Pereiti į pagrindinį turinį

"Žalgirio" sąskaita – vis dar tuščia

2008-10-11 09:00
"Žalgirio" sąskaita – vis dar tuščia
"Žalgirio" sąskaita – vis dar tuščia / Tomo Černiševo nuotr.

Vakar vakare SEB bankas pažadėjo, kad nekels kliūčių "Kauno energijai" laiduoti už "Žalgiriui" skirtus pinigus. Ar šis pažadas pirmadienį bus patvirtintas raštu?

Legionieriai atsisako žaisti

Šiandien Kauno sporto halėje 16 val. "Žalgiris" žaidžia antrąsias Lietuvos krepšinio lygos (LKL) rungtynes su Panevėžio "Techasu". Greičiausiai šiame mače Kauno komandos garbę ir vėl gins ne visi žalgiriečiai.
Vakar vakare klubo vadovai abejojo, ar pavyks įkalbėti marškinėlius užsivilkti komandos amerikiečius, kurie atsisako žaisti, kol negaus nuo sezono pradžios nemokamų atlyginimų.

Bankas padėti neskubėjo

Iš rankų į rankas nuo vasaros pradžios stumdomas "Žalgirio" likimas vakar svarstytas SEB banko valdyboje. "Pagrindinė kliūtis gauti pinigus "Žalgiriui" – SEB bankas", – aiškino savivaldybės administracijos direktorius Vygantas Gudėnas.

SEB bankas yra savivaldybės kontroliuojamos bendrovės "Kauno energija" kreditorius. Prieš laiduodama už "Žalgirio" pinigus, "Kauno energija" nusprendė laukti visų kreditorių leidimo. SEB bankas bendrovei buvo uždraudęs laiduoti už dar vieną savivaldybės paskolą.

"Negaliu suprasti kodėl, bet Lietuvos bankai į savivaldybę žiūri kaip į nepatikimą klientą. Juk Kauno metinis biudžetas – beveik milijardas litų. Savivaldybė niekada nebankrutuos. Kai reikia bankams, jie su savivaldybe bendrauja labai noriai, bet kai reikia garanto, bankininkai į ją žiūri kaip į raupsuotą", – vakar vidurdienį piktinosi V.Gudėnas.

Direktorius buvo įsiutęs

SEB bankas gavo prašymą leisti "Kauno energijai" laiduoti bent už pusę "Žalgiriui" pažadėtos sumos – 2,5 mln. litų. Prašymą banko valdyba turėjo svarstyti vakar dieną, tačiau iki darbo pabaigos savivaldybei nesiteikė pranešti, ką nutarė ir ar svarstė šį klausimą. Vakarop savivaldybės administracijos direktorius pratrūko.

"Bankas viską stabdo ir užmetęs kilpą ant kaklo mus visus kankina. Artimiausiu metu apsvarstysime, su kuriais bankais ateityje bendrausime, o kuriuos pasiųsime, kad eitų toliau. Tai, ką dabar daro bankas, nebe verslas, o kažkoks sabotažas. Gal dėl rinkimų viską taip tempia. Bet, kaip šaukia, taip ir atsiliepsime. Savivaldybė nemirs, o bankai ateina ir išeina. Visiems jiems reikalingi tam tikri miesto valdžios sprendimai", – praradęs kantrybę išsiliejo V.Gudėnas.

Koks banko sprendimas dėl savivaldybės pateikto prašymo, vakar  banko atstovai neatsakė.

"Bankas nekomentuoja jokios su verslo klientais susijusios informacijos. Klauskite "Kauno energijos", – nukirto SEB banko grupės ryšių su žiniasklaida vadovas Arvydas Žilinskas.

Dar vienas pažadas

Apie 17.30 val. bankininkai netikėtai paskambino miesto vadovams ir pažadėjo, kad leidimą "Kauno energijai" laiduoti už paskolą atsiųs pirmadienį.

Jei SEB bankas leidimą būtų atsiuntęs anksčiau, "Žalgirio" finansavimo klausimas nebūtų išspręstas. Prieš laiduodama už komandai skirtus pinigus, "Kauno energija" nusprendė laukti kitų dviejų jos kreditorių raštiškų leidimų. Jų taip pat kol kas nėra.
"SEB bankas – pagrindinis mūsų kreditorius, bet mes turime dar du kreditorius, kurie yra ne mažiau svarbūs. Bendrovės valdyba yra nusprendusi pasirašyti laidavimo sutartį, kai visi kreditoriai duos raštiškus leidimus. Žodinis susitarimas pasiektas, tačiau raštiškų atsakymų dar neturime", – sakė "Kauno energijos" generalinis direktorius Sigitas Matelionis.

V.Gudėnas tikino, kad nesulaukianti bankininkų palankaus sprendimo savivaldybė ieško kito laiduotojo, tačiau paieškos kol kas bevaisės. Potencialių laiduotojų gal ir atsirastų, tačiau, prieš pasirašant su jais sutartį, tektų iš naujo pradėti ilgą derybų ir sutarčių pasirašymo maratoną. "Žalgiris" laukti nebegali. Ateinančios savaitės viduryje, algų mokėjimo dieną, įsiskolinimas žalgiriečiams sieks 2 mln. litų.

Susitiko su V.Adamkumi

Su "Žalgirio" klubo prezidentu Arvydu Saboniu telefonu kalbėjęs Kauno meras Andrius Kupčinskas vakar svarstė galimybę po Vytauto Landsbergio koncerto susitikti su komandos vadovais. Taip pat žadėta apsilankyti komandos treniruotėje. Vargu ar vakar meras galėjo nuraminti kol kas tik pažadais maitinamus "Žalgirio" žaidėjus.

Vakar A.Sabonis pietavo su šalies Prezidentu Valdu Adamkumi. Kai kurios žiniasklaidos priemonės paskelbė, kad krepšinio legenda atvyko Lietuvos vadovui papasakoti apie sunkią komandos padėtį. Ir A.Sabonis, ir V.Adamkaus atstovai apie susitikimo metu vykusį pokalbį nieko nepasakojo, tik pabrėžė, kad "Žalgirio" finansinės problemos nebuvo vienintelė, dominuojanti pokalbio tema.

Neoficialiais duomenimis, A.Sabonio susitikimas su Prezidentu buvo suplanuotas dar prieš kylant "Žalgirio" krizei.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų