Vilniuje visi medikai bus tiriami dėl koronaviruso

  • Teksto dydis:

Vilniaus miesto savivaldybė ketvirtadienį pranešė visus medikus tirsianti dėl koronaviruso.

Pasak savivaldybės, toks sprendimas Vilniaus ekstremalių situacijų operacijų centre priimtas įvertinus tai, kaip greitai sveikatos apsaugos įstaigos tampa viruso plitimo židiniais, bei tikintis, kad testavimas padės laiku apsaugoti tiek medicinos įstaigų personalą, tiek pacientus.

„Džiaugiuosi, kad daug kartų kartotas mūsų prašymas testuoti visus medikus pagaliau sulaukė pritarimo. Pritarimas gautas vakar vėlai vakare, ir testavimo jau ėmėmės nedelsiant. Kiekvienas užsikrėtęs ir iš kovos iškritęs medikas yra didelė netektis, todėl turime naudoti visus būdus jų išsaugojimui – ir apsaugos priemones, ir testavimą. Pradedame nuo trijų ligoninių, vėliau įtrauksime ir kitas“, – pranešime cituojamas Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Ketvirtadienį pradedami testuoti trijų Vilniuje veikiančių ligoninių darbuotojai – M. Marcinkevičiaus, Šv. Roko ir Vilkpėdės ligoninės. Pasak savivaldybės, šios slaugos ir palaikomojo gydymo paslaugas teikiančios įstaigos pirmos testuojamos todėl, kad jose, jei atsirastų virusas, pasekmės būtų pačios skaudžiausios – jose gydomi daugiausia vyresnio amžiaus pacientai.

Testuoti kviečiami ne tik medikai, bet ir visas šiose ligoninėse dirbantis ir su viruso rizika susiduriantis personalas.

R. Šimašius spaudos konferencijoje patvirtino, kad ketvirtadienį testuojama apie 200 medikų, patikrinimams penktadienį jau užsiregistravo dar apie 400 medikų ir kitų medicinos įstaigų darbuotojų – valytojų, vairuotojų. Tad registracijos mobiliuose patikros punktuose laikai jau beveik užpildyti. 

Pasak R. Šimašiaus, Santaros klinikos savo medikus testuoja pačios, todėl savivaldybė ėmėsi rūpintis kitomis gydymo įstaigomis.

Spaudos konferencijoje R. Šimašius priminė, kad medikams yra sukurta galimybė palikti vaikus darželiuose, izoliuotis nuo šeimos „Amberton“ viešbutyje, sostinės medikai savivaldybės, visuomeninių iniciatyvų ir kitų aukotojų pastangomis aprūpinti apsaugos priemonėmis. Anot R. Šimašiaus, šiuo metu apsaugos priemonių „užtenka iki birželio 1 dienos“.

„Kalbant apie dirbtinius plaučių ventiliatorius, Vilniuje turime 84, dar 32 yra nupirkti ir yra pakeliui, dar apie 60 planuojame pirkti“, – sakė jis.

Sostinės medikai bus tikrinami mobiliuosiuose Vilniuje veikiančiuose punktuose, jie bus registruojami ir patikrinimui nukreipiami per karštąją koronaviruso liniją 1808.

Savivaldybės duomenimis, šiuose punktuose šiuo metu mėginiai imami kas penkias minutes, per parą galima surinkti 450 mėginių, tačiau punktų užimtumas paskutinėmis dienomis buvo minimalus – vos viena iš devynių pamainų buvo apkrautos. Paleidus medikų registraciją, užsipildė dar keturios pamainos.

Tai, pasak savivaldybės, rodo pačių medikų norą tirtis dėl viruso.

Koronavirusu Lietuvoje serga apie pusantro šimto medikų, daugiau nei 1,2 tūkst. – izoliacijoje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Respect

Respect portretas
Pagarba Šimašiui.O Lietuvos Asilas nurodė pastoviai tirti tiktai gadragalvių ministrus
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių