Pereiti į pagrindinį turinį

V.Navicko iš posto pašalinti neįmanoma?

2010-09-17 06:59
Nepajudinamas: nors Vilniaus valdantieji turi galimybių išversti V.Navicką iš mero kėdės, to daryti neketina.
Nepajudinamas: nors Vilniaus valdantieji turi galimybių išversti V.Navicką iš mero kėdės, to daryti neketina. / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Politikai vis garsiau kalba apie Vilniaus mero Viliaus Navicko nuvertimą, bet vargu ar tos kalbos virs realybe. Meras gali būti pašalintas iš konservatorių partijos, bet likti savo kėdėje.

Pašalinti kol kas negali

Vienas šalies didmiestis jau beveik pusę metų gyvena su partijos globos netekusiu meru. Socialdemokratų partija dar balandį Alytaus merą Česlovą Daugėlą pašalino iš savo gretų, tačiau nei valdantieji, nei opozicija nemeta jo iš mero posto. V.Navicką į mero postą delegavę Vilniaus konservatoriai pripažįsta, kad toks variantas galimas ir sostinėje.

Kaip 1diena.lt teigė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos frakcijos Vilniaus taryboje seniūnas Raimundas Alekna, V.Navicko iš posto pašalinti kol kas neįmanoma
. Mat gegužės pabaigoje surengta interpeliacija merui žlugo, o naują interpeliaciją įstatymai leidžia rengti tik praėjus pusmečiui nuo nesėkmingo bandymo.

"Merui jau buvo interpeliacija. Pagal įstatymus pusmetį reikia išlaukti. Manau, kad kalbėti apie mero atstatydinimą nėra jokios prasmės, – kalbėjo R.Alekna. – O dėl partinės drausmės – šiuos klausimus sprendžia partijos Priežiūros komitetas." Pasak jo, naujas meras Vilnių galėtų valdyti tik tokiu atveju, jei pats V.Navickas pasitrauktų iš posto. O to, bent jau kol kas, miesto galva daryti neketina.

"Viskas priklausys nuo Priežiūros komiteto ir nuo paties mero", – pridūrė R.Alekna.

Jei V.Navickas ir bus nuverstas po interpeliacijos, tai įvyks ne anksčiau kaip gruodį, o naujas meras miestą valdytų tik porą mėnesių, iki savivaldybių tarybų rinkimų.

Regalijų perimti nenori

Politologas Raimundas Lopata 1diena.lt teigė, esą jei Vilniaus meras ir bus pakeistas, realiausias V.Navicko įpėdinis būtų TS-LKD frakcijos lyderis R.Alekna. Tačiau jis pats teigia nesvarstantis galimybės perimti mero regalijas.

"Šiuo metu šis klausimas visiškai nesvarstytinas. O apie "kas būtų, jeigu būtų", anksti šnekėti", – teigė konservatorius.

Tiesa, pašnekovas pripažino, kad Vilniaus tarybos valdantieji, jeigu to norėtų, galbūt galėtų sutarti dėl kito mero paskyrimo. "Manau, kad Priežiūros komitete galbūt bus apie tai kalbama. Riekia sulaukti kitos savaitės", – svarstė R.Alekna.

Vienintelė kliūtis – sutartis

Tiesa, V.Navickui, jei jis būtų pašalintas iš TS-LKD, likti mero poste yra viena kliūtis. Sostinės valdančiosios koalicijos sutartyje juodu ant balto parašyta, kad meras privalo būti konservatorius. Jei V.Navickas liktų nepartinis meras, būtų galima traktuoti, kad koalicijos sutartis pažeista.

Miesto tarybos narys, socialdemokratas Juras Požela 1diena.lt teigė, esą jeigu meras nebebūtų konservatorius, tai keltų klausimų dėl koalicijos sutarties. Tačiau politikas sakė negalįs tvirtinti, kad nepartinio mero palikimas poste būtų traktuojamas kaip sutarties sulaužymas.

Kitų valdančiosios koalicijos partnerių – Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) – lyderis sostinės vicemeras Gintautas Babravičius dienraščiui teigė, esą V.Navicko pašalinimas iš TS-LKD pažeistų koalicijos sutartį. Tačiau sutartį, Vilniaus vicemero žodžiais, galima ir perrašyti – įteisinti nepartinio mero buvimą.

"Koalicijos sutartis – svarbus dokumentas. Tačiau sutartys būna peržiūrimos ir koreguojamos. Koalicijos sutartį 2009 m. sudarė daugiau partnerių, dabar partnerių skaičius yra pasikeitęs. Taigi galima persvarstyti ir šitą klausimą, – aiškino G.Babravičius. – Frakcijoje šito klausimo kol kas nesvarstėme, nes meras tebėra partijoje."

Liberalcentristų lyderis užsiminė manąs, kad apskritai nereikia keisti mero iki savivaldybių tarybų rinkimų. "Kadangi nedaug laiko liko iki rinkimų, nemanau, kad kokie nors pasikeitimai būtų racionalūs arba naudingi", – teigė G.Babravičius.


Kėdę klibina vienas pokalbis

V.Navicką iš posto išversti ne kartą mėginta ir anksčiau: tai dėl pritarimo gėjų eitynėms, tai dėl tarnybinės etikos pažeidimų. Visi bandymai žlugo. Tačiau dabar V.Navicko kėdė susiūbavo kaip niekad smarkiai. Kėdę merui kainuoti gali slapta įrašytas pokalbis, kuriame jis auklėja savivaldybės kontrolierių Šarūną Skučą.

Mero pareiškimai, esą savivaldybės kontrolierius konservatoriams naudingus darbus turi nudirbti per tris dienas, o kitiems – per trejus metus, keiksmai ir kontrolieriaus užgauliojimas išvedė iš kantrybės ir pačius konservatorius. Buvęs miesto tarybos narys Kęstutis Masiulis viešai pasiūlė V.Navicką pašalinti iš partijos, o merui patarė savanoriškai pasitraukti iš pareigų. TS-LKD Vilniaus sueiga Priežiūros komitetui rekomendavo V.Navicką pašalinti iš partijos, o opozicija merą jau apskundė Generalinei prokuratūrai ir Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai.


Didesnio žaidimo dalis

Politologas R.Lopata neabejoja, kad bet kurioje Vakarų valstybėje miesto vadovas po tokio skandalo, į kokį įsivėlė V.Navickas, būtų seniai atsistatydinęs. Tačiau ne Lietuvoje. Esą politinėje arenoje garbės klausimai toli gražu nėra patys svarbiausi.

"Tai, ką mes matome, lemia ne situacija savivaldybėje, o situacija partijoje (TS-LKD – red. past.). Suprantant tam tikras mero ir premjero sąsajas, akivaizdu, kad tai gali būti žaidimas ne tik dėl Vilniaus mero posto. Galbūt bandoma patikrinti ir Andriaus Kubiliaus autoritetą. Mes tik pradėjome žiūrėti spektaklį", – įsitikinęs R.Lopata.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų