- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Liutauras Čeprackas
-
Liutauras Čeprackas
-
Virtuvės šefas L. Čeprackas savo kieme nesibaido eklektikos (receptai)
-
Virtuvės šefas L. Čeprackas savo kieme nesibaido eklektikos (receptai)
-
Virtuvės šefas L. Čeprackas savo kieme nesibaido eklektikos (receptai)
-
Virtuvės šefas L. Čeprackas savo kieme nesibaido eklektikos (receptai)
-
Virtuvės šefas L. Čeprackas savo kieme nesibaido eklektikos (receptai)
-
Virtuvės šefas L. Čeprackas savo kieme nesibaido eklektikos (receptai)
-
Virtuvės šefas L. Čeprackas savo kieme nesibaido eklektikos (receptai)
-
Virtuvės šefas L. Čeprackas savo kieme nesibaido eklektikos (receptai)
Jau beveik savaitė, kai Vilniaus senamiesčio širdyje, unikaliame „Bokšto skvero“ komplekse, šiltais vasaros vakarais šviečia lemputės, o spalvotose lėkštėse puikuojasi netikėtos Pietryčių Azijos, Pietų Afrikos, Šiaurės Amerikos, Europos patiekalų kombinacijos. Virtuvės šefas Liutauras Čeprackas pagaliau įgyvendino savo seną idėją – pakviesti svečius į nuostabios architektūros kiemą, kur jie galėtų gėrėtis miesto vaizdais ir dalytis maistu.
„Kiemas by Gastronomika“ – taip vadinasi naujasis L. Čepracko projektas. Atsirado jis šalia per pandemiją ir karantiną taip ir neįsivažiavusio restorano „Gastronomika“ pačiame Vilniaus senamiesčio centre, po šimtamete, dar XVIII amžiuje sodinta liepa.
„Bokšto skvero“ šeimininkai statybų epicentre istorinį medį išsaugojo, šiandien jis, apsuptas unikalių barokinių ir visiškai naujų, modernių pastatų, kuria ypatingą dvasią. „Mūsų kiemas tarsi paraidžiui atspindi kiemo apibūdinimą: pastatų apsupta aikštelė sodyboje, pilyje arba rūmuose. Turime išskirtinį kiemą, kuriame, be jokios abejonės, bus ir išskirtinio maisto“, – sako L. Čeprackas.
L. Čepukaitės nuotr.
Įprastų degustacijų virtuvės šefas kieme nerengs. „Kiemas yra laisvė, – šypsosi ir priduria, kad tos laisvės jis duos daug ir sau, ir svečiams. – Nei statusas, nei drabužiai čia nebus svarbūs, laukiame visų, kuriems norisi dalytis džiaugsmu ir maistu lėkštėje. Kurdamas kiemo meniu svarsčiau tik apie tai, kad mūsų patiekalai turėtų daug skonių. Norėjau, kad man būtų skanu, kad būtų skanu žmonėms, kuriuos aš myliu. Jei taip bus, skanu turėtų pasirodyti ir nepažįstamiems. Tikiu, kad maistas, patiekalai, mus supažindins.“
Svarbiausia kiemo taisyklė – dalytis maistu. Virtuvės šefas žada, kad bus daug mažų lėkštelių, o susirinkusi kompanija po vieną galės paragauti kad ir visų patiekalų iš meniu. „Nebijau sakyti, kad mūsų meniu karaliauja eklektika. Viename patiekale gali sėkmingai derėti ir Azija, ir Europa, Pietų Amerika ir Rytai. Virtuvėje gaminame tai, kas mums šauna į galvą. Vienintelis, svarbiausias reikalavimas – kad būtų skanu!“ – sako.
Norėjau, kad man būtų skanu, kad būtų skanu žmonėms, kuriuos aš myliu. Jei taip bus, skanu turėtų pasirodyti ir nepažįstamiems.
Spalvotos kėdės, stalai ir lygiai toks pats spalvotas maistas, patiekiamas nedidelėse spalvotose lėkštelėse, rodos, ir pats L. Čeprackas yra pasiilgęs spalvų. „Juk vasara, – sako jis ir priduria, kad lengvi patiekalai, ryškūs skoniai, daug daržovių yra tai, kas jai tinka.“
Kokie iš jo paties mėgstamų patiekalų atkeliauja į vasaros kiemą? Be abejo, gaivi tuno ir arbūzų sevičė, galbūt – gruzdintas viščiukas su juodaisiais ikrais. „Tačiau bus ir paprastų dalykų, – juokiasi, – neabejoju, vaikai ateis valgyti gruzdintų bulvyčių. Jiems jas patieksime paprastai, o tėvai galės skanauti su nduja, majonezu ar kremu su trumais.“
„Vilnius yra išpaikintas, bet čia visada savo vietą randa naujas, įdomus požiūris. Instagrameriai tegu ruošiasi“, – žada L. Čeprackas. Jis tikisi, kad savo kieme sutiks žmonių, kuriems svarbi laisvė, bendravimas, spalvotas, pasaulio šalių skonių ir kultūrų prisotintas maistas ir nuostabaus grožio vaizdai.
M. Paukštės nuotr.
Savo kieme L. Čeprackas siūlo pasigaminti:
Gaivios rūkyto ešerio salotos
300 g rūkyto ešerio filė
2 saldžiarūgščiai nulupti obuoliai
70 g saldžių svogūnų
2 kietai virti kiaušiniai
80 g majonezo
10 g krapų
druskos ir pipirų
Ešerio filė suplėšykite dideliais gabalais.
Obuolius ir kiaušinius supjaustykite kubeliais.
Svogūnus ir krapus susmulkinkite.
Viską sumaišykite su majonezu, pagardinkite druska ir pipirais.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Gedimino kalno papėdėje atidaromas Lietuvos istoriją pristatysiantis Pilininko namas
Lietuvos nacionalinis muziejus trečiadienį Gedimino kalno papėdėje atidaro naujausią padalinį – Pilininko namą. ...
-
„Kino pavasario“ savaitgalis: ką dar suspėti pažiūrėti?
Daugiau nei savaitę Lietuvos kino sales žiūrovų pripildęs kino festivalis „Kino pavasaris“ artėja link pabaigos. Laiko iki kovo 27-osios beveik nebeliko, tad norimus pažiūrėti filmus reikia susiplanuoti iš anksto – seansai spa...
-
„Dvi viename“: bendra skaitomiausių rašytojų knyga
Pernai Vilniaus knygų mugėje dalydamos autografus dvi šalies bibliotekose skaitomiausios autorės – Irena Buivydaitė ir Jolita Herlyn – juokavo: jei viena negalėtų baigti savo romano, tai tikrai padarytų kita. ...
-
Vilniaus Antakalnio kapinėse palaidotas režisierius R. Tuminas12
Vilniaus Antakalnio kapinėse, Menininkų kalnelyje, palaidotas režisierius Rimas Tuminas. ...
-
Vilniuje – atsisveikinimas su režisieriumi R. Tuminu9
Antradienį Vilniuje prasidėjo atsisveikinimas su režisieriumi Rimu Tuminu. Tarti paskutinį „sudie“ renkasi artimieji, bičiuliai, kolegos ir R. Tumino talento gerbėjai. ...
-
Atsisveikinimas su R. Tuminu: durys bus atviros visiems3
Kovo 6-ąją miręs režisierius Rimas Tuminas bus palaidotas trečiadienį Antakalnio kapinių Menininkų kalnelyje. ...
-
„Kino pavasaryje“ – speciali sporto filmų programa
Prisodrinta adrenalino – taip galima apibūdinti penktadienio vakarą pristatytą naująją Lietuvos olimpinės komandos „LTeam“ ir „Kino pavasario“ kartu parengtą sporto filmų programą, kurioje – filmai, pasakojantys api...
-
29–asis „Kino pavasaris“ prasidėjo – daug ypatingų renginių ir į gera keičiančio kino1
Šiandien prasidėjęs Vilniaus miesto kino festivalis „Kino pavasaris“ kviečia atsiduoti dviejų savaičių kino šventei ir iki pat kovo 27 d. į šalį atidėti visus kitus savo planus. Festivalį atidarė nelengvas, bet būti...
-
Ką suspėti pažiūrėti „Kino pavasaryje“?2
Ką tik prasidėjęs festivalis „Kino pavasaris“ įgauna pagreitį: neabejojame, kad didžiuosius, ne kartą spaudoje aptartus filmus, jau nusižiūrėjote, organizatorių, kino kritikų rekomendacijas perskaitėte, savo kalendorių susiplanavote. ...
-
29–asis „Kino pavasaris“ prasidėjo – daug ypatingų renginių ir į gera keičiančio kino
Ketvirtadienį prasidėjęs Vilniaus miesto kino festivalis „Kino pavasaris“ kviečia atsiduoti dviejų savaičių kino šventei ir iki pat kovo 27–osios į šalį atidėti visus kitus savo planus. ...