Vilniuje vėl atviros Savanorių centro durys

Pasvarstote, kad būtų puiku prisidėti prie savanorinės veiklos ir nuveikti ką nors gera visuomenės, kurio nors žmogaus labui? Vilniuje vėl veiklą atnaujinusio Savanorių centro durys atviros jums.

Ieško savanorių pusmaratoniui

Daugiau kaip prieš keturiolika metų įkurtas Savanorių centras kurį laiką sustabdytą veiklą visai neseniai vėl atnaujino ir dabar intensyviai siekia skatinti savanorystę Vilniaus mieste.

„Prieš tris keturis mėnesius savivaldybė pasiūlė atgaivinti centro veiklą, t. y. pradėti aktyviai skatinti savanorystę Vilniuje. Apie savanorystę daug kalbama, bet ne visi supranta, kas tai yra, kad tai – neatlygintina veikla. Dabar pagrindinė mūsų misija yra sostinėje įdiegti šį supratimą“, – sakė Savanorių centro vadovė Grėtė Švėgždaitė.

Buvusi kiek apleista savanorių bazė vėl atnaujinama, o centro vadovė džiaugėsi, kad jau sulaukė kelių šimtų savanorių atsiliepimų ir patvirtinimų, jog nori tęsti veiklą. Norinčių prisidėti prie centro vykdomos veiklos laukiama kasdien. Kaip tik šiuo metu renkama savanorių komanda gegužės mėnesį vyksiančiam renginiui „Nike“ aš bėgu. Vilnius / DnB pusmaratonis".

„Reikalingi savanoriai atliekant paruošiamuosius bėgimo renginio darbus, informacijos zonose ir pan. Bendradarbiaujame su organizacija “Gelbėkit vaikus„, kuriai bus skirta per maratoną surinkta tam tikra lėšų dalis. Jie mūsų tai pat paprašė pagalbos renkant savanorius“, – pasakojo pašnekovė.

Pagalba senjorams

Kaip teigė Savanorių centro vadovė, jie seka pagrindinius miesto renginius ir galimybes juose savanoriauti. „Kol kas yra dar tik pradinės mintys ir nenoriu užbėgti įvykiams už akių, bet galbūt įvairioms veikloms, kurios dar tik planuojamos, pavyks surinkti savanorių ir Gatvės muzikos dienai“, – užsiminė G.Švėgždaitė ir pridūrė, kad artimiausiu metu planuoja susitikimą ir su Šv. Kristoforo festivalio organizatoriais, nes jie taip pat labai ieško savanorių.

Kalbėdama apie centro veiklą, vadovė paminėjo, kad jų planuose yra ir socialinė sritis – savanorystė, kuria siekiama padėti seneliams. Esą anksčiau ji buvo labai skatinama, o dabar yra šiek tiek pamiršta.

G.Švėgždaitės teigimu, senelių globos namuose ir panašiose institucijose labai trūksta žmonių, kurie galėtų pagelbėti. „Jau sulaukiau žinių iš žmonių, kurie tikrai mielai prie tokios veiklos prisidėtų“, – džiugesio, kad kol kas viskas klostosi teigiama linkme, neslėpė pašnekovė.

Laukia vyresnių savanorių

Savanoriais gali tapti įvairiausio amžiaus žmonės, čia nėra jokio amžiaus cenzo. Tiesa, jei asmuo nepilnametis, reikalingas jo tėvų sutikimas. Daugiausia savanorių, G.Švėgždaitės teigimu, yra studentai. Tačiau centro darbuotojai labai nori, kad prie veiklos prisijungtų ir vyresnio amžiaus dirbančių žmonių.

„Pas mus susiformavęs suvokimas, kad savanoris turi būti tik studentas ar moksleivis, kuris turi laiko. Bet reikėtų suprasti, kad savanorystė kartais gali būti ir trumpalaikė, ir ilgalaikė. Tiesiog kartais galbūt užtektų ateiti kartą per savaitę ir padėti seneliui apsipirkti parduotuvėje. Norėtume įvairaus amžiaus žmonėms įdiegti, kad savanorystė yra svarbi bei skatintina ir labai laukiame prisijungiančių vyresnio amžiaus – apie keturiasdešimt metų – žmonių“, – sakė vadovė.

Vakarų šalyse savanoriais laisvalaikiu tampa ne tik vyresni, bet ir įžymūs žmonės – rimti verslininkai, kultūros ir politikos veikėjai. Tai tampa jų gyvenimo būdu.

Nors savanoriais mūsų šalyje daugiausia tampa jauni žmonės, centro vadovės nuomone, Lietuvoje savanorystė plinta. „Iš pradžių gal buvo tiesiog mada vadintis savanoriu. Dabar žmonės jau pradeda suprasti, kokio pobūdžio savanorystė yra, – sakė G.Švėgždaitė. – Nenoriu taip absoliučiai teigti, bet gyvenimui pas mus pradėjus gerėti žmonės turi daugiau laisvo laiko, jiems pradėjo rūpėti aplinka, pradėjo galvoti ne tik apie save.“

Savanorių centras sulaukė keleto žmonių laiškų ir iš užsienio, kuriuose jie siūlo savo pagalbą. Tai, pasak vadovės, rodo, kad savanorystė yra reikalinga, ir nors gali gyvuoti pati savaime, ją reikia skatinti.


Kaip tapti savanoriu?

Savanorių centro tinklalapyje savanoriucentras.lt rasite anketą. Ją užpildę nusiųskite centro darbuotojams ir jie su jumis susisieks. Norėdami pasiteirauti rūpimais klausimais, galite į centro darbuotojus kreiptis nurodytais kontaktais arba parašyti jiems feisbuke.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių