Pereiti į pagrindinį turinį

Žingsniu arčiau Nobelio: VU profesoriui – elitinė premija

2018-05-31 13:40

Vilniaus universiteto (VU) profesorius Virginijus Šikšnys už vadinamųjų „genų žirklių“ atradimą apdovanotas norvegiška Kavli premija, ketvirtadienį paskelbė aukštoji mokykla.

Virginijus Šikšnys Virginijus Šikšnys Virginijus Šikšnys

Milijono dolerių (857 tūkst. eurų) vertės premiją mokslininkas pasidalins su kitais dviem technologiją plėtojančiais mokslininkais iš Vokietijos ir JAV.

„Tai visos mūsų komandos nuopelnas, o kartu ir Lietuvos mokslo įvertinimas. Tačiau svarbiausia, kad dėl šios technologijos jau galime realiai kalbėti apie sudėtingiausių paveldimų genetinių ligų gydymą, kurti šalčiui ar sausrai atsparius augalus, spręsti organų transplantacijos iššūkius“, – pranešime spaudai cituojamas profesorius.

„Ši technologija ateityje gali ne tik išgelbėti žmonių gyvybes ar išgydyti ligas. Ji atveria naujas galimybes įvairiose gyvybės mokslų srityse, o praktinis technologijos taikymas tėra laiko klausimas“, – kalbėjo jis.

Norvegijos tiksliųjų ir humanitarinių mokslų akademijos prezidento Ole M. Sejerstedo teigimu, šių metų Kavli premijos laureatų veikla gali būti vertinama kaip itin reikšmingai prisidedanti prie visos žmonijos pažangos.

„Šie mokslininkai neabejotinai yra mokslo pionieriai, kurių darbai itin reikšmingai prisidės prie žmonijos pažangos. Jie įkvepia tiek esamas, tiek ateities kartas ieškoti atsakymų į sudėtingiausius mūsų laikų klausimus. Savo tyrimais, atsidavimu ir inovacijomis šie mokslininkai sustiprino mūsų supratimą apie egzistenciją apskritai“, – tvirtino prezidentas.

VU nuolat mini V. Šikšnį kaip kandidatą gauti Nobelio premiją.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų