Vilnius kviečia į bendrystės su ukrainiečiais dienas „Vilniushyvanka“

Gegužės 13–15 dienomis Vilnius kviečia Lietuvoje gyvenančius ukrainiečius į renginių ciklą „Vilniushyvanka“. „Go Vilnius“ iniciatyva sostinėje organizuojamos Ukrainos dienos – net tris dienas vyksiantys renginiai kvies ukrainiečius geriau pažinti mūsų šalies kultūrą, o mūsų šalies gyventojus – sužinoti daugiau apie ukrainiečių tradicijas.

Iš viso suplanuota net 80 įvairių nemokamų edukacijų, koncertų ir ekskursijų, ypač daug pramogų bus skiriama vaikams. Sostinėje svečių lauks vaišės kavinėse, o vilniečiai galės ragauti ukrainietiškų patiekalų.  

„Vyshyvankos“ tradicija, įkvėpusi kultūros mainus Vilniuje  

Gegužės 13–15 d. vyksiančių renginių pavadinimą „Vilniushyvanka“ įkvėpė tradiciniai ukrainietiški siuvinėti marškiniai – vyšyvanka, kurie net turi savo atskirą tarptautinę dieną, minimą gegužės 19 dieną. Būtent todėl ukrainiečių ir lietuvių kultūros mainai perteikiami derinant gerai atpažįstamus Vilniaus ir vyšyvankos simbolius. „Vilniushyvanka“ pavadinime užkoduota metafora, kad Vilnius savotiškai puošiasi vyšyvanka.  

„Lietuva yra viena iš tų šalių, kuri aktyviausiai teikia paramą Ukrainai. Nuo karo pradžios į mūsų šalį jau atvyko beveik 50 tūkst. pabėgėlių iš Ukrainos, nemaža dalis jų apsistojo Vilniuje ir čia įsikūrė laikinus namus. Norime, kad Lietuvoje gyvenantys ukrainiečiai jaustųsi kaip namuose, todėl nusprendėme suteikti daugiau progų geriau pažinti Vilniaus bei Lietuvos kultūrą. „Vilniushyvanka“, tikime, atskleis sostinės svetingumą ukrainiečiams, o vilniečiai ir miesto svečiai geriau pažins ukrainietišką kultūrą per meną, maistą ir pažintines programas“, – sako renginių ciklą inicijavusios oficialios Vilniaus miesto verslo ir turizmo plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovė Inga Romanovskienė.  

Pasak jos, didelė dalis Lietuvoje apsigyvenusių ukrainiečių yra vaikai, todėl organizuojant renginius didelis dėmesys skiriamas būtent mažiesiems. Turizmo informacijos centruose jau galima pasiimti leidinius vaikams apie Vilnių ukrainiečių kalba.  

Visą savaitgalį kultūros mainų renginiuose „Vilniushyvanka“ ukrainiečių lauks nemokamos ekskursijos po miestą pėsčiomis ir autobusais, muziejuose, meno galerijose, TV bokšte, Gedimino pilyje. Jie bus kviečiami pamatyti daugybę spektaklių, o Vilnių apžiūrėti ir iš paukščio skrydžio pakilus į viršų oro balionu. Tiek Ukrainos, tiek Lietuvos menininkai kvies aplankyti edukacinius užsiėmimus, parodas, spektaklius ir muzikinius pasirodymus, dalyvauti orientaciniame žaidime.  

Vaikų erdvėje mažieji linksminsis ant batutų, juos užims lietuviškai ir ukrainietiškai kalbantys animatoriai.

Visas tris dienas Vilniaus Rotušės aikštėje asociacija AGATA kvies į Ukrainos ir Lietuvos muzikantų pasirodymus, muzikinius užsiėmimus šeimoms, pažinčių ir kontaktų mugę bendriems muzikiniams projektams. Muzikiniai užsiėmimai bus skirti vaikams ir jaunuoliams, norintiems drauge dalyvauti grupinėse muzikavimo veiklose. Praktinių užsiėmimų metu profesionalūs Ukrainos ir Lietuvos muzikantai pamokys muzikavimo pradmenų, supažindins su instrumentais ir leis jais pagroti.  

Koncerte dalyvaus žinomi Lietuvos ir Ukrainos atlikėjai 

Gegužės 15 d., paskutinę renginio dieną, Reformatų skvere vyks lietuvių ir ukrainiečių šeimų piknikas. Pasak renginio organizatorės Erikos Purauskytės, reginių įmonės „Menai Renginiai“ vadovės, daugelis į Lietuvą iš Ukrainos atvykusių šeimų – išardytos, nerimaujančios dėl tėvynėje likusių artimųjų ir gedinčios žuvusiųjų. „Šiandien mes esame ne tik šių žmonių saugus prieglobstis, bet ir jų šeima. Ši popietė – tai galimybė užsimiršti, susitikti su savo tautiečiais, pasijusti saugiems, laukiamiems, mūsų bendruomenės dalimi“, – sako ji.  

Sekmadienį vienai dienai parke atsidarys ukrainiečių „pop-up“ restoranai, kuriuose bus galima paragauti barščių, virtinukų, pampuškų, blynelių su įvairiausiais įdarais, žymiųjų ukrainietiškų tortų ir kitų tradicinių ukrainietiškų patiekalų, kuriuos parke gamins ir renginio svečius vaišins nuo karo pabėgę ukrainiečiai. Tai bus jiems galimybė ne tik pristatyti savo kultūrą, bet ir užsidirbti. 

Vaikų erdvėje mažieji linksminsis ant batutų, juos užims lietuviškai ir ukrainietiškai kalbantys animatoriai. Renginyje veiks ukrainiečių menų ir amatų mugė su dirbtuvėmis. Jose lietuviai galės išmokti tradicinių ir šiuolaikinių ukrainietiškų menų ir amatų bei patys sukurti papuošalą ar mielą dovaną savo šeimai. 

Ukrainiečių bei lietuvių atlikėjai pakvies į jungtinį lietuviškų ir ukrainietiškų dainų paramos koncertą – lietuviškas dainas jau repetuoja ukrainiečiai, o ukrainietiškas lietuviai. Koncerte gros žinomi Ukrainoje ir Pasaulyje pianino virtuozai „PianoBoy“ ir Evgeny Khmara, šiuolaikinio ukrainietiško folkroko grupė ir fenomenas ,,TaRuta”, Lietuvoje jau pamilta Aliona Enko ir kiti. Lietuvos žvaigždės Augustė, Lina Rastokaitė, Dovilė Filmanavičiūtė, „Baltos Varnos“, Merūnas su talentinguoju ukrainiečiu berniuku Kyryl Dernovyi ir kiti Lietuvos dainininkai vienysis dėl bendro tikslo – pagalbos ukrainiečių šeimoms.  

Viso renginio metu pramogos, koncertas ir vaišės bus nemokami, tačiau vilniečiai ir miesto svečiai turės galimybę aukoti pabėgusių ukrainiečių šeimoms.  

Visą renginio savaitgalį įvairiuose Lietuvos kampeliuose įsikūrę ukrainiečiai į Vilnių galės atvykti traukiniais – LTG nuo pat karo pradžios visiems ukrainiečiams siūlo traukiniais keliauti nemokamai, svarbu tik turėti asmens dokumentą. Ukrainiečiai nemokamai gali keliauti ir miesto autobusais bei troleibusais.  

Specialių kainų bei ukrainietiškų patiekalų pasiūlymų visiems renginio dalyviams turės daugiau nei 10 Vilniaus kavinių ir restoranų, o keli restoranai bus pasiruošę pavaišinti ukrainiečius nemokamai.  

Didžioji dalis renginių vyks pagal registraciją. Daugelyje vietų, kur veiks nemokamos pramogos ukrainiečiams, organizatoriai gali paprašyti ukrainietiško paso (vaikams tinka ir gimimo liudijimas).  

Renginius organizuoja ,,Go Vilnius“ kartu su Vilniaus miesto savivaldybe, Ukrainos ambasada, Ukrainos namais ir dar keliasdešimt partnerių.


Šiame straipsnyje: Vilniushyvankakaras UkrainojeukrainiečiaiVilniusUkrainos dienos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių