Iš merginos išžaginimo pasišaipęs pareigūnas sulaukė prastos žinios iš etikos sargų

Savaitės pradžioje Policijos darbuotojų etikos komisija sprendė dėl jauno Vilniaus pareigūno elgesio, kai šis socialiniame tinkle „Instagram“ pasišaipė iš žinios apie sostinės naktiniame klube „Metelica“ sumuštos ir galimai išžagintos aštuoniolikmetės. Kaip paaiškėjo, pareigūno elgesys pripažintas neetišku.

Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato  (VPK) atstovė Julija Samorokovskaja ketvirtadienį portalui patvirtino – jaunam pareigūnui skirtas įspėjimas.

„Įspėjimas nėra nuobauda. Nuobauda gali būti pastaba, papeikimas ar griežtas papeikimas. O tai, kas skirta vyriausiajam patruliui, yra Etikos kodekso nuostatų pažeidimas, apie tai jis ir buvo įspėtas“, – paaiškino pašnekovė.

Pasak jos, šis protokolas bus įsegtas į pareigūno bylą, tačiau esą nėra teisinio pagrindo skirti jam nuobaudą.

Paklausta, kokių priemonių būtų imamasi, jei panaši vyriausiojo patrulio elgesio situacija pasikartotų, J. Samorokovskaja sakė, jog atvejį vėl svarstytų Policijos darbuotojų etikos komisija. „Jis galėtų būti arba dar kartą įspėtas, arba pasiūlytos kitos sankcijos“, – teigė Vilniaus apskr. VPK atstovė.

Vadovai nedelsiant ėmėsi veiksmų

Vilniaus pareigūno Livijaus S. veiksmai virtualioje erdvėje, kur jis pasidalijo minėtos žinios nuotrauka su, kaip galima spėti, jo paties sukurtu prierašu: „Mažiau lakt ir raitytis reikia, ir nieko nebus“, iš karto pateko į Vilniaus Vyriausiojo policijos Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininko Sauliaus Gago rankas. Vasario viduryje jis liepė savo pavaldinio elgesį apsvarstyti Policijos darbuotojų komisijoje.

Pastarojo sprendimo priėmimas turėjo užtrukti apie mėnesį, tačiau suskubta tai padaryti greičiau. Kaip portalo žurnalistams antrojoje vasario pusėje teigė Vilniaus apskr. VPK atstovė Julija Samorokovskaja, kol buvo laukiama minėto Etikos komisijos sprendimo, pareigūnas nebuvo nušalintas nuo pareigų.

Atsiprašymas internautų neįtikino

Primename, kad tą pačią dieną, kai socialiniame tinkle internautai pradėjo dalytis pareigūno „Instagram“ profilyje pamatytu vaizdu su papildomu prierašu, pašiepiančiu galimo išprievartavimo atvejį, kilo arši diskusija – vieni smerkė tokį poelgį, kiti pateisino ir pritarė išsakytai pareigūno nuomonei.

Į komentarų audrą sureagavo ir dabar jau dėl elgesio etikos sargų vertinamas pareigūnas. Socialiniame tinkle „Facebook“ jis paviešino savo atsiprašymą:

„Kaip pareigūnas jaučiu atsakomybę ir tikrai netoleruoju prievartos bet kokiu pavidalu. Nesiekiau ir jokiu būdu nenorėjau iššaukti tokio visuomenės supriešinimo. Taip, tai buvo parašymas ne vietoje ir ne laiku. Tiek emocijų ir minčių šiuo metu sukasi galvoje, labiausiai dabar norisi atitaisyti žalą dėl savo neapgalvotų žodžių, įskaudinusių žmones, kurie to išties nenusipelnė. Labiausiai apgailestauju ir nuoširdžiai atsiprašau ir taip jau kenčiančios merginos. Atsiprašau ir savo kolegų, kurie nenusipelnė būti pliekiami dėl mano kaltės. Tai man bus didelė gyvenimo pamoka, priimu ją“, – teisinosi jis.

Po pastaruoju įrašu taip pat nestigo kontraversiškų pasisakymų – vieni internautai stebėjosi, kad Lietuvoje esą nėra žodžio laisvės, jei šitaip sureaguojama į nuomonę. Tuo tarpu kiti pabrėžė, kad tokiais išsireiškimais pareigūnui svaidytis nederėtų, o kitoje Europos šalyje už tokį elgesį jis veikiausiai būtų iškart nušalintas nuo pareigų.

„Policininkas, smerkiantis auką ir pateisinantis nusikaltimą. Jūs rimtai? Įsivaizduokite, jei jūsų sesuo ar pusseserė iškviestų policiją po smurtinio nusikaltimo ir šis asmuo atvyktų į įvykio vietą. Toliau sakytumėt, kad čia žodžio laisvė, kai jis jai atskaitytų pamokslą kaip teisingai būti moterimi?“ – pasipiktinimo neslėpė Emilija. „Aš džiaugiuosi, kad jis pasisakė viešai, mes pamatėme, kokia opi problema yra pas mus... Kad aukos yra ne ginamos, o smerkiamos, nes pačios prisiprašė“, – pridūrė Urtė.

Vykdo tyrimą

Dėl įvykio, kai Vilniuje, Vokiečių gatvėje, esančiame naktiniame klube „Metelica“, nepažįstamas vaikinas panaudodamas fizinį smurtą galimai lytiškai santykiavo su 18 metų mergina prieš jos valią, pradėtas ikiteisminis tyrimas, portalui vasario viduryje teigė Vilniaus apygardos prokuratūros Vilniaus apylinkės prokuratūros 2-ojo skyriaus prokurorė Miglė Lukševičienė.

„Yra atliekamas tyrimas – pirminiai būtini veiksmai, jų jau padaryta daug. Šią bylą, kaip ir į kitas bylas, pareigūnai vertina labai rimtai ir daro viską, kad būtų atskleistas šitas sunkus nusikaltimas. Tyrimas yra pirminėje stadijoje, todėl, manau, kad bet kokios informacijos viešinimas tyrimui pakenktų, nes dar neapklausti visi liudininkai“, – tąkart kalbėjo ikiteisminiam tyrimui vadovaujanti prokurorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Supratau

Supratau portretas
Jeigu iš aukos besityčiojantis policininkas liko dirbti, visa Lietuvos policija man yra suknisti mentai ir apsišikę agurkai.

NATALIJA TO STASIUS

NATALIJA TO STASIUS portretas
PAGAL TAVE IR I KLUBA MERGAITĖS JAUNOS NEGALI NUEITI PASIŠOKTI TUOJ PUOLĖT PURVAIS IR TOKIE CHAMUILOS KAIP TU STASY IR TAS POLICNIKĖLIS DERGTI MERGAITE IŠGAMOS ARTSIPEIKĖKIT JEIGU TAIP NUTIKTU STASY TAVO SESEI TAI KITAIP UŽGIEDOTUM TOJ SUŠIKTOJ DEMOKRATIJOJ LIKO TIK PURVAS NARKOTIKAI IŠSIGIMIMAI

JONAS

JONAS portretas
Jaunuoli iš taves nei pareigingas policininkas nei jaunuolis gerastiesiog elgiesi kaip ir tie lietuvos šiukšliukai
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių