Pereiti į pagrindinį turinį

VU baiminasi: kitų universitetų prijungimas gali pakenkti prestižui

2017-06-09 16:00

Vilniaus universiteto (VU) rektorius prof. Artūras Žukauskas baiminasi, kad probleminių universitetų prijungimas prie VU gali neigiamai atsiliepti didėjančiam prestižui, kuris atsispindi naujausiame universiteto reitinge.

Antros kadencijos siekia dabartinis vadovas Artūras Žukauskas
Antros kadencijos siekia dabartinis vadovas Artūras Žukauskas / V. Skaraičio / Fotobanko nuotr.

Didžiausiame nepriklausomame pasauliniame universitetų reitinge „QS World University Rankings“ VU pakilo per 80 pozicijų ir šiuo metu užima 401–410 vietą. Tai geriausias seniausio Lietuvos universiteto pasirodymas per visą jo egzistavimo laikotarpį.

Pasak VU rektoriaus A. Žukausko, pusę šio reitingo lemia reputacija, darbdavių atsiliepimai ir tarptautinė akademinė bendruomenė, likusią dalį – akademinių darbuotojų ir studentų skaičiaus santykis.

„Pakilome per 80 vietų ir šiandien atsidūrėme pasauliniame elite, o tai reiškia, kad universitetas jau nebėra vien regioninis ar Lietuvos dalis, tokį šuolį daugiausia lėmė mūsų reputacijos augimas, visų pirma, VU reputacija tarp darbdavių. Mūsų absolventų karjera sėkminga, esame 240 vietoje pasaulyje, mūsų studentais patenkinti tiek Lietuvos, tiek tarptautinių organizacijų darbdaviai“, – džiugesio neslėpė VU rektorius.

Stipriosios VU pusės

Nors QS reitingas nepateikia labai išsamių duomenų apie tai, kurios studijų programos universitete yra stipriausios, tačiau, rektoriaus teigimu, labai gerai vertinamas kalbų mokymas, kuris užima apie 250 vietą.

Pradinėje reformos fazėje jokiu būdu negali būti mechaninio kitų universitetų prie VU prijungimų, nes tai sukeltų milžinišką riziką prarasti tarptautinį prestižą.

„Puikūs rezultatai ir kitose srityse: fizikoje, molekulinėje biologijoje, – universiteto stipriosiomis pusėmis dalijosi A. Žukauskas. –  Neblogi atsiliepimai apie politikos mokslus, technologinius mokslus. Reitingas labiau vertina universitetą kaip visumą, visa universiteto bendruomenė prisidėjo prie rezultato, kurį turime šiandien. VU yra pajėgus užimti vietą ketvirto šimtuko viduryje, tam turime potencialo, tačiau visi aplinkui esančių kaimynų rodikliai ir pavyzdžiai rodo, kad turint tokį finansavimą, kurį turime dabar, sunku tikėtis greitesnio proveržio.“

Pasak rektoriaus, tolesnė universiteto sėkmė priklausys nuo to, kiek valstybė sugebės sutelkti išteklius į geriausius Lietuvos universitetus. Vilniaus Gedimino technikos universitetas šiemet taip pat pakilo į 551–600 vietą, nors pernai rikiavosi septintame šimtuke.

Siekia išteklių ir kokybės sinergijos

VU svarbu, kad šiandien, vykstant aukštojo mokslo reformai, turimi ištekliai būtų sutelkti ten, kuri pasiekiama didžiausia kokybė.

„Remiame vyriausybės pastangas ir remiame švietimo reformos tikslus, kuriais siekiama padidinti studijų, mokslinių tyrimų kokybę, apskritai universitetinio išsilavinimo prestižą ir kuriamą pridėtinę vertę“, – sakė VU rektorius A. Žukauskas.

Pasak jo, šiuo metu VU susiduria su nelengvu uždaviniu, kuomet norima suderinti universitetų, kurie „žaidžia labai skirtingose lygose“, interesus, jungiant juos su stipresnėmis aukštosiomis mokyklomis.

VU mato tik vieną būdą, kaip pakelti studijų ir mokslinių tyrimų kokybę kituose universitetuose.

„[Norėtume pasiūlyti perduoti – LRT.lt] probleminių universitetų valdymą Vilniaus universitetui, – savo viziją dėstė A. Žukauskas. – Kitos aukštosios mokyklos galėtų naudotis mūsų prestižu, naudotųsi kvalifikacijos kėlimo galimybe, plačia mokslinių tyrimų aprėptimi, o studentams teikiamos galimybės leistų pasiekti aukštesnę kokybę. Pradinėje reformos fazėje jokiu būdu negali būti mechaninio kitų universitetų prie VU prijungimų, nes tai sukeltų milžinišką riziką prarasti tarptautinį prestižą, bet jeigu būtų perduotos valdymo teisės laikinai išsaugant kitus universitetus kaip juridinius asmenis, tuomet būtų galima suvaldyti situaciją ir pagerinti universitetų kokybę, o kartu auginti aukštojo mokslo prestižą, kuris dabar yra smukęs.“

Neketina sustoti šlovės akivaizdoje

VU šiandien džiūgauja aplenkęs visus kaimynės Lenkijos universitetus.

„Lenkijoje, kaip žinome, skiriamas mažiausiai du kartus didesnis finansavimas akademinių darbuotojų atlyginimams, tačiau mes juos aplenkėme – Varšuvos, Krokuvos, Jogailaičių universitetus palikome už nugaros. Tačiau, kalbant apie kaimynus, mūsų konkurentais išlieka Prahos Karolio, Tartu bei Baltarusijos valstybinis universitetas“, – apie situaciją kalbėjo A. Žukauskas.

Pasak VU rektoriaus, visas universiteto potencialas dar neišnaudotas, pavyzdžiui, šios aukštosios mokyklos darbuotojų mokslinių darbų citavimas, nors ir sparčiai auga, tačiau auga santykinai lėčiau nei pirmaujančiuose universitetuose. A. Žukauskas taip pat neslepia norintis, kad VU dirbtų produktyviausi kitų universitetų mokslininkai, kurių atėjimas būtų paspirtis ir keltų studijų kokybę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų