Pereiti į pagrindinį turinį

Žiemojanti pilis džiūsta

2009-02-13 09:00
Žiemojanti pilis džiūsta
Žiemojanti pilis džiūsta / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Pažymėta: mėlynos ir baltos spalvų ženklas žymi kultūros paminklus, kurie pagal Hagos konvenciją per karą būtų saugomi pirmiausia.

Kauno pilies rūsyje įrengtas tualetas šiuo metu yra vienintelė šildoma patalpa. Civilizacijos atributas stebuklo nepadarė – pilies durys atveriamos kartą per savaitę.

Drėgmė išpilama kibirais

Kauno pilies bokšto durys nuo rugsėjo iki gegužės atrakinamos tik pagal specialius užsakymus. Šaltuoju laikotarpiu Kauno regiono turizmo informacijos centro (TIC) darbuotojai lankytojų pilyje nelaukia.

Įsiprašę neeilinėn ekskursijon į pilį, netrukome pamatyti civilizacijos požymių. Pirmojo aukšto patalpoje įsukta energiją taupanti elektros lemputė neskubėjo įsižiebti.

Nusileidus į rūsį, pilyje šeimininkaujančio Kauno regiono TIC direktorius Sigitas Sidaravičius suskubo pilti vandenį iš kibirėlio, įstatyto į specialų aparatą. Tai drėgmę surenkantis įrenginys. Kibirėlius iš dviejų tokių aparatų tenka tuštinti bent kartą per savaitę.

Angoje žaliuoja paparčiai

Rūsyje pamatėme daugeliui tautų suprantamą užrašą WC. Greta raudono mūro sienų patrankų nuleidimo angoje šliejasi iš šiuolaikinių medžiagų pagamintos pertvaros, už kurių slepiasi praustuvas ir unitazas. Kad į nešildomą pilį atvestas vanduo neužšaltų, tualete nuolat veikia įjungtas elektrinis radiatorius.

"Jei reikia pasišildyti, eini į tualetą", – juokavo S.Sidaravičius.

Kelias dešimtis minučių pabuvus pilies viduje į kaulus ima smelktis šaltis ir drėgmė.

Akį traukia patrankų nuleidimo angoje, ties ją dengiančiu stiklu, žaliuojantis papartis.

Rūsio gilumoje TIC direktorius parodė ant skliautuotų lubų susikaupusius baltus darinius. Pasak S.Sidaravičiaus, tai stalaktitai. Taip vadinami kabantys urviniai dariniai, susiformavę nuo lašančio vandens, kuris prasisunkia per uolienas ir palieka mažą kalcito sluoksnį.

Bokšte dainuos choristai

Antrajame ir trečiajame bokšto aukštuose daugiausiai laiko praleidžia pilies nuomininkai. Šias erdves galima pasiskolinti įmonės vakarėliui, šokiams ar meniniam projektui – valanda kainuoja 150 litų. Prieš renginius bus įjungti elektriniai šildytuvai, kad patalpose būtų įmanoma išbūti kiek ilgėliau. Dažniausiai pilis nuomojama 3–4 valandoms.

Į pilį kviesti renginių organizatoriai anksčiau raukydavosi, nes pilyje nebuvo tualeto. Nors šis civilizacijos pasiekimas pilyje jau yra, norinčiųjų nuomotis pilį nepagausėjo – vakarėliai vyksta maždaug kartą per mėnesį. S.Sidaravičius žada vėl kviestis renginių vadybininkus – gal dabar jie apsigalvos.

Pernai pilies patalpų nuoma atnešė 12 tūkst. litų pajamų, dar 8 tūkst. litų surinkti už lankytojų bilietus. Šių lėšų pakanka vienam darbuotojui išlaikyti.

TIC darbuotojai ne tik priima lankytojus, bet ir fiziškai prižiūri pastatą – patys šluoja grindis, renka nuomininkų paliktas šiukšles. Apie 1,5 tūkst. litų TIC praėjusį mėnesį sumokėjo vien už elektrą.

Bokšto patalpos nemokamai skolinamos menininkų ekspozicijoms, kultūriniams renginiams. Pavasarį bokšto erdvėse planuojamas vaikų chorų festivalis. Pasak S.Sidaravičiaus, viename aukšte telpa apie 50 žmonių.

Pilis naudojama ir kaip sandėlis – savivaldybės atstovai jos rūsyje nusprendė laikyti masyviuose lagaminuose sudėtą didįjį Kauno maketą, kuris ne kartą buvo vežamas į nekilnojamojo turto parodą Kanuose.


Julija Zaleckienė


Kauno miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vyriausioji specialistė

Pilies bokšto rūsyje pastatyti du drėgmės surinkimo aparatai. Tik iš išorės atrodo, kad tai nesudėtinga sistema. Per kelis mėnesius rezultatai jau matomi. Anksčiau žiemą prie sienų negalėdavai prisiliesti, jos būdavo šlapios. Sienų sausinimu, kanalizacijos ir vandentieko įvedimu prasidėjo pilies atkūrimo ir pritaikymo visuomenės reikmėms darbai. Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinių mechanizmų fondas pilies bokštui ir daliai gynybinės sienos atstatyti skiria 1,9 mln. litų, savivaldybė – apie 300 tūkst. litų. Planuojama, kad, pastačius papildomus du bokšto aukštus, atkūrus sienų fragmentus, pilis bus šildoma elektra, veiks vėdinimo sistema. Šiais metais bus parengtas dalinio pilies atstatymo techninis projektas. Atšilus orams, prasidės archeologiniai kasinėjimai, restauracijos ir atstatymo darbai taip pat turėtų prasidėti šiais metais. Šiuo metu pateikta paraiška Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinių mechanizmų fondo paramai gauti. Gavus lėšų, bus rengiamas piliavietės atkūrimo projektas, pagal kurį būtų suformuotas piliavietės reljefas, medinis tiltas per gynybinį griovį ir aplinkiniai takai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų