Vilniuje prigeso šviesos: ar nepadaugės avarijų ir nelaimių?

  • Teksto dydis:

Energijos kainoms šoktelėjus į neregėtas aukštumas, miestai imasi įvairių sprendimų, kaip sumažinti elektros vartojimą. Vilniaus savivaldybė yra priėmusi sprendimą taupymo sumetimais mažinti šviesos intensyvumą ir šviesa gatvėse įsižiebia vėlesniu laiku nei pernai, praneša LNK.

„Kaip bus reaguojama į perėjas? Dega tik viena lempa iš dviejų. Jei taip taupo, negerai. Reikia reaguoti, o jei tamsu, dar kokie krūmai... Tokiose vietose tikrai reikėtų netaupyti“, – svarstė vilnietis.

„Tie, kas sprendžia, turėtų pagalvoti, kad kai kuriose vietose turėtų būti šviesiau“, – antrino kitas Vilniaus gyventojas.

Ar prigesus šviesoms, mieste nepadaugės avarijų?

„Ar padaugės eismo įvykių, sunku pasakyti“, – teigė Mykolo Riomerio universiteto (MRU) Viešojo saugumo akademijos dekanė Snieguolė Matulienė.

„Neapšviestos gatvės – tam tikras pavojus tiek pėstiesiems, tiek dviratininkams, paspirtukininkams“, – pažymėjo Kelių policijos viršininkas Vytautas Grašys.

Anot Kelių policijos vado, tamsios paros metu mieste svarbiausias dėmesys turėtų būti skirtas perėjoms.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Manau, kad visose vietose apšvietimas nebus mažinamas, turbūt paliks apšviestas pėsčiųjų perėjas. Klausimą turbūt apsvarstys ir Saugaus eismo komisija“, – svarstė V. Grašys.

Anot savivaldybės, šiuo metu sostinėje mažiau apšviesti tuneliai ir magistralinės gatvės.

„Nesvarstome pėsčiųjų perėjose nei mažinti, nei išjungti apšvietimo. Jos veiks visu pajėgumu, kad būtų užtikrintas eismo saugumas“, – akcentavo Vilniaus savivaldybės laikinasis Infrastruktūros skyriaus vedėjas Arūnas Visockas.

Planuojama atjungti kas trečią žibintą.

„Taikant šviesos mažinimo priemonę, reikėtų pasirūpinti, kad pėsčiomis einantys žmonės dėvėtų atšvaitus. Gal savivaldybė jais galėtų pasirūpinti, kad žmonės būtų matomi“, – siūlė V. Grašys.

Yra specialistų, kurie pasisako už jutiklius. Šviesa gatvėse užsidegtų tik vykstant judėjimui. Tačiau miesto valdžia kiek skeptiška.

„Eismo saugumo požiūriu tai nelabai geras sprendimas. Manome, kad vairuotojai pripras. Jei apšvietimas kartais nesuveiktų, gali būti skaudžių padarinių“, – sakė V.Grašys.

Pokyčiai laukia ir už miesto

„Planuojama atjungti kas trečią žibintą“, – akcentavo Kelių direkcijos direktorius Remigijus Lipkevičius.

Anot Kelių direkcijos vadovo, elektrai brangstant kone  30 proc., nedaryti nieko – neįmanoma. Kokius sprendimus būtų galima priimti, bus atsakyta ruožus išanalizavus eismo saugumo aspektu.

„Paklausimas susijęs su tiesiaisiais ruožais, pvz., Vilnius–Kaunas, galbūt ir kituose. Manome, kad, atjungus kas trečią žibintą, eismo saugumas nenukentės ir vairuotojai nepatirs papildomų kliūčių“, – apie galimus sprendimus kalbėjo Kelių direkcijos direktorius R. Lipkevičius.

Apšvietimas nebus atjungtas perėjose, sankryžose, žieduose, ten, kur rizikų daugiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Super

Super  portretas
Gyvename aukso amžiuje, vos ne kas trečias pilietis turi arba butą arba butą nuomai ir namus, pinigų nors vežimais vesk, indėliai sprogsta bankuose jau virš 20milijardu pas žmones, biudžetas sprogsta Lt ir savivaldybių nuo didžiulių viršplaniniu pajamų. Be va pinigų susimokėti už lemputės nėra už ką....eikit sau su savo tokių taupymu,...eurų atrodo yra, bet už lemputės nėra už ką sumokėti...

Akcija

Akcija portretas
Nešiojamiems prožektoriams.

Padaugės nusikaltimų

Padaugės nusikaltimų portretas
Vagystės, prievarta, žmogžudystės - saugokitės.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių