Dailininkės A. Každailytės žudikas kalės trumpiau

Apeliacinis teismas pusmečiu sutrumpino laisvės atėmimo bausmę už dailininkės Agnės Každailytės nužudymą nuteistam Mindaugui Lozaraičiui.

Anksčiau jam dailininkės byloje skirta 16 metų laisvės atėmimo bausmė. Subendrinus su bausme kitoje byloje, jam buvo skirta 16 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Apeliacinis teismas mano, kad bausmės subendrintos netinkamai ir patikslino bausmės dydį bei nusprendė, kad M. Lozaraitis iš viso turi kalėti 16 metų.

Be to, nuspręsta, kad kitas nuteistasis Aleksejus Baranovas negali būti pripažintas pavojingu recidyvistu, nes įstatyme nebuvo numatytų sąlygų jį pripažinti pavojingu recidyvistu. A. Baranovas kalės puspenktų metų.

Teisėja Regina Pocienė sakė, kad anksčiau bylą nagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas visus įrodymus ištyrė nepažeisdamas įstatymų, juos tinkamai įvertino ir teisingai kvalifikavo nuteistųjų nusikalstamus veiksmus.

„Nėra jokių objektyvių duomenų, kurie patvirtintų, kad dalyvavo daugiau asmenų“, – sakė teisėja R. Pocienė.

Nužudytos dailininkės artimieji viso proceso metu siekė, kad A. Baranovas būtų nuteistas kaip M. Lozaraičio bendrininkas.

„Galvoju, kad šis nuosprendis nepateisino vilčių rasti tiesą byloje, tai kas mus domino. Advokatas sakė, kad negali kaltinti teisinės sistemos neišbandęs visų galimybių. Mes nuspręsime, kokie bus mūsų tolesni veiksmai. Gali būti, kad skųsime Aukščiausiajam Teismui. Procesas išvargino, nėra sveikatos. Teisininkai žino teisę, bet logikos trūksta, man akivaizdu bendrininkavimas“, – po posėdžio BNS sakė A. Každailytės brolis Daumantas Každailis.

Jis mano, kad M. Lozaraitis vienas prisiėmė kaltę.

D. Každailis teisme pareiškė, kad norėtų pasinaudoti teise ir žinoti, kada į laisvę bus paleistas jo sesers žudikas.

„Norėčiau žinoti, kada jis bus paleistas“, – sakė D. Každailis.

28 metų M. Lozaraitis yra pripažintas pavojingu recidyvistu. Iš jo dailininkės artimųjų naudai priteista 23 tūkst. eurų neturtinės žalos ir beveik 2 tūkst. eurų turtinės žalos atlyginimo, taip pat išlaidos advokatui.

Jokios pilietybės neturintis A. Baranovas nuteistas už tai, kad nepranešė teisėsaugos institucijoms apie jam žinomą dailininkės žmogžudystę ir su M. Lozaraičiu pagrobė didelės vertės turtą iš A. Každailytės kaimyno buto.

43 metų A.Baranovas anksčiau teistas penkis kartus, yra kalėjęs už žmogžudystę.

Tyrimo duomenimis, 2015 metų liepos 22 dieną M. Lozaraitis apie 2 val. nakties peiliu atsirakino nukentėjusiosios buto Vilniuje, Sodų gatvėje, duris ir pasmaugė namie buvusią moterį. Įvykdęs nusikaltimą, M. Lozaraitis pertempė jos kūną į tuščią kaimyno butą, kurio duris buvo išlaužęs jau anksčiau, – taip bandė slėpti nusikaltimo pėdsakus. M. Lozaraitis pasisavino aukos mobilųjį telefoną, kompiuterį, banko korteles bei kelis kitus asmeninius daiktus.

Vilniaus Kriminalinės policijos pareigūnai atlikdami ikiteisminį tyrimą nustatė, kad M. Lozaraitis 2015 metų pavasarį apsigyveno Vilniuje pas A. Baranovą, su juo susitiko ir susidraugavo Alytaus pataisos namuose.

Šie vyrai su A. Každailyte buvo supažindinti, kai ji pardavusi savo butą kėlėsi gyventi į kitą – abu vyrai buvo pasamdyti remontuoti naująjį moters būstą ir padėti jai persikraustyti. Pradėję buto remontą M. Lozaraitis ir A.Baranovas pastebėjo, kad kaimyniniame bute niekas negyvena.

Tyrimo duomenimis, išlaužę šio buto duris, jie apsilankė jame kelis kartus ir pavogė įvairiausių daiktų už beveik 13 tūkst. eurų. Išlaužtos kaimyno buto durys buvo pridengtos remontuojam menininkės butui nupirktais stiklo vatos paketais, tad įsilaužimo žymių niekas nepastebėjo.

Persikraustymo dieną, kaip įtariama, M. Lozaraitis iš moters rankinės ištraukė 100 eurų – neva už tai, kad ji neatsiskaitė už tebevykstančius remonto darbus. Kitą dieną apie pavogtus pinigus tapo žinoma, tad M. Lozaraičio paslaugų atsisakyta. Keletą dienų A. Baranovas butą remontavo vienas. Vieną vakarą, kai A. Baranovas grįžo po šio darbo namo, M. Lozaraitis užsiminė, kad eis apvogti A. Každailytės ir po kelių valandų išėjo. Likęs namie A. Baranovas paryčiais sulaukė M. Lozaraičio skambučio ir susitiko su juo mieste.

Laukdamas bendrininko M. Lozaraitis sugebėjo pasinaudoti nužudytosios banko kortele ir iš jos sąskaitos nuėmė daugiau nei 100 eurų. Už juos abu kaltinamieji vėliau tabore pirko narkotikų. Nužudytosios daiktus, kurių bendra vertė nesiekė 500 eurų, ketinta parduoti.

Nužudytoji A.Každailytė buvo Lietuvoje ir užsienyje žinoma menininkė, ji labiausiai išgarsėjo kaip knygų iliustratorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

non admirare

non admirare portretas
nesistebiu - čia Lietuva su didžiausiu žmogžudysčių skaičiumi Europoje. Iškrypusi visuomenė, ciniška valdžia ir tokie patys teisėjai.

Anonimas

Anonimas portretas
Visus zmogzudzius reikia pakarti,tada kiti pasimokys ir del keliu centu neatims doriem zmonem gyvybes,,,

kaip

kaip portretas
dar ne geda rasyti tokius straipsnius juk tokius banditus iki gyvos galvos o geriausia/uzmigdyti/ tai nebutu rupescio geriems zmonems........
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių