LAT nepakeitė bausmės už kyšininkavimą nuteistai buvusiai prokurorei L. Balaišienei

  • Teksto dydis:

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) ketvirtadienį atmetė už kyšininkavimą nuteistos buvusios prokurorės Lilijos Balaišienės skundą ir paliko galioti jai skirtą lygtinę ketverių metų laisvės atėmimo bausmę.

Kaip pranešė Generalinė prokuratūra, Aukščiausiasis Teismas atmetė tiek L. Balaišienės, tiek kartu nuteisto jos pažįstamo Vadimo Pachomovo, tiek prokuratūros skundus.

Atmetęs skundus teismas paliko galioti pirmosios instancijos teismo skirtas bausmes.

2017 metų gruodį Kauno apygardos teismas L. Balaišienei skirtos bausmės vykdymą atidėjo trejiems metams, o V. Pachomovą nuteisė dėl prekybos poveikiu ir skyrė jam lygtinę pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant tokiam pačiam laikotarpiui.

L. Balaišienei taip pat buvo uždrausta penkerius metus dirbti valstybės tarnyboje, iš jos konfiskuota beveik 5 tūkst. eurų, ji įpareigota sumokėti 570 eurų įmoką į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

V. Pachomovas į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą sumokėti turėjo tokią pačią sumą, iš jo konfiskuota 5,1 tūkst. eurų.

Šį nuosprendį buvo apskundę abu nuteistieji ir griežtesnių bausmių siekusi prokuratūra, tačiau Lietuvos apeliacinis teismas 2019-ųjų lapkritį jų visų skundus atmetė.

Ikiteisminis tyrimas šioje byloje pradėtas 2014 metų gruodį generalinio prokuroro sprendimu, jį atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos Vilniaus valdybos pareigūnai. Surinkta duomenų, kad kaltinamieji iš vieno vilniečio reikalavo kyšio ir paėmė 10 tūkst. eurų už palankių jo atžvilgiu proceso sprendimų priėmimą prokurorės kontroliuotame ikiteisminiame tyrime.

Bylos duomenimis, L. Balaišienė, vykdžiusi ikiteisminį tyrimą dėl iššvaistytų lėšų, susitarė su V. Pachomovu iš vieno įtariamųjų pareikalauti kyšio.

V. Pachomovas iš verslininko prašė 20 tūkst. eurų, vėliau susitarė, kad jam bus perduota 15 tūkst. eurų už tai, kad L. Balaišienė priimtų palankius procesinius sprendimus jo byloje.

Kaip įrodymą, kad iš tiesų yra siųstas prokurorės, V. Pachomovas verslininkui parodė originalų dokumentą iš jo bylos, gautą iš L. Balaišienės. Per du kartus gavęs 10 tūkst. eurų iš verslininko, V. Pachomovas, bylos duomenimis, pakeitė kupiūras banke ir perdavė L. Balaišienei 5 tūkst. eurų.

Buvusi prokurorė šias aplinkybes kategoriškai neigė ir tikino nieko nežinojusi apie V. Pachomovo susitarimus su verslininku. Ji neneigia davusi jam dokumentą iš bylos ir papasakojusi apie savo planuojamus priimti sprendimus, bet teigia tai dariusi vardan draugystės.

2015 metų sausį L. Balaišienė atleista iš pareigų Vilniaus apygardos prokuratūroje.

Aukščiausiojo Teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių