Pereiti į pagrindinį turinį

V.Navickas užmiršo mero fondą

2009-03-17 09:00
V.Navickas užmiršo mero fondą
V.Navickas užmiršo mero fondą / Mindaugo Ažušilio nuotr. Nebedomina: kai į V.Navicko frazes apie per mažą algą dėmesį atkreipė žiniasklaidos priemonės, jo susidomėjimas papildomomis lėšomis pastebimai išblėso.

Iš pradžių rodęs nemenką susidomėjimą papildomomis lėšomis Vilniaus meras Vilius Navickas, regis, prarado entuziazmą. Sostinės savivaldybė kone vienintelė šalyje nepriėmė jokio sprendimo dėl mero fondo.

Piktinosi per maža alga

Prieš mėnesį Vilniaus meru tapęs V.Navickas ėmė domėtis specialaus fondo, skirto reprezentacinėms reikmėms, steigimu. Mat nuo metų pradžios įsigaliojo aktuali Vietos savivaldos įstatymo redakcija, leidžianti kiekvienoje savivaldybėje įsteigti mero fondą, kurio dydis priklauso nuo tarybos narių skaičiaus. Kadangi sostinės taryba didžiausia šalyje, sudaryta iš 51 politiko, V.Navickui per mėnesį tektų apie 6,7 tūkst. litų reprezentacinėms išlaidoms.

Iš pradžių meras rodė nemenką susidomėjimą papildomomis lėšomis ir išsiuntė oficialų paklausimą Finansų ministerijai. Ji turėjusi paaiškinti, kaip mero fondo lėšos gali būti naudojamos.

V.Navickas tąkart neslėpė, kad Vilniaus mero atlyginimas, nesiekiantis nė 5 tūkst. litų, yra per mažas. Esą santechnikas uždirba daugiau, nors šio poreikiai gerokai mažesni: jam netenka dalyvauti oficialių delegacijų priėmimuose, vykti į komandiruotes, rengti pietų.

Neberūpi papildomos lėšos

Aptakus Finansų ministerijos atsakymas dėl mero fondo steigimo jau gera savaitė guli ant savivaldybės Finansų departamento direktoriaus Edmundo Kačkaus stalo, tačiau mero susidomėjimas papildomomis lėšomis, regis, išblėso.

"Dar nemačiau to rašto. Žinau, kad atsakymą iš Finansų ministerijos gavome, bet šitas klausimas tikrai ne pirmaeilis. Jo artimiausioje darbotvarkėje nemačiau. Per ateinančias dvi savaites klausimą išspręsime, padarysime taip, kaip priklauso pagal įstatymą", – lakoniškai komentavo V.Navickas.

Jis šiuo metu nesunkiai verčiasi ir be papildomo fondo. Mat Vilniaus meras tik vakar grįžo į darbą po bene savaitę trukusios komandiruotės nekilnojamojo turto parodoje, Kanuose. Nors už išvyką, atsiėjusią apie 600 tūkst. litų, sumokėta iš miesto biudžeto, V.Navickas patikino suvenyrams nepagailėjęs ir asmeninių išlaidų.

"Neprisimenu, kiek išleidau. Suma nedidelė, dėl to nebuvo taip svarbu. Ateityje gali būti svarbu, bet aš pakomentuosiu daugiau tada, kai turėsiu visą informaciją. Išaiškinimo dėl mero fondo, kaip tai daroma, kaip įstatymas reikalauja, aš dar nemačiau", – nenoriai komentavo Vilniaus meras.

Siūlo fondo nesteigti

Vilniaus miesto savivaldybės taryba kone vienintelė šalyje nepriėmusi sprendimo dėl mero fondo steigimo. Klaipėdos miesto meras Rimantas Taraškevičius jau gali naudotis papildomais 2,3 tūkst. litų per mėnesį. Šiaulių miesto merui Genadijui Mikšiui per mėnesį reprezentacinėms reikmėms tenka daugiau kaip 4 tūkst. litų per mėnesį. Tiek pat Panevėžio miesto taryba nusprendė skirti ir miestui vadovaujančiam Povilui Vadopolui.

Kuklesnius mero fondus įsteigė ir daugelis rajono savivaldybių: Lazdijų, Šilalės, Zarasų, Visagino ir kitos.

Galimybę steigti mero fondą svarstė ir Kauno miesto taryba, tačiau meras Andrius Kupčinskas kategoriškai atsisakė papildomų lėšų, siekiančių 84 tūkst. litų per metus.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas mano, kad sostinės tarybai nevertėtų steigti mero fondo. Esą visos reprezentacinėms reikmėms būtinos lėšos ir taip skiriamos iš miesto biudžeto, tik procedūra skaidresnė.

"Viešųjų pirkimų įstatymo nustatyta tvarka parenkamas paslaugos teikėjas, kuris organizuoja tokio pobūdžio susitikimus, posėdžius, pasimatymus, jeigu taip galima pavadinti. Yra nustatyti aiškūs įkainiai, pateikiamos sąskaitos faktūros, jos apmokamos iš miesto biudžeto lėšų. O dabar mes nežinome, kaip reikės tą reprezentacinį fondą realizuoti. Gal bus kaip Seimo kanceliarijos darbuotojams, kuriems kartą per mėnesį perveda 4–5 tūkst. litų, ir leisk juos kaip nori", – abejonėmis dalijosi G.Paluckas.

Vilniaus miesto savivaldybė klausimą dėl mero fondo turėtų išspręsti iki balandžio pradžios.


Kam naudojamos reprezentacinės lėšos?

Vyriausybės nutarimas dėl reprezentavimo fondų skelbia, kad lėšos gali būti naudojamos dovanoms, suvenyrams ir gėlėms.

Taip pat gali būti dengiamos išlaidos, susijusios su apsilankymu vaikų ikimokyklinėse įstaigose, vaikų, senelių ir invalidų globos įstaigose, mokymo įstaigose, sveikatos apsaugos įstaigose, labdaros ir kultūros renginiuose, šventėse.

Iš reprezentacinio fondo gali būti mokamos ir pašalpos asmenims, patyrusiems sužalojimų per stichines nelaimes.

Iki paskutinės Vietos savivaldos įstatymo redakcijos nė viena savivaldybė neturėjo teisės steigti fondo, skirto mero reprezentacinėms išlaidoms.

Nepaisant įstatymo, Vilniaus administracijos direktoriaus sprendimu, buvusiam merui Juozui Imbrasui buvo skirta apie 1 tūkst. litų papildomų lėšų.

Kai Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje Jurgis Jurkevičius susiruošė šį sprendimą skųsti teismui, J.Imbrasas reprezentacinių lėšų atsisakė.


Juozas Imbrasas

Vilniaus savivaldybės opozicijos lyderis

Man buvo skirta apie 1 tūkst. litų reprezentacinių lėšų, bet aš jų neišnaudodavau, tai pernai atsisakiau. Nežinau, ką jos reiškia. Gal svečią kokį pavaišinti? Ten buvo reglamentuota aiškiai. Už jas turėjau visada atsiskaityti buhalterijai. Už kiekvienus pietus reikėjo pateikti sąskaitas faktūras. Jeigu pietus su kuo nors valgiau, turėjau pridėti čekius, kad pietavau ne vienas, kad šalia buvo kiti asmenys. Bet aš tik porą kartą pateikiau čekius, man tų lėšų nereikėjo.

Nežinau, ar reikia dabar merui steigti tą fondą. Pirmiausia reikia sudėlioti reglamentą, kam tie pinigai bus naudojami, tada tik galima vertinti. Nemanyčiau, kad jam reikėtų akcentuoti šitą klausimą, lyg jis neturėtų iš ko pragyventi. 5 tūkst. litų beveik. Palyginti su eiliniais Lietuvos žmonėmis, tai nemaži pinigai.

Biesas žino, gal Vilniaus mero išlaidos už kitų miestų merų ir didesnės. Bet jeigu jis važiuoja į komandiruotę, jam vis tiek viskas yra padengiama iš miesto biudžeto. Ypatingų išlaidų būdamas meru aš neturėjau. Na nebent meras nori pasikviesti keletą politikų į "Neringos" kavinę. Na, jis užmokėti turi kaip meras. Negi rinksi iš tų politikų pinigus. Tik tokiems dalykams, bet retai jų būna. Mero krūvis toks didelis, kad nėra laiko jam lakstyti į kavines ir pietus kam nors organizuoti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų