Kultūros ministras žada, kad Lukiškių aikštė iki 2018 metų bus sutvarkyta

  • Teksto dydis:

Kultūros ministras Šarūnas Birutis žada stengtis, kad Lukiškių aikštė Vilniuje būtų baigta tvarkyti iki 2018 metų, kada Lietuvos minės valstybės atkūrimo šimtmetį, nors konstatuoja, kad pasistūmėta nedaug - jau išrinkti jos tvarkymo ir monumento projektai nejuda, nes juos kritikuoja visuomenė.

„Mes turėjome aptarimus bent jau Kultūros ministerijoje ir su kultūros visuomene, ir su visuomenininkais, ir tai, kas buvo padaryta, vertinama labai skeptiškai“, - trečiadienį žurnalistams sakė ministras.

Anot jo, sprendimą, kaip toliau vystyti aikštės sutvarkymo planus, turėtų priimti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo darbo grupė.

„Aš manau, kad būtent komisija ir bus ta vieta, kuri apsispręs, kaip šiuo atveju elgtis (...). Tai tikrai yra labai aktualus klausimas ir galiu pažadėti, kad dėsiu visas pastangas, kad 2018-iems metams mes tą aikštę atidarytume sutvarkytą“, - sakė ministras.

Pasak ministro, lėšų aikštei tvarkyti kitąmet dar skirti neplanuojama - tai turėtų būti padaryta planuojant 2016 metų biudžetą.

Vyriausybė posėdyje trečiadienį patvirtino išvadą, kuria kritikuojamas parlamentaro Audroniaus Ažubalio projektas, numatantis įstatymu įtvirtinti Lukiškių aikštės statusą. Tačiau Š.Birutis pabrėžė, kad šios aikštės sutvarkymas yra prioritetas.

„Kad jisai (aikštės sutvarkymo klausimas) lieka prioritetinis, tuo niekas neturėtų abejoti“, - dėstė Š.Birutis.

Tarp Kultūros ministerijos parengtoje išvadoje išsakytų pastabų - abejonės dėl naujų konkursų, nes jų jau vyko ne vienas.

„Šiuo metu nėra juridinio pagrindo laikyti šių konkursų rezultatus negaliojančiais ir skelbti naujus konkursus, kaip siūloma įstatymo projekto 3 straipsnio 3 punkte. Toks teisinis reglamentavimas pažeistų teisėtus konkursų laimėtojų lūkesčius, taip pat valstybės biudžeto lėšos būtų panaudotos neefektyviai“, - sakoma išvadoje.

Joje pabrėžiama, kad įvairios ministerijos ir Vilniaus miesto savivaldybė jau organizavo keturis konkursus šiai aikštei atnaujinti, buvo išmokėti piniginiai prizai.

Išvados rengėjams užkliuvo ir tai, kad įstatymas kuriamas per siauriam klausimui. Anot Vyriausybės, siūlomas įstatymo projektas savo turiniu labiau panašus į individualų teisės taikymo aktą, kuris skirtas konkrečiam objektui  - Lukiškių aikštei, jame formuluojant pavedimą konkrečiam subjektui - Vyriausybei.

Konservatoriaus A.Ažubalio parengtame projekte, kuriam Seimas yra pritaręs po pateikimo, be kita ko, numatoma, kad Vyriausybė turėtų parengti bei patvirtinti Lukiškių aikštės Vilniuje projektavimo darbams atlikti konkurso sąlygas ir taisykles, skelbti konkursus ir užtikrinti, kad iki 2017 metų pabaigos būtų atlikti visi Lukiškių aikštės projektavimo darbai.

Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir paminklo joje pastatymo klausimas sprendžiamas nuo 1999 metų. Pernai buvo išrinktas nugalėtojas aikštės sutvarkymo pasiūlymui (projektui „Ramybė“), jame numatyta vieta žuvusiųjų už Lietuvos laisvę kovotojų atminimo įamžinimo monumentui. Taip pat pernai išrinktas Lietuvos laisvės kovotojų atminimo įamžinimo Lukiškių aikštėje Vilniuje konkurso nugalėtojas - projektas „Tautos dvasia“, vaizduojantis skrendantį paukštį.

Lukiškių aikštė susiformavo XX amžiaus pradžioje. 1953 metais čia pastatytas paminklas bolševikų lyderiui Leninui, 1991 metais jis demontuotas. Nuo to laiko aikštė nebuvo tvarkyta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių