Pereiti į pagrindinį turinį

Virtualios finansinės aferos

2009-02-18 09:00

Ekonominiu sunkmečiu lengvais pinigais gyventojus viliojantys sukčiai laviruoja ties pavojinga riba, rizikuodami sulaukti teisėsaugos dėmesio.

Vilionės greitai pralobti

"Tai pakeitė mano gyvenimą! Galima padaryti tūkstančius litų per keletą savaičių, įdedant tik 12 litų", – tokiomis ir panašiomis vilionėmis pastaruoju metu vis dažniau gundomi gyventojai.

Euforija trykštančių pasiūlymų apstu virtualioje erdvėje – interneto portalų komentarų skiltyse, diskusijų forumuose. Pirmieji žodžiai, aktualūs nūdienai, patraukia dažno skaitytojo dėmesį: "Jei nerandi darbo arba ieškai papildomų didelių pajamų, būtinai perskaityk ir išmėgink, nes tai pelninga."

Teisėsaugininkai pastebi, kad aferistai taikosi į naujas, apie vadinamąsias finansines piramides mažai girdėjusias ar nieko nežinančias aukas. Daugelis vyresnės kartos atstovų vis dar atsimena 1991-aisiais klestėjusius "superbankus". Jų principas tiek dabar, tiek ir anuomet buvo beveik identiškas. Anksčiau apgaulingos vilionės greitai pralobti būdavo siuntinėjamos laiškais. Dabar aferistai patiklių žmonių ieško internete ir siunčia elektroninius laiškus.

Aferos principas paremtas keliais žingsniais. Patikliems žmonėms siūloma atsidaryti sąskaitą banke ir į laiške pateiktas šešias sąskaitas pervesti po du litus. Po to nurodoma išbraukti pirmuoju numeriu pažymėtą sąskaitos numerį ir sąrašo pabaigoje įrašyti savąjį. Galiausiai, anot sukčių, reikia išplatinti tokią žinutę mažiausiai 200 adresų – elektroniniais laiškais, interneto diskusijų lentose, skelbimų portaluose, komentarų skiltyse ir panašiai.

Tuomet esą gali laukti, kad greitai praturtėsi. Čia pat priduriama, esą "šitas biznis sėkmingai gyvuoja ir klesti dėl dalyvių sąžiningumo ir rimtumo." Todėl prašoma viską atlikti itin kruopščiai.

Piramides sumanė italas

Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktorius Raimondas Kuodis paaiškino, kad finansinės piramidės veikia tokiu principu, kai pelno gali tikėtis tik patys pirmieji jų dalyviai. Pašnekovo teigimu, tokią schemą išrado ir dar praėjusio amžiaus pradžioje išpopuliarino italas Charlesas Ponzi, netrukus sulaukęs pasekėjų, tad ilgainiui ji išplito visame pasaulyje.

"Pagrindinis jų veikimo principas, kad nauji klientai moka seniesiems dalyviams. Tokiu atveju, piramidei griūnant, naujokai sumokėtų pinigų nebeatgauna. Pasaulyje matome daug pavyzdžių apie žlungančias išties didelio masto piramides. Viena jų – vadinamasis Bernardo Madoffo fondas – gana ilgai veikė tiesiog amerikiečiams panosėje", – sakė R.Kuodis.

Anot ekonomikos analitiko, esminis klausimas turėtų būti, ar žmonės suvokia dalyvaujantys piramidėje. Jei taip, tuomet piramidės jiems tampa savotiška loterijos rūšimi. Lietuviai jas itin mėgsta ir noriai dalyvauja: "Žmonės puikiai suvokia, kad laimėjimo tikimybė yra labai nedidelė, bet kartu jie susivilioja galimybe rizikuoti nedidele pinigų suma ir galbūt laimėti. Tai tarsi savotiška pramoga."

Kur kas blogiau, kai piliečiai nesupranta dalyvaujantys kažkieno suregztoje nusikalstamoje veikloje. Tokiu atveju privalo įsikišti valdžia ir teisėsauga, galinčios tokius reiškinius uždrausti.

"Visų nusikaltėlių Lietuvoje nesugaudysi. Tiek valdžios institucijos, tiek ir teisėsaugos struktūros dirba besivadovaudamos savais prioritetais. Kol kas apie didelio masto apgavystes mūsų šalyje negirdėti, tad natūralu, kad niekas pernelyg neskuba skelbti pavojaus dėl epizodiškai pasirodančių minėtų finansinių piramidžių apraiškų, – konstatavo R.Kuodis. – Kita vertus, labai ramiai kažko laukti irgi nederėtų, nes visi žinome, kuo baigėsi telefono sukčių pirmieji bandymai apgauti gyventojus. Užuodę lengvą pasipelnymo šaltinį, netrukus jie jau tapo nevaldomi."

Nukentėjusiųjų dar nėra

"Tai yra istorija, kuri vėl sugrįžo tik persikėlusi į virtualią erdvę. Tokia lengvo mulkinimo būdo schema išrasta seniai. Tiesiog nuo senųjų raginimų "išsiųsti draugui laišką" praėjo mažiausiai dešimt metų, o dabar vėl atgimė. Krizės akivaizdoje kažkas veikiausiai nori greitai užsidirbti", – sakė "Kauno dienos" kalbintas Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Tomas Ulpis.

Anot pareigūno, teisėsaugininkai tokiomis aferistų apraiškomis susidomi ir jas tirti imasi, kai sulaukia nukentėjusių asmenų pareiškimų dėl patirtų nuostolių: "Kaip žinia, šiuo atveju pirminė žala tesiekia dvylika litų, o tai yra mažareikšmiškumas. Veikiausiai dėl tokios pinigų sumos niekas nė nesiryžta kreiptis į teisėsaugininkus. Jei tik atsiras žmonių, kurie bus patyrę didesnių nuostolių, mes savo ruožtu, be jokių abejonių, imsimės tyrimo."

T.Ulpis teigė kol kas negalįs atsakyti, kiek šiuo metu išpopuliarėjusios apgaule paremtos minėtos finansinės piramidės. Anot pašnekovo, pareigūnai nuolat stebi situaciją, tačiau pavojaus signalų kol kas nepastebėjo. Galima tik spėti, kad didžioji dalis internautų yra gerai susipažinę su panašiomis aferomis ir atsispiria apgaulingoms pagundoms lengvai pasipelnyti. Daugelis supranta, kad iš elektroninėje erdvėje sklandančių šiukšlių greitai nepralobsi.

Nepaisant to, pareigūnai įspėja ir ragina visus šalies gyventojus nepakliūti į tokias sukčių pinkles, kad ir kokiu būdu jie būtų viliojami.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų