Pereiti į pagrindinį turinį

Žuvų galima pagauti ir Ąžuolyne

2012-09-04 21:00
Žuvų galima pagauti ir Ąžuolyne
Žuvų galima pagauti ir Ąžuolyne / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Ąžuolyne susiformavusiame, labiau balą, o ne kūdrą primenančiame vandens telkinyje šiemet apsigyveno ne vienos rūšies žuvys. Žinomas žvejys Vilius Mažeika mano, kad kai kurios rūšys gali išgyventi per žiemą.

Žuvų laukė metus

„Nieko nepagavau, bet mačiau, kad plaukioja auksinės žuvelės, karosiukai, aukšlės, nuodėguliais vadinami rotanai, dygliai“, – nedideliame vandens telkinyje pastebėtas žuvų rūšis vardijo V.Mažeika.

Žuvų šiame vandens telkinyje V.Mažeika laukė nuo praėjusių metų, kai pastebėjo elektros kabelius ir taką tiesusių darbininkų veiklos pėdsakų. Šioje vietoje po kiekvieno pavasario gana ilgai telkšodavo didelė bala, tačiau dalis vandens ištekėdavo per žemai buvusį taką, o likučiai išdžiūdavo. Darbininkai pagilino įdubą, o aukščiau išlietas naujas takas virto užtvanka, todėl vandens telkinys neišdžiuvo per didžiausius šių metų karščius.

„Žvejai tokias vietas vadina balomis, tačiau balos išdžiūsta, o čia vanduo stovi, tad jį gal reikėtų vadinti nedidele kūdra“, – svarstė V.Mažeika.

Gali išgyventi žiemą

Žuvis Ąžuolyne V.Mažeika pastebėjo šį mėnesį ir nedelsdamas užmetė meškerę. Nekibo, bet per trumpą žvejybą buvo galimybė pastebėti rūšių įvairovę.

Žuvis į vandens telkinį turėjo išleisti žvejai arba jomis atsikratyti nusprendę akvariumų turėtojai.

Vandens lygis telkinyje gana stabilus, giliausioje vietoje gali siekti apie metrą, atsirado augmenija. V.Mažeikai nerimą kelia vandens kokybė, tačiau pastaruoju metu ji pagerėjo, todėl vyras mano, kad kelios žuvų rūšys gali iškęsti žiemą. Viskas priklausys nuo to, ar labai rūsti ji bus.

Lepiausios gali atrodyti auksinės žuvelės, tačiau karosas – jų protėvis – išgyvenimo dumblinuose, negiliuose telkiniuose specialistas. Beje, auksinės žuvelės jau senokai įrodė, kad gali išgyventi, atrodytų, joms visai netinkamosiose vietose. Nelepūs ir nuodėguliai.

Gaudo egzotiškas žuvis

„Daugmaž visose Kauno balose esu žvejojęs“, – nusišypsojo V.Mažeika.

Ne vieną knygą ir straipsnį apie žuvis ir žvejybą parašęs užkietėjęs žvejys pasakojo, kad neskirsto žuvų į geras ir blogas: mėgsta žūklauti visokias žuvis įvairiuose vandens telkiniuose. O pažvejoti egzotinių žuvų Kaune yra kur. Prieš kelerius metus VII forto apsaugos griovyje V.Mažeika pagavo 24 cm ilgio auksinę žuvelę. Šiuo metu šis laimikis nieko nebestebina – auksinės žuvelės ne itin retas prie forto žvejojančių žvejų laimikis.

Netikėtose Kauno vietose galima aptikti ir daugiau egzotinių rūšių žuvų. Tame pačiame VII forto griovyje plaukioja auksiniai orfai, barbusai, o, pavyzdžiui, Kalniečių parko tvenkinėlyje buvo pagautas ciklidas.

„Žuvų yra įvairiose miesto vietose, tik Ąžuolyne iki šiol nebuvo laisvai prieinamo telkinio su žuvimis“, – teigė V.Mažeika.

Pagauna ir kilograminių karpių

Kauno grioviai ir mažyčiai vandens telkiniai traukia ne tik egzotikos mėgėjus. Juose galima sugauti ir labiau mėgstamų žuvų. V.Mažeika savo akimis matė iš VII forto griovio ištrauktus ne vieną kilogramą sveriančius karpius, nemažus upėtakius, ešerius bei kitas Lietuvos upėse ir ežeruose augančias žuvis.

„Pasigirsta kalbų, kad reikėtų uždrausti žvejoti parkų tvenkiniuose ar panašiose miesto vietose, tačiau žvejai nieko bloga nedaro. Priešingai, dažniausiai pagauna plėšrias žuvis, kurių kiekis galėtų tapti problema, jei ne žvejai“, – įsitikinęs V.Mažeika.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų