Lenkijos teismas: įtariamieji L. Volkovo užpuolimu Vilniuje gali būti paleisti už užstatą

  • Teksto dydis:

Lenkijos teismas nusprendė, kad du vyrai, įtariami Vilniuje užpuolę Rusijos opozicionierių Leonidą Volkovą, gali būti paleisti už užstatą, ketvirtadienį pranešė vieno iš jų advokatas.

Apie tai pirmoji pranešė naujienų agentūra „Reuters“.

Kalėjime šių metų pradžioje mirusio Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno bendražygis L. Volkovas buvo užpultas kovo 12-osios vakare Vilniuje automobilyje netoli savo namų.

Užpuolikas išdaužė automobilio langą, papurškė ašarinių dujų ir pradėjo L. Volkovą daužyti mėsos muštuku. Jam buvo sulaužyta ranka, sumušta koja.

Du vyrai, įtariami jo užpuolimu, buvo sulaikyti Lenkijoje balandį pagal Lietuvos išduotą Europos arešto orderį. Jų tapatybės viešai neskelbiamos.

„Kiekvienas iš jų per savaitę turi sumokėti 50 tūkst. zlotų (11,6 tūkst. eurų) užstatą (...) Jei sumokės, bus paleisti, jei nesumokės, nebus paleisti“, – „Reuters“ sakė vieno iš įtariamųjų advokatas Piotras Jaszke (Piotras Jaškė).

Jis pridūrė, kad įtariamieji gali prašyti pratęsti užstato sumokėjimo terminą. Dabar nustatyta, kad užstatas turi būti sumokėtas iki spalio 16 dienos.

Varšuvos apeliacinio teismo atstovė Ewa Leszczynska-Furtak (Eva Leščinska Furtak) patvirtino šią informaciją naujienų agentūrai AFP.

Abiem įtariamiesiems bus uždrausta išvykti iš Lenkijos, o, jei bus paleisti, turės reguliariai pasirodyti policijoje.

„Nėra jokios baimės, kad įtariamieji pabėgs ar pasislėps“, – sakė E. Leszczynska-Furtak.

P. Jaszke AFP apie savo ginamąjį sakė, kad, „be abejo, jo šeima ir artimiausi žmonės susiorganizuos, kad kuo greičiau sumokėtų šią sumą“.

Birželį teismas nusprendė, kad šie vyrai negali būti perduoti Lietuvai, nes Lenkijoje jų atžvilgiu taip pat yra pradėtas baudžiamasis procesas.

Praėjusį mėnesį prokuratūra pranešė, kad Lenkijoje sulaikytas Rusijos pilietis, kaltinamas organizavus išpuolį prieš L. Volkovą. Anot pareigūnų, tyrime figūruoja aštuoni įtariamieji: šeši lenkai, baltarusis ir rusas. Iš jų keturi buvo sulaikyti.

Prokuratūra Rusijos pilietį įvardijo tik kaip Anatolijų B. ir nurodė, kad jam patekti kaltinimai dėl išpuolio, kurio motyvas – L. Volkovo „politinė veikla“.

Dėl šio išpuolio kilo įnirtingas žodžių karas tarp dviejų pagrindinių Rusijos opozicijos frakcijų, nusiteikusių prieš Kremlių.

A. Navalno įkurtas Kovos su korupcija fondas (FBK) apkaltino Leonidą Nevzliną, buvusį naftos bendrovės „Jukos“ viceprezidentą, artimą Michailo Chodorkovskio bendražygį, užsakius išpuolį.

Panašų teiginį socialiniuose tinkluose paskelbė ir pats L. Volkovas.

L. Nevzlinas šiuos kaltinimus atmetė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Kiek galima apie šita veltėdi Volka, tipo kacapu opozicionieriu, rašinet, gavo i kaulus ne del politikos, o del to kad prisilojo. Ir reiktu i kilmes šali ji išsiust, o ne kažkokius lenkus po teismus tampyt lygtai sudetingesniu bylu nera
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių