Pereiti į pagrindinį turinį

Žaidimų aikštelių statyboms Vilniuje trukdo niurzgantys kaimynai

2012-08-28 10:25
Žaidimų aikštelių statyboms Vilniuje trukdo niurzgantys kaimynai
Žaidimų aikštelių statyboms Vilniuje trukdo niurzgantys kaimynai / Vytauto Petriko nuotr.

Kaip pasiekti, kad daugiabučio kieme atsirastų žaidimų aikštelė vaikams, jei tam prieštarauja keli amžinai kuo nors nepatenkinti kaimynai? Su tokia problema Vilniuje susiduria dešimčių namų gyventojai.

Netekusi kantrybės vilnietė Kristina kreipėsi į miesto valdžią su prašymu išgelbėti vaikų žaidimo aikštelę. Užprotestavus keliems gyventojams, jau įsibėgėję aikštelės įrengimo darbai buvo nutraukti.

„Savivaldybė pradėjo paruošiamuosius darbus ir staiga sužinome, kad dėl keliolikos nepatenkintų pensininkų ir jiems prijaučiančių skundo aikštelės nebebus. Reikia pripažinti faktą, kad mūsų mieste vaikai vis dar yra niekas. Jiems tiks ir senos nesaugios lūženos šalia automobilių statymo aikštelės, lauko tualeto ir gatvės. Arba pensininkų pasiūlytas bomžų pamėgtas “parkelis„ prie tuberkuliozės ligoninės“, – vaikų laisvalaikio vietų alternatyvos nemato Antakalnio gyventoja.

Sostinės meras savo atsakyme vilnietei situaciją įvardijo kaip „sunkų reikalą“: „Iš 130 statomų vaikų aikštelių dėl trečdalio jau kilo ginčų tarp kaimynų.“

Pažadėjo įrengti

Vilniaus miesto savivaldybė 2012-2013 metais tikina planuojanti įrengti apie 200 vaikų žaidimo aikštelių. Šiuo metu pradėti įrengimo darbai. Apie 150 vaikų žaidimo aikštelių numatyta įrengti vietoje senų aikštelių ir apie 50 - naujose vietose, atsižvelgiant į gyventojų prašymus bei seniūnijų rekomendacijas.

„Aikštelių vietos suderintos su Miesto plėtros departamento specialistais, taip pat atsižvelgiama į esamus inžinerinius tinklus. Jeigu dauguma gyventojų prieštarauja vaikų žaidimo aikštelės įrengimui, tuomet aikštelė nebus statoma. Kadangi iš Tverečiaus gatvės 18 ir aplinkinių namų gyventojų gavome prašymus su 16 parašų prieštaraujančiųjų ir 60 parašų pritariančiųjų vaikų žaidimo aikštelės įrengimui, todėl aikštelė bus įrengta“, - tikino Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Mikalauskienė.

Geriau tarpuvartėse?

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nario Povilo Tamošausko įsitikinimu, sprendžiant tokias situacijas, prioritetas turi būti tik vaikų interesai.

„Mano nuostata yra tokia, kad visiems gyventojams niekada neįtiksi. Vaikams reikia žaisti, ir, jeigu arti namų yra vietos, tai kurgi tuos vaikus iškelsi? Reikia žiūrėti vaikų interesų, jie yra mūsų prioritetas. Tas pats yra su sporto aikštelėmis. Pamenu, būdavo nusiskundimai vos pačios kokį krepšinio lanką, kad vaikai dunksi kamuoliais, negadinkit mums nervų, duokite ramybę. O ką, geriau, kad tie vaikai eitų ir kur tarpuvartėse rūkytų?“, – retoriškai klausė P.Tamošauskas.

Tarybos nario manymu, gyventojai turėtų palaikyti tas iniciatyvas, kuriomis skatinamas vaikų fizinis ir kultūrinis aktyvumas.

Saugumas - „ant plauko“

Tuo metu, kol Artūro Zuoko vadovaujama savivaldybė sprendžia „sunkius reikalus“, sostinėje ne tik sunkiai randasi naujų vaikų žaidimo aikštelių, bet ir daugelis esančių tėvams nekelia pasitikėjimo.

Verkių gyventojų teigimu, vaikų žaidimo aikštelė prie Maumedžių g. 7–9 namų, kuri prieš tai buvo suremontuota ir veikė be priekaištų, išmontuota. Šalia esanti medinė žaidimų aikštelė, kuri yra pusiau sulūžusi ir kelia pavojų mažamečiams, nepaliesta.

Savivaldybei skundžiamasi ir dėl kitų aikštelių būklės. Dažniausi skundų būna dėl aplūžusių įrenginių, nesaugių čiuožyklų nusileidimo vietų, nusidėvėjusių ir nutrūkti bet kada galinčių detalių. Pavyzdžiui, prie Rinktinės g. 13 namo ir prie Generalines prokuratūros (Rinktines g. 7) esančiame skvere įrengta medinė vaikų žaidimo aikštelė vaikams grasina net styrančiomis vinimis.

„Medinis įrenginys, skirtas vaikams bėgioti ir karstytis, yra gerokai apgadintas: trūksta skersinių laikytis, tiltelis skylėtas, griūvantis, su išlindusiomis vinimis. Jo būklė kelia pavojų vaikams ir suaugusiesiems“, – problemas vardija gyventojai.

I.Mikalauskienės teigimu, vienos aikštelės įrengimo kaina yra apie 26 tūkst litų. Aikšteles įrengusi įmonė eksploatuos jas trejus metus, tai yra turi keisti arba remontuoti sulaužytus elementus, prižiūrėti dangą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų