Pereiti į pagrindinį turinį

Žurnalistų eksperimentas įrodė: taksistai išsisukinėja nuo kvitų

2012-11-08 05:00
Žurnalistų eksperimentas įrodė: taksistai išsisukinėja nuo kvitų
Žurnalistų eksperimentas įrodė: taksistai išsisukinėja nuo kvitų / Tomo Raginos nuotr.

„Kauno dienos“ eksperimentas: keturi iš penkių Kauno taksistų patys nesiūlė išduoti kvito, o vienos bendrovės atstovas pareiškė, kad tokio nė neturintis.

Atsiprašė, kad neturi

Nuo lapkričio visi taksistai neprašomi privalo keleiviams išrašyti kvitus. „Kauno dienos“ žurnalistai vakar nusprendė įsitikinti, kaip naujoji tvarka veikia realybėje.

Žurnalistiniam eksperimentui vakar pasirinkome penkių skirtingų Kauno taksi bendrovių vairuotojus. Paaiškėjo, kad naująją tvarką kiekvienas jų interpretuoja savaip.

Pirmoji kelionė taksi – iš Baltijos g. į Šilainių polikliniką. Pasiekus kelionės tikslą ir paklausus, kiek reikia mokėti, vairuotojas apie kvitą net neužsiminė. „Penki litai“, – tepasakė taksistas.

Nedrąsiai išsakius pageidavimą gauti kvitą, jis staigiai atsisuko. Atrodė labai nustebęs. „Ką jūs, ponia, už penkis litus kvitelį?“ – nepiktai bandė tartis vairuotojas.

Nesulaukęs jokios reakcijos, jis pridūrė, kad kvitų neturi ir mėgino švelninti situaciją. „Kai duos kasos aparatus, tada ir kvitus dalysime“, – išvedžiojo taksistas.

Užsiminus apie gresiančias nuobaudas, atsakymo nesulaukėme. Panarinęs galvą vairuotojas atsisveikindamas pridūrė: „Nepykit.“

Rašė pirmą kartą

Atgal namo iš poliklinikos keliavome kitos Kauno bendrovės taksi automobiliu. Vairuotojas kvito pats nepasiūlė išrašyti. Paprašytas tai padaryti, jis nesispyriojo, tačiau pasiteiravo, kiek mokėjome už kelionę pirmyn. Pagal tai jis dar kiek pridėjęs ir išrašė kvitą. Nustebę žvilgtelėjome į taksometrą. Jis buvo išjungtas.

Vairuotojas lyg niekur nieko ėmė pildyti kvitą. „Keleivio vardą pavardę įsirašysite, man tos informacijos nereikia“, – instruktavo A.Prasevičiumi pasirašęs taksistas. Pasiteiravus, ar daug kas prašo kvitų, jis papurtė galvą. „Nauja tvarka veikia nuo lapkričio 1 d., bet jums pirmai rašau“, – neslėpė vyras.

Kvitą jis užpildė gana skrupulingai. Nepatingėjo nurodyti ir valstybinį numerį, ir tikslią kelionės pradžią bei pabaigą, laiką, kada buvo atsiskaityta.

Pildė sankryžoje

Kita kelionė – iš Šilainių į Kęstučio g. esančią „Kauno dienos“ redakciją. Malonus netikėtumas: vairuotojas jau pusiaukelėje pasiteiravo, ar reikės kvito. „Būtų gerai“, – tepasakėmė jam.

„Visada siūlau, kam man po to reikalingos problemos?“ – aiškino Darius Brazdžionis.

Jis sakė patyręs, kad dar mažai keleivių žino, kad taksistai turi išduoti kvitus. Tiesa, pasitaiko ir tokių keleivių, kurie prašo nepildyti kvito. „Gal turi nelegalių pajamų ir nenori, kad jų pavardė figūruotų kelionės taksi dokumente?“ – svarstė D.Brazdžionis.

Vyras kvitą pradėjo pildyti dar neatvykus į reikiamą vietą, o tiesiog laukdamas žalio šviesoforo signalo sankryžoje – kad būtų greičiau.

Beveik užpildęs kvitą vairuotojas užsiminė, kad, įsigijus naujus taksometrus su kasos aparatais, bus paprasčiau. „Tačiau jų laukti reikės iki Naujųjų metų“, – perspėjo vairuotojas ir pridūrė: dauguma apsidžiaugiantys išrašomais kvitais yra darbo reikalais keliaujantys žmonės.

Paprašė išlipti

Kelionė iš Baltijos g. į Kęstučio g. kainavo vos 12 litų. Tad teko nustebti, kai, su kitos taksi bendrovės automobiliu iš Kęstučio g. nusigavus iki šalia esančio „Akropolio“, teko pakloti 8 litus.

Tiesa, šios firmos vairuotojas Valentas (pavardę jis įrašė neįskaitomai) kvitą minėtai sumai išrašė tik paprašytas, tačiau be jokių purkštavimų. „Aišku, išrašysiu, ir dar tokį didelį“, – susiradęs reikiamus dokumentus bandė juokauti vyras. Jis, kaip ir kiti taksi vairuotojai, leido suprasti, kad nuomonę apie naująją tvarką mieliau pasilaikytų sau.

Grįžti į redakciją pavyko kur kas pigiau. Kitos taksi skaitiklis rodė 5 litus. „Gal galėsite duoti kvitelį?“ – eilinį kartą lyg tarp kitko pasiteiravome vairuotojo. „Galiu, bet turėsiu paprašyti išlipti. Kvitai yra stalčiuje po jūsų sėdyne“, – paaiškino taksistas.

„Nedažnai reikia pildyti, jei ne po ranka laikote?“ – pastebėjome. „Pildau pildau. Tik šiandien dar niekam nerašiau, todėl ir neišsiėmiau“, – gynėsi vairuotojas.

Susiradęs kvitų bloknotėlį, ilgokai jį vartė, kol surado reikiamą puslapį. Po to ilgai negaišo. Įrašė tik datą ir kainą. Vargti su pavarde ir parašu nematė reikalo.

Gresia iki 500 litų bauda

„Vairuotojas visada privalo išduoti pinigų priėmimo dokumentą, o ne tik tuomet, kai to primygtinai prašo keleivis“, – pastebėjo Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas.

Jo įsitikinimu, taksistų išduodamų kvitų pildymas ranka yra supaprastintas ir netrunka ilgiau nei, pavyzdžiui, atiduoti grąžą, o tokia tvarka įvesta skaidrinti taksistų veiklai.

Taksi vairuotojas, anot viršininko, gali pasirinkti, kokia forma išduoti kvitą klientui – užpildyti jį ranka arba išduoti su taksometru sujungtu spausdintuvu spausdintą kvitą.

Pasak VMI, vairuotojai privalo kvite nurodyti savo rekvizitus, paslaugos pavadinimą („taksi paslaugos“), galutinę paslaugos kainą ir pasirašyti. Kitus duomenis taksi paslaugas teikiantis gyventojas gali nurodyti, jei to pageidauja klientas.

VMI atstovų teigimu, per septynias šio mėnesio dienas, kai jau galioja naujoji tvarka, inspekcija negavo nė vieno skundo, kad taksistai neišdavė kvitų.

Už kvito neišdavimą gresia bauda nuo 200 iki 500 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų