Pereiti į pagrindinį turinį

Žirgams šaltis nebaisus

2009-01-12 09:00
Žirgams šaltis nebaisus
Žirgams šaltis nebaisus / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Rūpestis: žirgai nebijo nei šalčio, nei sniego, tačiau jais besirūpinantiems žmonėms, atšalus orams, darbo padaugėjo.

Netikėtai dantis parodžiusi žiema Marvelės žirgyno gyventojų neišgąsdino, bet užšalo vandentiekis. Žirgynas laukia potvynio.

Žirgyne užšalo vanduo

Kauną sukaustęs šaltis neaplenkė ir žirgyno. Prieš speigą pasirūpinta, kad neužšaltų girdyklos, bet ne viskas apgalvota. Pirmadienį aklinai užšalo tualetas, o trečiadienį – dalis vandentiekio.

"Arklininkas užmiršo palikti per naktį bėgti mažą vandens srovelę. Todėl vamzdžiai ir užšalo", – pasakojo žirgyne šeimininkaujantis Algimantas Stankevičius.

Vamzdžius pavyko atšildyti, bet sutrūkinėjo guminės žarnos. Sovietmečiu pastatyta krosnis jau seniai nebeveikia, šildymo sistemos vamzdžiai sutrūkę, bet pačiose arklidėse gana šilta. Garduose stovintys žirgai – lyg radiatoriai.

A.Stankevičius sakė, kad žmones gąsdinantis šaltis žirgams visiškai nebaisus. Pačiomis šalčiausiomis dienomis jie buvo išvaryti į lauką pasilakstyti. Neatsisakyta kasdieninių pasijodinėjimų iki Nemuno.

"Žirgams šaltis nebaisus. Svarbiausia, kad vanduo arkliams girdyti neužšaltų", – sako žirgininkystės entuziastas.

Žema oro temperatūra nuo pomėgio jodinėti neatgrasė ir kasdien žirgyne zujančių vaikų. Joti per pusnis – net linksmiau, o ir žirgams geriau – šuoliuoti per sniegą minkščiau nei per kietą sušalusią žemę.

Laukia potvynio

Šaltis ir sniegas žirgyno darbo nesutrikdė, bet A.Stankevičius į pusnis žiūri su rūpesčiu. Sniego patalas gali įlaužti stogą, bet jo valyti nesiryžtama. Stogas padengtas ruberoidu. Bevalant jis gali plyšti, todėl kiltų dar daugiau bėdos.

Jau aišku, kad sniegui pradėjus tirpti, vanduo ims lašėti pro nesandarų, iki galo dar nesutvarkytą stogą. Žirgynas plauks, aplink jį bus galima vaikščioti tik aukštais guminiais batais. "Neturime tiek pinigų, kad galėtume išvežti sniegą. Yra padarytos kelios duobės, į kurias susirenka vanduo. Iš jų vandenį siurbliais pumpuojame į parką", – kalbėjo A.Stankevičius.

Baigėsi pašarų atsargos

Nurimus sniegą beriančiai pūgai, žirgyno darbuotojai skubėjo nuvalyti kelius. Jais ne tik atvyksta vaikai, bet ir kartą per savaitę iš ūkininkų parvežamas perkamas pašaras žirgams. Visos iki žiemos kauptos atsargos jau išeikvotos.

A.Stankevičius sako, nedrįsęs prisivežti labai daug atsargų vasarą, nes iki spalio nežinojo, ar savivaldybė tikrai sutiks pratęsti žirgyno nuomos sutartį penkeriems metams. Be to, žirgyno nuomininkai nesitikėjo, kad jų veikla taip greitai taps tokia populiari. Šiandien žirgų čia – daugiau, nei planuota. Įrengtos naujos vietos žirgams iškart užimamos. Netrukus bus baigta įrengti dar beveik 10 gardų. Iš viso vietų bus 56 žirgams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų