Pereiti į pagrindinį turinį

Prie ambasados – lietuvių paramos žodžiai tragedijos sukrėstiems prancūzams

2015-01-08 11:47
BNS inf.

Ketvirtadienį kelios dešimtys žmonių dalyvavo solidarumo akcijoje Vilniuje, taip išreikšdami palaikymą išpuolio Paryžiuje sukrėstai Prancūzijos tautai bei pabrėždami žiniasklaidos laisvės svarbą.

Ketvirtadienį kelios dešimtys žmonių dalyvavo solidarumo akcijoje Vilniuje, taip išreikšdami palaikymą išpuolio Paryžiuje sukrėstai Prancūzijos tautai bei pabrėždami žiniasklaidos laisvės svarbą.

Vidurdienį į aktyvių žurnalistų surengtą akciją prie Prancūzijos ambasados susirinko įvairių žiniasklaidos priemonių atstovai, taip pat keletas politikų. Prie ambasados durų po juodais kaspinais perrištomis vėliavomis akcijos dalyviai degė žvakutes, paliko pieštukų, kaip teisės laisvai reikšti mintis simbolį. Jie taip pat laikė plakatus su karikatūromis bei prancūziškais bei lietuviškais užrašais „Je Suis Charlie“ ir „Aš esu Charlie“.

Pasak akcijos rengėjų, žudynės Prancūzijos satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje, per kurias nušauta 12 žmonių, yra ne tik brutalus keliolikos nekaltų žmonių nužudymas, bet ir išpuolis prieš žiniasklaidos laisvę, kuri yra pamatinė vertybė demokratinėse šalyse - tiek Prancūzijoje, tiek Lietuvoje.

Su akcijos dalyviais išėjusi susitikti Prancūzijos ambasadorė Maryse Berniau (Maris Bernijo) dėkojo už palaikymą.

„Jūs žinote, kad 1789 metų Žmogaus ir piliečio teisių deklaracijoje, (kuri priimta) Prancūzijoje, jau buvo pasakyta ir parašyta, kad žodžio laisvė yra esminė demokratijai. Šiandien visi Prancūzijos žmonės yra emociškai suvienyti ir jie tikrai nori remti žodžio laisvę - dėl Prancūzijos žmonių ir dėl visos tarptautinės bendruomenės“, - sakė diplomatė.

Ji pabrėžė, kad Prancūzija jaučia tarptautinį palaikymą iš šimtų šalių bei tūkstančių žmonių, ir sakė, kad jai svarbus ir akcijoje Vilniuje išsakytas solidarumas.

Viena iš akcijos rengėjų, Vilniuje dirbanti iš Prancūzijos kilusi žurnalistė Marielle Vitureau (Marielė Vituro), tvirtino, kad išpuolis suvienijo jos profesijos atstovus Prancūzijoje. Anot jos, šios šalies žiniasklaidos priemonės telkia pagalbą, kad kitą savaitę kioskuose pasirodytų trečiadieniais išeinančio „Charlie Hebdo“ numeris, nors jo redakcija ir neteko labai svarbių žmonių.

„Buvu nužudyti keturi geriausi karikatūristai Prancūzijoje, su kuriais užaugau, sekiau jų karikatūras, kaip jie nušviečia žinias, kas vyksta. Didelis šokas“, - Vilniuje kalbėjo M.Vitureau.

„Kas keisis (po išpuolio), dar sunku pasakyti, bet tai yra įspėjimas, kad turime gal ką nors kitaip daryti. Bet nereikia nuleisti rankų, reikia toliau kovoti, toliau skelbti, kad žodžio laisvė būtų stipresnė“, - pridūrė ji.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų