Vilnius ruošiasi Tarandės tunelio statybai: projektuojamas jungiamasis kelias

Ilgai laukto Tarandės tunelio projektas stumiasi į priekį. Tunelis planuojamas magistraliniame kelyje Vilnius–Panevėžys. Jis padės išspręsti piko metu nuolat susidarančias automobilių spūstis: po darbo iš miesto centro Ukmergės gatve grįžtantys gyventojai išsirikiuoja į ilgą eilę, kad galėtų pasukti į kairėje esantį Tarandės gyvenamąjį rajoną.

Įrengus Vakarinį aplinkkelį ir plečiantis miestui Ukmergės kryptimi išaugo ir transporto srautai. 

Vilniaus miesto savivaldybė inicijavo projektą, kuris užtikrintų eismo pralaidumą ir eismo saugumą šiame ruože.

2019 m. buvo pasirašyta trišalė sutartis tarp Vilniaus miesto savivaldybės, AB „Via Lietuva“ ir Vilniaus rajono savivaldybės. Vilniaus miesto savivaldybė įsipareigojo įrengti jungiamąjį kelią šalia magistralės, rajono savivaldybė rekonstruoti už Bukiškio kaime esančios Nesvyžiaus gatvę, o „Via Lietuva“ – atsakinga už dešiniojo posūkio su tuneliniu pravažiavimu po automagistrale ir gretima gatve prie magistralės įrengimą.

Vilniaus miesto savivaldybė parengė ir patvirtino apie 7,9 ha teritorijos prie Ukmergės gatvės detalųjį planą ir pradės privačių žemės sklypų paėmimo visuomenės poreikiams procedūras, kad galėtų įrengti jungiamąjį kelią nuo tunelinio pravažiavimo iki Tarandės gatvės. Sklypų paėmimo visuomenės poreikiams procedūras planuojama užbaigti iki ateinančių metų sausio pabaigos. 

Tuo pačiu rengiamas jungiamojo kelio projektas. Jungiamasis kelias bus įrengiamas Vilnius–Panevėžys kelio ruože nuo 9,9282 km iki 9,856 km. Jungiamojo kelio ilgis – 567 m. Numatoma, kad jungiamojo kelio atkarpa bus dviejų-trijų eismo juostų su viešojo transporto sustojimo įvaža. Jungiamojo kelio sankirtoje su Tarandės ir Edinburgo gatvėmis projektuojama žiedinė sankryža.

Šalia jungiamojo kelio projektuojami ir dviračių bei pėsčiųjų takai, apšvietimas. Kartu su gatvės bortų įrengimu numatoma pakloti ir paviršinių lietaus nuotekų surinkimo sistemą bei naujus lietaus tinklus.

Techninis projektas bus baigtas iki kitų metų kovo mėnesio, tuomet siekiama gauti statybą leidžiantį dokumentą. Gatvės įrengimo darbai turėtų prasidėti ateinantį pavasarį.

Ruošiamasi ir paties tunelio po magistraliniu keliu statybai. Sutarties partneriai „Via Lietuva“ jau paskelbę viešojo pirkimo konkursą dėl Tarandės tunelio statybos darbų atlikimo.

Planuojama, jog sėkmingai įvykus viešojo pirkimo procedūroms, tunelio statybos darbai galėtų prasidėti jau 2025 m. pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių