Pereiti į pagrindinį turinį

Žaliojo tilto skulptūros atgims iš lėto

2013-05-27 10:58
Žaliojo tilto skulptūros atgims iš lėto
Žaliojo tilto skulptūros atgims iš lėto / Margaritos Vorobjovaitės nuotr.

Pasibaigus Vilniaus miesto savivaldybės skelbtam konkursui turi būti išrinktas Žaliojo tilto skulptūrų restauravimo darbų rangovas. Per ateinančius dvejus metus bus atlikti sovietmetį menančių paminklų remonto darbai, nes dabar jie yra avarinės būklės.

Remontuos iš miesto lėšų

Konkursą laimėjusi įmonė turės ne tik parengti tvarkomųjų paveldosaugos darbų projektą – numatyti remonto metodiką ir atlikti reikiamus tyrimus, bet ir darbus suderinti su Kultūros paveldo departamentu.

Miesto ūkio ir transporto departamento Statinių skyriaus Eksploatacijos poskyrio vedėjas Gintautas Kazimieras Niaura sakė, kad Žaliojo tilto skulptūras planuojama remontuoti savivaldybės lėšomis. Valdininkas taip pat sakė žinantis, kad dar 2009 m. atvykę Rusijos restauratoriai apžiūrėjo skulptūras, – tuomet buvo kalbama, kad rusai siūlo ir finansinę pagalbą. Tačiau G. K. Niaura teigė informacijos apie finansinį rusų pasiūlymą prisidėti remontuojant sovietinius objektus neturintis.

Įdomu tai, kad remonto darbai turės būti atliekami vietoje, nenukeliant skulptūrų nuo tilto, ir truks net dvejus metus. Kaip nurodyta savivaldybės projekte, skulptūrų remontas bus vykdomas nuosekliai, etapais, ir tik pabaigus vienos skulptūros remonto darbus bus tvarkoma kita skulptūra. Vadinasi, tilto skulptūrų remontas vyks iš viso keturiais etapais.

G. K. Niauros teigimu, remontuoti paminklus reikalauja Kultūros paveldo departamento Restauravimo taryba. Pasak jo, skulptūros bus tvarkomos net kelerius metus dėl to, jog 2013 m. nesuplanuota tiek lėšų, kad visas jas būtų galima remontuoti iš karto.

Norėtų pašalinti

Dar praeitais metais Vilniaus meras Artūras Zuokas sakė, kad Žaliojo tilto skulptūras būtinai reikia restauruoti, tačiau remonto darbų rangovą sužinosime tik ateinančiomis dienomis. Šiuo metu skulptūros yra avarinės būklės – metalas smarkiai surūdijęs.

Vilniaus savivaldybės tarybos narys Raimundas Alekna sakė, kad skulptūras remontuoti išties būtina, tačiau abejoja, ar apskritai šie paminklai stūkso tinkamoje vietoje. „Aš, kaip buvęs miesto vadovas, sakiau, kad turi būti užtikrintas saugumas. Jų būklė buvo avarinė, tad buvo pasiūlymas juos išmontuoti ir išvežti tvarkyti“, – pasakojo R. Alekna.

Politiko nuomone, dėl sovietinių skulptūrų eksponavimo sostinės centre turėtų spręsti specialistai: kiek tai priskirtina simbolikai ir kokią meninę vertę tai apskritai turi.

„Mano asmenine nuomone, reliktų, kurie daugeliui lietuvių simbolizuoja skausmingą laikotarpį, reikėtų vengti. Kaip ir visos sovietinės ar nacistinės simbolikos. O kur jie turi stovėti? Mano galva, labai gražus ir įdomus muziejus yra Grūto parkas“, – teigė tarybos narys.

Rūpintis privaloma

Kultūros paveldo departamento Vilniaus teritorinio padalinio viršininkas Vitas Karčiauskas sakė negalintis komentuoti to, kas jau įtraukti į kultūros vertybių registrą, nes padalinys privalo užtikrinti priežiūrą tų objektų, kurie ten įrašyti. „Mes visada primename savivaldybei, – pastarąjį kartą tai darėme prieš maždaug du mėnesius, – kad jie privalo rūpintis tuo, ką turime“, – sakė V. Karčiauskas.

Pasak jo, Žaliojo tilto skulptūrų klausimu nuomonę galėtų pareikšti tik vertinimo tarybų nariai. „Aš, kaip pilietis, manau, kad kai kurie praeities ženklai turėtų būti matomi. O išbraukti galima daug ką. Sovietmečiu buvo pomėgis braukti viską, kas susiję su Lietuvos valstybingumu, – taigi tai yra priešingas, nelaisvės, ženklas“, – teigė V. Karčiauskas.


Stovi jau 60 metų

Skulptūros ant Žaliojo tilto buvo užkeltos 1952 m. Visų keturių skulptūrų grupių: „Pramonė ir statyba“, „Žemės ūkis“, „Taikos sargyba“ ir „Mokslo jaunimas“, autoriai yra lietuviai. Šis nekompleksinis nekilnojamojo kultūros paveldo objektas yra pripažintas valstybės saugomu objektu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų