Pereiti į pagrindinį turinį

Žmogžudystė prie „Metelicos“: kaltinimai pasivijo Ispanijoje

2013-07-02 18:10
Žmogžudystė prie „Metelicos“: kaltinimai pasivijo Ispanijoje
Žmogžudystė prie „Metelicos“: kaltinimai pasivijo Ispanijoje / Artūro Morozovo nuotr.

Žmogaus nužudymu 2009 m. pasibaigusių muštynių prie naktinio klubo „Metelica“ teismai iki galo vis dar nėra išnarstę. Vieni šio incidento dalyviai jau nuteisti, kitų teisėsauga tebeieško.

Slapstėsi trejus metus

Šiemet sausį Ispanijoje sulaikytas 28-erių Andrius Gelčius, nuo 2010 m. ieškotas dėl Vytenio Girniaus nužudymo prie „Metelicos“ Laisvės al. Tris kartus už plėšimus, vagystę, sveikatos sutrikdymą teistas A.Gelčius teisme kaltu dėl muštynių, pasibaigusių V.Girniaus mirtimi, neprisipažįsta. Vyras teisėjus įtikinėjo niekada nuo teisėsaugos nesislapstęs. Esą trejus metus gyveno Ispanijoje, o likus dviem savaitėms iki sulaikymo netgi dirbo vietiniame autoservise.

Nužudymo prie „Metelicos“ byla Kauno apygardos teisme nagrinėjama jau ne pirmą kartą. Tuoj po mirtinų muštynių 2009 m. spalio 31 d. kai kurie įtariamieji pasislėpė nuo teisėsaugos. Jų atžvilgiu bylos buvo išskirtos.

A.Gelčius aiškino, kad nusikaltimo padarymo metu tik trumpam buvo grįžęs į Lietuvą. Esą tuo metu gyveno Vokietijoje. Ką tiksliai ten veikė, nenurodė, tik apdairiai patikslino, kad jokio turto nėra užgyvenęs, o jo pajamos per mėnesį siekė 2 tūkst. litų.

Teismų maratonas

Pirmieji į teisiamųjų suolą sėdo Giedrius Pivrikas ir Mantvydas Ananka. Bet tik pastarąjį teismas pripažino kaltu dėl žmogžudystės. Būtent jo suduoti smūgiai peiliu buvo mirtini. M.Anankai skirta 11 metų laisvės atėmimo bausmė. G.Pivriką teismas išteisino dėl žmogžudytės, tačiau nuteisė už viešosios tvarkos pažeidimą.

Antrą kartą nužudymo prie „Metelicos“ byla buvo atversta, kai Ispanijos kalėjime teisėsauga aptiko dar vieną šio nusikaltimo dalyvį – Gintarą Anuską. Šiemet kovą Kauno apygardos teismas dėl žmogžudystės išteisino ir šį kaltinamąjį. Jam skirta bausmė tik už viešosios tvarkos pažeidimą.

Trečias kartas

Dabar trečią kartą nagrinėjamoje byloje atpildo valandos laukia A.Gelčius. Į teismo posėdį neatvyko nė vienas liudytojas. Prokuroras paviešino kaltinamąjį aktą, o nužudyto 29-erių V.Girniaus tėvas Sigitas Girnius trečią kartą teismui aiškino, ką žino apie sūnaus nužudymą.

„Tada buvo penktadienis. Sūnus po paskaitų atvažiavo pas mane į darbą, pasikalbėjome ir daugiau jo nebemačiau. Sekmadienį kitas sūnus pasikvietė ir internete parodė nužudyto ir neatpažinto vyro nuotrauką“, – tiek apie sūnaus žmogžudytę trečią kartą pasakojo S.Girnius.

Teisiamasis A.Gelčius atsisakė duoti parodymus. Kaltinamojoje išvadoje nurodyta, kad jis nužudytajam sudavė keletą smūgių. Tačiau, anot ekspertų išvadų, V.Girnius mirė nuo peiliu suduotų smūgių, priskiriamų M.Anankai. Smūgių peiliu skaičius išties įspūdingas – 15. Ne mažesnis ir smūgių rankomis bei kojomis skaičius – 24.

Iš anksto nesitarė

Nužudytojo tėvas apskundė sūnaus mirties kaltininkų išteisinimą. Skundai nagrinėjami Apeliaciniame teisme. S.Girnys įsitikinęs, kad už jo sūnaus mirtį turi atsakyti visi tą naktį prie klubo „Metelica“ muštynėse dalyvavę asmenys. „Jie visi sudarė sąlygas M.Anankai nužudyti mano sūnų, todėl lygiai tiek pat kalti“, – įsitikinęs S.Girnius.

Muštynių dalyvius dėl žmogžudytės išteisinęs teisėjas tokį sprendimą motyvavo tuo, kad išankstinio susitarimo nužudyti nebuvo. Esą kompanija į klubą važiavo aiškintis dėl skolos. Ir tik vienintelis M.Ananka peržengė susitarimo ribas. Būtent jo „improvizacijos“ peiliu baigėsi V.Girniaus mirtimi.

„Ten kalbama apie 400 litų skolą. Bet tai juokinga. Sūnus man bet kada galėjo pasakyti ir aš būčiau sumokėjęs tą skolą“, – kaltinamųjų motyvu, dėl ko jie lėkė į klubą, kuriame vakarojo V.Girnius, abejojo tėvas.

Eis iki galo

S.Girniaus laukia ne tik Kauno apygardos teisme trečią kartą atversta jo sūnaus nužudymo byla ir žygiai Apeliaciniame teisme. Jei kada nors bus sulaikytas paskutinis mirtinų muštynių dalyvis Gediminas Kietis, istorija ketvirtą kartą bus svarstoma nuo pat pradžių.

G.Kietis laikomas ieškomiausiu Lietuvos nusikaltėliu. Teisėsauga neabejoja, kad jis slapstosi užsienyje, galimai prisidengęs padirbtais dokumentais. Vienintelis S.Girnius kantriai dalyvauja visuose teismo posėdžiuose.

Tėvas siekia prisiteisti ir milijono litų dydžio moralinės žalos atlyginimą. „Kaip įvertinti tą moralinę žalą – vienu ar penkiais milijonais? – retoriškai klausė S.Girnius. – Aš iki dabar negaliu atsigauti. Nuo patirtų išgyvenimų žmonai atsinaujino onkologinė liga.“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų