Pereiti į pagrindinį turinį

Zuikiai užplūdo viešąjį transportą

2009-03-16 09:00
Zuikiai užplūdo viešąjį transportą
Zuikiai užplūdo viešąjį transportą / Šarūno Černiausko nuotr. Banga: vasarį kontrolieriai Vilniaus viešajame transporte pričiupo daugiau kaip 9 tūkst. zuikių.

Kone dvigubai per kelis mėnesius padidėję viešojo transporto įkainiai ir mažos baudos paskatino vilniečius dažniau važinėti be bilieto. Vasarį zuikių pagauta net 51 proc. daugiau nei prieš metus.

Brangesnių bilietų nekaltina

Preliminariais duomenimis, savivaldybės įmonės "Susisiekimo paslaugos" kontrolieriai sausį sostinės autobusuose ir troleibusuose pagavo apie 7700 keleivių, neturinčių bilieto, pernai sausį – 6900. Dar įspūdingesnis zuikių skaičiaus šuolis užfiksuotas vasarį: pernai šį mėnesį kontrolieriai pričiupo apie 6100 nesąžiningų keleivių, o šiemet – jau 9200.

Vis dėlto sostinės vežėjai smarkiai išaugusį zuikių skaičių pirmiausia aiškina ne nuo 1,10 iki 2 litų pabrangusiais bilietais, o per mažomis baudomis. Mat dabar bauda už važiavimą be bilieto tesiekia 20 litų, t. y. apie vieną ketvirtąją mėnesinio bilieto kainos.

"Kada nors tie sprendimai turi būti priimti. Iš tikrųjų yra taip, kad visi tie žmonės, kurie važiuoja su bilietais, moka už zuikius. Ir vėl susikuriame finansinę problemą", – "Vilniaus dienai" sakė "Susisiekimo paslaugų" direktorius Vaidotas Antanavičius.

Baudos bus daug didesnės

Pasak jo, baudą už važiavimą be bilieto Vilniuje derėtų padidinti keturgubai – iki maždaug 80 ar net 100 litų. Šiuo metu Seime svarstomi atitinkami įstatymų pakeitimai, siūloma baudas už važiavimą zuikiu įsprausti į kur kas nepatogesnius rėmus – nuo 60 iki 100 litų.

"Tai normalu, nes baudos dydis turi maždaug atitikti mėnesinio bilieto kainą. Tai pasiteisinusi praktika kitose valstybėse, ir nereikėtų išradinėti dviračio", – dėstė V.Antanavičius. Tačiau parlamentarai niekaip neprieina iki šio klausimo svarstymo, ir tai Vilniaus vežėjus varo į neviltį.

Vežėjai negauna nė cento

"Susisiekimo paslaugų" vadovas pridūrė, kad Vilniaus vežėjai toli gražu nelobsta iš surenkamų baudų. Ne tik dėl juokingo jų dydžio, bet ir dėl to, kad zuikių sumokamos baudos keliauja ne į "Susisiekimo paslaugų" kišenę, o tiesiai į valstybės biudžetą.

"Kuo daugiau zuikių, tuo geriau valstybei ir tuo blogiau vežėjams. Paradoksali situacija. Netgi, sakyčiau, nenormali. Visame normaliame pasaulyje baudos, surenkamos viešajame transporte, keliauja vežėjams, nes jie patiria nuostolį, ir bauda yra tarsi to nuostolio kompensacija. O čia, pas mus, keleivis susimoka baudą, o mes iš jos negauname nė lito – šimtu procentų pervedame į valstybės biudžetą", – skundėsi V.Antanavičius.

Anot jo, jeigu politikai ryžtųsi iš baudų surenkamus pinigus atiduoti vežėjams, taip būtų "atkurta teisybė". "Kad nelabai mūsų klauso", – atsiduso V.Antanavičius, paklaustas, ar mėgino įkalbėti politikus priimti tokį sprendimą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų