Graikais apsimetusiems irakiečiams į Londoną išskristi nepavyko

  • Teksto dydis:

Šeštadienį Vilniaus oro uoste pasieniečiai sulaikė tris Irako piliečius, kurie mėgino apsimesti graikais ir išvykti į Londoną, pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Reisu į Londoną vykti ketinusių keleivių dokumentus tikrinusiems pareigūnams įtarimų sukėlė trijų vyrų pateikti graikiški pasai bei šios šalies piliečių asmens tapatybės kortelės. Keleiviai buvo atvesdinti į tarnybines Vilniaus oro uosto užkardos patalpas, kur VSAT pareigūnai užsieniečiams pateikė užpildyti graikų kalba parašytus specialius klausimynus. Tuomet ir paaiškėjo, kad nė vienas iš keliautojų graikiškai nesupranta nė žodžio.

Vyrai prisipažino esantys Irako piliečiais. Dviem iš jų yra po 29 metus, trečiam – 30.

Angliškai su Lietuvos pareigūnais bendravę vyrai tvirtino pabuvoję Turkijoje, nusigavę iki Makedonijos sienos, o vėliau patekę į Graikiją. Į Lietuvą jie atskrido Šengeno vidaus reisu iš Italijos sostinės Romos. Tokiais vidaus reisais vykstančių asmenų dokumentai nėra tikrinami.

Ikiteisminį tyrimą dėl disponavimo suklastotais dokumentais ir jų panaudojimo pradėję VSAT Vilniaus rinktinės pasieniečiai po apklausos migrantus uždarė į areštinę. Sekmadienį Vilniaus rajono apylinkės teismas visus tris Irako piliečius leido suimti dviem mėnesiams.

Tai antras atvejis šiemet, kai pasieniečiai sulaikė neteisėtai į Šengeno erdvę atvykusius Irako piliečius. Vasario pabaigoje Kalvarijos užkardos pareigūnai prie sienos su Lenkija sulaikė Suomijoje leidimą turintį gyventi irakietį, nelegaliai į Lietuvą iš Lenkijos lengvuoju automobiliu vežusį savo tautietį.

Praėjusiais metais Lietuvos pasieniečiai sulaikė keturias grupes, iš viso 22 Irako piliečius (iš jų penkis gabentojus), vykusius iš Lenkijos per Lietuvą į Skandinavijos šalis. Du irakiečiai vyko pėsčiomis savarankiškai, o kitos trys Irako piliečių grupės buvo gabenamos automobiliais jų tautiečių, turinčių Suomijoje ar Švedijoje išduotus užsieniečių pasus arba leidimus gyventi šiose šalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

?

? portretas
Makedonija turi bendra siena su Turkija?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių