VU mokslininkai padės spręsti senėjančios visuomenės iššūkius

  • Teksto dydis:

Vilniaus universiteto mokslininkai prisijungia prie Europos sveikatos, senėjimo ir išėjimo į pensiją (SHARE) tyrimo. Jame surinkti duomenys padės surasti moksliškai pagrįstus sprendimus ir priemones, skirtas spręsti su senėjimu ir išėjimu į pensiją susijusiems klausimams.

VU Filosofijos fakulteto docentas Antanas Kairys, SHARE tyrimo Lietuvoje koordinatorius, sako, kad senėjimą žmonės dažnai supranta kaip cunamį, kuris užgriūva ir sugriauna viską, ką žmogus buvo pasiekęs. „Tačiau tai kartu ir naujų galimybių laikotarpis, kai galima užsiimti savanoriška veikla, dirbti ne visą darbo dieną, daugiau laiko skirti bendravimui. Mūsų, mokslininkų, uždavinys – suprasti, ką reikėtų padaryti, kad šių galimybių būtų kuo daugiau“, – sako doc. A. Kairys.

Visuomenės senėjimas – vienas svarbesnių procesų, su kuriais susiduria Europos Sąjungos šalys, taip pat ir Lietuva. „Eurostat“ prognozuoja drastišką vyresnių nei 50 metų žmonių skaičiaus augimą Europoje. Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2014 m. pradžioje Lietuvoje 50 metų ir vyresni žmonės sudarė 39,1 proc. gyventojų. Senėjanti visuomenė kelia iššūkius šalies ekonomikai, darbo rinkai, sveikatos apsaugos, socialinės paramos ir kitoms sistemoms.

SHARE tyrime dalyvaujantys mokslininkai siekia išsiaiškinti, kaip keičiasi žmogaus gyvenimas senstant, kaip skirtingos asmeninės ir socialinės aplinkybės lemia jo savijautą, aktyvumą ir sveikatą. Nuo 2004 m., vykdant SHARE tyrimą, jau apklausta daugiau nei 85 000 europiečių. 2016–2017 m. pirmą kartą šis tyrimas bus atliekamas ir Lietuvoje. Planuojama apklausti apie 2000 vyresnių nei 50 metų mūsų šalies gyventojų.

„SHARE tyrimas kitose Europos valstybėse atskleidė daug naujų ir svarbių faktų. Nustatyta, kad nors įsitraukimas į savanorišką veiklą labai priklauso nuo šalies socialinių ir ekonominių ypatumų, savanorystė asmeniui gali būti naudinga, padeda ilgiau išsaugoti aktyvumą, išlikti sveikesniam. Nors labai plačiai kalbama, jog šiuolaikinėje visuomenėje silpnėja ryšiai tarp tėvų ir vaikų, tyrimo duomenys to nepatvirtina – visoje Europoje šeimos ir toliau labai glaudžiai bendrauja. Tikimės, kad Lietuvos įsitraukimas į šį svarbų tyrimą ne tik atskleis įžvalgų apie išėjimo į pensiją ir senėjimo procesus, bet ir moksliniais faktais pagrįs politinius sprendimus, susijusius su senėjimu ar pensija“, – teigia doc. A. Kairys.

Kovo 17 d. 9 val. Vilniuje (viešbutyje „Radisson BLU“) pirmą kartą Lietuvoje įvyks SHARE tyrimo mokslininkų susitikimas. Atidaryme dalyvaus SHARE koordinatorius prof. Axelis Börsch-Supanas, Europos komisaras Vytenis Povilas Andriukaitis, naujai paskirtas sveikatos apsaugos ministras Juras Požela, Nacionalinės mokslo programos „Sveikas senėjimas“ vykdymo grupės pirmininkas prof. Juozas Kulys, VU mokslo prorektorius prof. Rimantas Jankauskas. SHARE tyrime dalyvaujančių Europos Sąjungos šalių, Šveicarijos, JAV ir Izraelio mokslo institucijų atstovai pasidalys patirtimi apie tyrimo organizavimą, aptars problemas ir jų sprendimo būdus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dar aiskiau

Dar aiskiau portretas
"isisavins" kazkiek ES lešu :-)

DDR

DDR portretas
Kalbekim aiskiau: surinks duomenis uzsienio mokslininkams :)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių