tiek, kiek reikės“

Savo ruožtu Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato atstovai pažymi, kad policijos pajėgos yra pasirengusios budėti renginyje ir užtikrinti viešąją tvarką. Tačiau kiek pareigūnų dirbs keliasdešimt tūkstančių dalyvių pritrauksiančiame festivalyje, neatskleidžiama.

Dėl savo dalyvavimo festivalyje kiekvienas žmogus sprendžia individualiai, mes apie tai informacijos neturime.

„Pareigūnai visada ruošiasi, visada stebi viešąją erdvę, skiria pareigas, kad nebūtų kažkokių netikėtumų renginių metu, kad nebūtų viešosios tvarkos pažeidimų“, – Eltai sakė komisariato atstovas Tomas Bražėnas.

„Viešosios tvarkos pareigūnai pagal organizatorių planus žino, kur bus pagrindinė masė žmonių – ten pareigūnų ir bus daugiausia“, – pridūrė policijos atstovas.

Primenama, kad LGBT+ bendruomenės festivalis prasidės penktadienį, Vilniaus miesto savivaldybėje, kur vyks tarptautinė konferencija „LGBTQI+ įtraukusis švietimas įvairovę skatinančioje visuomenėje“.

Kaip praneša renginio organizatoriai Lietuvos gėjų lyga (LGL), konferencijoje bus diskutuojama apie jaunų LGBT žmonių sveikatą ir gerovę, LGBT įtraukų lytiškumo ugdymą, patyčių prieš LGBT moksleivius prevenciją bei įtraukaus verslo vaidmenį siekiant pozityvių pokyčių. Be to, pagrindinį pranešimą skaitys drago kultūros ikona iš Jungtinės Karalystės Dr. Cheddaras Gorgeous, skelbiama renginio programoje.

Šeštadienį sostinėje vyks jau tradicija tapusios LGBT+ bendruomenės eitynės „Už lygybę!“ Skelbiama, kad eisenai bus pradedama ruoštis nuo 14 val., o dalyviai link Vingio parko nuo Bernardinų sodo pajudės 16 val.

Anksčiau renginį organizuojančios LGL vadovas Vladimiras Simonko Eltai teigė, kad šiemet vyksiančiose LGBT+ bendruomenės eitynėse tikimasi sulaukti Lietuvoje dislokuotų vokiečių karių. Vis dėlto, Vokietijos ambasada tikslaus atsakymo šiuo klausimu nepateikia.

„Vokietijos ambasada sveikina ir palaiko LGBT+ bendruomenės festivalį „Lithuanian Pride 2024“, linki jam visokeriopos sėkmės bei daug dalyvių. Šis renginys siunčia aiškų signalą už toleranciją ir prieš diskriminaciją“, – teigiama Eltai raštu perduotame ambasados komentare.

„Dėl savo dalyvavimo festivalyje kiekvienas žmogus sprendžia individualiai, mes apie tai informacijos neturime“, – praneša atstovybė.

Primenama, kad Vingio parke iš karto po eitynių vyks nemokamas „Lithuanian Pride“ koncertas, kurio metu taip pat vyks Vaivorykštės apdovanojimų įteikimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas

Kaunas portretas
užuojauta sostinės gyventojams(normaliems)...

P.s

P.s portretas
Wtf, o tai kur moters teisės lygusios vyrui? Pričiom čia lgbt eitynės, tegul vyksta į kita šalį ir tuokiasi, Lietuvoje vaiko negaus ir tiek. Jus pamiršot esmę, pradžioj vyrų ir moterų teises išsaugoti padėkit, o ne naujoves vykitės į kita pasaulio krašta...

Irena

Irena portretas
Belyčiai invaziniai šliužai taip pat atakuoja Lietuvą ir nevaldomai veisiasi.......net Vilniaus savivaldybėje......
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių