Po košmaro daugiabutyje – tyrimas: ar tarnybos padarė viską, kad užkirstų kelią tragedijai?

Po to, kai sostinės Architektų gatvėje esančiame bute buvo rasti dviejų jaunų žmonių lavonai, žmonės keikė policiją, kad ekipažai, čia dėl galimo smurto prieš merginą vykę ne kartą, taip ir neužkirto kelio kraupiai nelaimei. Prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą – aiškinasi, ar tarnybos tinkamai reagavo į gautus iškvietimus.

„Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl tarnybos pareigų neatlikimo siekiant baudžiamosios teisės taikymo aspektu įvertinti visų į įvykį reagavusių tarnybų veiksmus“, – ketvirtadienį sakė prokuratūros atstovė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė.

Bute – du negyvi žmonės

Primename, kad balandžio 19-ąją į butą atėjęs vyras pareigūnams pranešė radęs negyvą savo giminaitį, gimusį 2001 metais. Atvykus policijai paaiškėjo, kad aukų čia – ne viena. Kraujo klane aptikta ir mirusi 2003 metais gimusi mergina.

Pagrindinė dabar pareigūnų keliama versija – vaikinas nužudė merginą ir tada nusižudė pats.

Ž. Gedvilos/BNS nuotr.

Policija minėtu adresu Architektų gatvėje vyko tik gavusi kaimynų pranešimus dėl galimo smurto prieš merginą vasario 27-ąją ir balandžio 18-ąją – dieną prieš tai, kai buvo rasti poros lavonai.

Į iškvietimus šiomis datomis reagavę ekipažai į butą patekti jėga nebandė, nes viduje negirdėjo jokio triukšmo. Nors Bendrąjį pagalbos centrą (BPC) apie galimą smurtautoją informavusi kaimynė ir tvirtino girdėjusi merginos pagalbos šauksmą.

Nors iki šiol neaišku, kas tiksliai vyko bute Architektų gatvėje iki kraupių radybų, tragedija sukrėtė visuomenę ir privertė suabejoti tinkamu pareigūnų gebėjimu atlikti pareigas.

Pareigūnai nuo komentarų susilaikė

Portalo kauno.diena.lt žurnalistams pareigūnai anksčiau tvirtino, kad tuomet, kai vasario 27-ąją buvo gautas pirmasis pranešimas apie galimą smurtą, durų jiems niekas neatidarė. Tačiau per tris dienas nuo šio iškvietimo jie nuvyko tikrinti informacijos dar kartą.

„Pabendravus su bute buvusiais asmenimis, jokių pretenzijų bei skundų iš jų gauta nebuvo. Pareigūnai pasitikslino aplinkybes, supažindino su galima atsakomybe už panašius veiksmus“, – aiškino Vilniaus apskrities policijos atstovas Tomas Bražėnas.

Tačiau pasiteiravus, kodėl antrą kartą gavus pranešimą apie galimą smurtą prieš moterį ir viduje, tikėtina, esančius mažamečius, nebuvo laužtos durys ir nebandyta pasitelkus ugniagesius lipti per balkoną ar langą, pareigūnai nuo komentaro susilaikė.

„Pareigūnai yra profesionalai ir kiekvienu atskiru atveju, atsižvelgdami į aplinkybes priima atitinkamus sprendimus. Šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas, aiškinamasi visos įvykio aplinkybės, vertinami atlikti veiksmai, todėl priimtų pareigūnų sprendimų šiandien nekomentuojame“, – teigė T. Bražėnas.

Girdėjo kraupius riksmus

Portalui tv3.lt poros kaimynė pasakojo, kad būtent ji ir lemtingą vakarą, ir vasarį kvietė pareigūnus. Gyventoja užsiminė, kad jei šie būtų sureagavę į iškvietimus kitaip, šios tragedijos buvo galima išvengti.

Ž. Gedvilos/BNS nuotr.

Aš įjungiau garsiakalbį ir yra visas įrašas, kuriame girdisi, kaip ta mergina fone klykia, prašo pagalbos.

„Vakare prasidėjo bruzdesys, o vėliau išgirdau merginos klyksmą. Taip klykiama tada, kai labai skauda. Užbėgau į viršų, girdėjau, kaip klykė. Atrodė, jei atidaryčiau duris, aš ją ištraukčiau. Puoliau skambinti į 112. Atsiliepė operatorė. Aš įjungiau garsiakalbį ir yra visas įrašas, kuriame girdisi, kaip ta mergina fone klykia, prašo pagalbos. Atvažiavo pareigūnai. Pradėjo skambinti, belsti į duris, bet niekas neatidarė, buvo tyla“, – žurnalistams sakė kaimynė.

Gyventoja akcentavo, kad išvykus pareigūnams bute vėl buvo girdėti žingsniai, baldų stumdymą primenantys garsai, atrodė, kad kažkas kažką vilktų nuo miegamojo link koridoriaus.

„Po valandos išgirdome didžiulį ir gilų atodūsį. Toks kaip prieš mirtį – labai garsus“, – atviravo ji.


Šiame straipsnyje: Architektų gatvėlavonaipagalbos teljauni žmonėsbutas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
kad kokia tarnyba dirbo savo darba???jie savo siknu nepakelia nuo kedziu,ka sneketi :(

Ar valstybeje

Ar valstybeje portretas
darome viska,kad zmones gyventu be rupesciu ir is to kylanciu tragediju!?

Nusigėręs buvęs bendrarbis skambino mentūrai

Nusigėręs buvęs bendrarbis skambino mentūrai portretas
Tris kartus, kad kiti du jo sugėrovai daužo kartu geriančią moterį ir baigia ją užmušti. Mentai nepasirodė. Kai ketvirtą kartą jis paskambinęs pasakė, jog mentai gali nebevažiuoti, nes moterį jau užmušė, tai anie atidūmė per 3 minutes, bet auka jau buvo mirusi.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių