Pereiti į pagrindinį turinį

Vyriausybė pritarė Nacionalinę koncertų salę valdysiančios viešosios įstaigos steigimui

2024-10-23 13:42

Vyriausybė trečiadienį pritarė viešosios įstaigos, kuri valdys Nacionalinę koncertų salę ant Tauro kalno Vilniuje, steigimui.

L. Balandžio / BNS nuotr.

„Dabartiniame projekto vystymo etape būtina pradėti būsimos Nacionalinės koncertų salės turinio formavimą“, – teigiama Kultūros ministerijos pateiktame projekte.

Anot ministerijos, šiam tikslui įgyvendinti būtina įsteigti įstaigą, kuri ateityje perims koncertų salės pastato administravimą.

„Įstaiga turi būti įsteigta ženkliai ankščiau, nei bus pabaigti statybos darbai, nes, pavėlavus tai padaryti, Nacionalinės koncertų salės pastatas stovėtų nenaudojamas“, – tvirtina ministerija.

Įstaiga taip pat padės „Vilniaus vystymo kompanijai“ spręsti statybų metu kylančius klausimus, kad pastatas būtų visapusiškai pritaikytas būsimai savo funkcijai. 

Numatyta, kad iki pastato statybos pabaigos, kuri planuojama 2029-ųjų birželį, viešoji įstaiga planuotų Nacionalinės koncertų salės veiklą, rengtųsi atidarymui ir veiklos pradžiai.

Į steigiamą įstaigą valstybė įneš 50 tūkst. eurų.

Kol bus baigtos pastato statybos, viešoji įstaiga veiks Kultūros ministerijos patalpose.

Pabaigus Nacionalinės koncertų salės statyboms viešajai įstaigai numatoma pastatą perduoti nuosavybės teise, o jos dalininke taptų ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Planuojama, kad 2025–2027 metais įstaigoje turėtų dirbti Nacionalinės koncertų salės direktorius, viešųjų pirkimų specialistas, administratorius, buhalteris, komunikacijos ir rinkodaros specialistas, jų atlyginimams kiekvienais metais būtų reikalinga 170 tūkst. eurų.

Įstaigai iki 2027-ųjų kiekvienais metais būtų planuojama skirti 30 tūkst. eurų veiklai ir turto įsigijimui, skiriamų lėšų dydis galės keistis priklausomai nuo įstaigos planuojamos veiklos ir rekomendacijų, kurias pateiks Profesionaliojo scenos meno taryba,.

Planuojama, kad salei pradėjus veiklą, įstaigoje dirbs apie 60 darbuotojų.

Numatoma, kad pastato priežiūros išlaidos sudarytų apie 500 tūkst. eurų per metus, išlaidos veiklai – apie 2,2 mln. eurų, įstaigos pajamos iš veiklos turėtų siekti 3 mln. eurų per metus, taip pat įstaiga mažiausiai 1,3 mln. eurų turėtų gauti iš patalpų nuomos.

Rugsėjo pabaigoje paskelbta, kad Nacionalinę koncertų salę už 101,5 mln. eurų (su PVM) statys konkursą laimėjusi Vilniaus statybų bendrovė „Gilesta“, su ja rangos sutartį planuojama pasirašyti artimiausiu metu.

23,8 tūkst. kv. metrų ploto A++ energetinio naudingumo klasės Nacionalinė koncertų salė bus statoma pagal Ispanijos bendrovės „Arquivio architects“ ir lietuvių bendrovės „Cloud architektai“ projektą. Joje bus keturios salės: didžiojoje tilps iki 1,6 tūkst. žmonių, mažojoje – iki 0,9 tūkstančio. Pastate taip pat bus konferencijų ir repeticijų salės.

Nacionalinei koncertų salei iš viso numatyta skirti 121 mln. eurų. Iš pradžių projektas bus finansuojamas Kultūros ministerijos ir savivaldybės, o baigtas valstybės lėšomis.

Koncertų salė bus statoma buvusių Profsąjungų rūmų ant Tauro kalno vietoje – socialistinio istorizmo stiliaus Respublikiniai profsąjungų kultūros rūmai duris atvėrė 1963 metais ir buvo nugriauti 2019 metų pabaigoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų