Pereiti į pagrindinį turinį

Ieškomas kazachų verslininkas gavo prieglobstį Lietuvoje

2016-02-26 12:14
BNS inf.
Lietuvos     bankroto    rizika    mažėja
Lietuvos bankroto rizika mažėja / T. Urbelionio/BFL nuotr.

Lietuva suteikė pabėgėlio statusą kazachų opozicionieriaus svainiui Syrymui Šalabajevui, kurį Generalinė prokuratūra prašė išduoti Ukrainai ir Kazachstanui.

Užsieniečio advokatas Laimonas Judickas penktadienį BNS sakė, kad pabėgėlio statusas jo klientui buvo suteiktas vasario 19 dieną. Jis gavo nuolatinį leidimą gyventi Europos Sąjungoje. Pabėgėlio statuso suteikimo motyvų jis sakė negalįs atskleisti.

Pernai gruodžio 18 dieną Vilniaus apygardos teismas penktadienį į laisvę teismo salėje paleido kazachą ir sustabdė klausimą dėl ekstradicijos, kol Lietuva priims sprendimą dėl prieglobsčio suteikimo šiam užsieniečiui.

S.Šalabajevui buvo skirtas 50 tūkst. eurų piniginis užstatas. Užsieniečiui taip pat trims mėnesiams skirtas namų areštas, be teisės naktį išeiti iš namų, iš jo paimti dokumentai, jis turi kasdien registruotis policijoje.

Teisėja V.Norkūnaitė pranešė, kad jeigu užsienietis nesilaikys naujai skirtų kardomųjų priemonių, piniginis užstatas pereis Lietuvos valstybei, o jeigu neatvyks šaukiamas pas prokurorą ar į teismą, gali būti vėl suimtas. Vyras suimtas buvo apie 5 mėnesius.

„Teismo nuomone, ir švelnesnėmis kardomosiomis priemonėmis, ne vien suėmimu, galima užtikrinti įtariamojo dalyvavimą procese. Pažymėtina, kad įtariamasis įkalinimo įstaigoje laikomas suimtas jau beveik pusę metų, o tai yra jau pakankamai ilgai. Prašant pratęsti suėmimą, teismui nebuvo pateikta konkrečių duomenų, jog įtariamasis gali pabėgti į užsienį. Vien formalaus konstatavimo ir prielaidų, kad taip gali būti, neužtenka“, - tada komentavo teisėja.

Teismas atsižvelgė, kad S.Šalabajevas pats atvyko į Lietuvą ir pateikė prašymą suteikti jam prieglobstį. Į Lietuvą yra atvykusi beveik visa įtariamojo šeima, jie laikinai gali gyventi Lietuvoje. Vilniuje jis turi nuolatinę gyvenamąją vietą.

Teismas taip pat atsižvelgė, kad jam  jau tada buvo suteiktas laikinasis teritorinis prieglobstis – išduotas užsieniečio pažymėjimas, su kuriuo jis negali niekur išvykti už Lietuvos ribų.

Byla nagrinėta uždaruose posėdžiuose, nes keliami klausimai, susiję ir su prieglobsčio bylos nagrinėjimu. Pagal Užsieniečių teisinės padėties įstatymą, tokių bylų duomenys yra nevieši.

„Aš tikėjausi teisingo teismo ir teismas pateisino mano viltis. Aš važiavau į Lietuvą, buvau tikras, kad sulauksiu teisingumo, ir šis teismas parodė, kad Lietuvoje egzistuoja teisingumas. Norėčiau padėkoti Lietuvos valstybei ir jos teisingumui“, – žurnalistams po posėdžio yra sakęs S.Šalabajevas.

Jis teigė, kad žmogaus teisių gynėjai mano, jog teisingas teismas neegzistuoja nei Ukrainoje, ne Kazachstane, o atsiųsti dokumentai yra suklastoti. Ieškomas bankininkas tvirtino Ukrainoje niekada nebuvęs, o kaltinamas padaręs nusikaltimus, kurių fiziškai negalėjo įvykdyti – Kazachstane nebuvo nuo 2012 metų.

„Kaltinimus, kurie man pateikti, aš įdėmiai perskaičiau. Ten tiesiog dalelės transakcijų, o jas aprašė kaip nusikaltimus. Tai neatrodo kaip nusikaltimas ir neturėtų būti nusikaltimas“, – teigė S.Šalabajevas.

Jis mano esąs persekiojamas vien todėl, kad yra Kazachstano opozicijos atstovo Muchtaro Ablyjazovo giminaitis.

Užsienietį liepą Vilniuje sulaikė Lietuvos pareigūnai, vyras Interpolo ieškotas daugiau nei dvejus metus.

Prieš maždaug dvejus metus Jungtinės Karalystės teismas S.Šalabajevą nuteisė 18 mėnesių kalėjimo, tačiau jis pasislėpė ir buvo ieškomas.

S.Šalabajevas įtariamas su savo svainiu, buvusiu „BTA Bank“ valdybos pirmininku M.Ablyjazovu ir kitais asmenimis iššvaistęs arba pasisavinęs kelių milijardų dolerių vertės turto Kazachstane, Ukrainoje, Rusijoje ir kitose šalyse. Ukraina paskelbė tarptautinę S.Šalabajevo paiešką Interpolo kanalais. Įtariama, kad Ukrainoje šis kazachas pasisavino arba iššvaistė turto už 300 mln. dolerių.

Kazachas Vilniuje sulaikytas Ukrainos ir Interpolo prašymu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų