Vilnius – kaip Berlynas? Alternatyvus Kalėdų miestelis įsikūrė geležinkelio stotyje

  • Teksto dydis:

Šiais metais pirmą kartą Vilniuje, Vilniaus geležinkelio stotyje, įsikūrė alternatyvus kalėdinis miestelis.

„Šv. Stotis“ iniciatyvos organizatoriai žadėjo, kad Vilniaus geležinkelio stoties teritorijoje įsikurs gastronomija ir kultūra alsuojantis nepriklausomas Kalėdų miestelis, kuriame – vagone įsikūręs restoranas, daugiau nei 10 maisto vagonėlių ir pop-up šefų, Kalėdų eglutė, girliandos, šventinė nuotaikai bei renginiai. Taip pat ir „Didžioji dovanų mugė Šventinėje Stotyje“, siūlanti alternatyvą prekybos centrams ir tradicinėms Kalėdų mugėms.

Vienas iš „Šv. Stotis“ iniciatorių – Dominykas Čečkauskas pasakoja, kad šio projekto idėja kilo iš panašių projektų Berlyne, Kopenhagoje ir Kijeve. Norėjosi įkurti alternatyvų Kalėdų miestelį, kuris skirtųsi nuo tradicinio Katedros aikštėje ir to, ką galima rasti prekybos centruose. Organizatoriai sako, kad idėja sulaukė daug palaikymo, ypač socialiniuose tinkluose. „Nesunku buvo rasti rėmėjų, o maisto vagonėlių savininkai ir prekybininkai taip pat noriai jungėsi. Buvo stiprus ir savivaldybės bei Geležinkelio stoties administracijos palaikymas. Žinoma, buvo sunkumų dėl to, kad tai valstybinės institucijos ir yra biurokratiniai dalykai, saugumo bei įvairūs kiti ribojimai, tačiau žmonės palaiko bei pozityviai atsiliepia ir tas labai smagu“, – pasakoja vienas iš organizatorių D. Čečkauskas.

Norėjosi įkurti alternatyvų Kalėdų miestelį, kuris skirtųsi nuo tradicinio Katedros aikštėje ir to, ką galima rasti prekybos centruose.

Lapkričio 30 d. vyko šventinės stoties atidarymas ir nemokamas techno-popatlikėjos iš Kijevo ЛУНА/LUNA koncertas. Nepaisant žvarbaus oro, šis nemokamas koncertas ir atidarymo renginys sutraukė apie 2000 žmonių. Nuo gruodžio 7 d. Vilniaus geležinkelio stoties pastate šurmuliuoja dovanų mugė ir nepriklausomas Kalėdų miestelis siūlantys alternatyvą prekybos centrams ir tradicinėms Kalėdų mugėms. Jie darbo dienomis atviri vakarais nuo 17 h, o savaitgaliais nuo 12 h. Taip pat nuo pat pirmojo gruodžio savaitgalio startavo „Kalėdos atkeliauja traukiniais!“ projektas, kurio metu, 2018 m. gruodžio 8 – 2019 m. sausio 7 dienomis stotyje veikia Kalėdinis paštas, o tris gruodžio savaitgalius, iki pat Kalėdų, laukia susitikimai su Kalėdų Seneliu, dovanos bei ekskursijos į „Geležinkelio muziejų“.

D. Čečkauskas pasakojo, kad pirmasis mugės savaitgalis buvo labai geras, tačiau pirmoji savaitė vakarais sutraukė mažiau lankytojų: „Sunku tiksliai įvardinti skaičių. Vidutiniškai per dieną ateina keli šimtai žmonių.  Buvo blogų atsiliepimų žiniasklaidoje, nes žurnalistai apsilankė pirmadienį darbo dienos pabaigoje, o telefonu uždavė vieną klausimą.  Nepaisant to, mes labai patenkinti, kad atvėrėme naują erdvę, kuri žiemos metu paprastai būna uždaryta.“

Taip pat organizatoriai  pripažįsta, kad tikslas pritraukti lankytojus atvykti į alternatyvų Kalėdų miestelį buvo ambicingas ir nėra lengva, ne viskas vyko sklandžiai, kaip suplanuota. Visgi planuojama, kad kitais metais iniciatyva vėl vyks ir galbūt ilgainiui taps tradicija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių