Policija: sprogimą Vilniuje planuota įvykdyti dieną, kai yra daug žmonių

Pernai spalį prie tarptautinės bendrovės „Western Union“ pastato padėtas sprogmuo nesuveikė, bet jis galėjo padaryti rimtą žalą pastatui ir sužaloti daug žmonių, sako šalies kriminalinės policijos vadovas Rolandas Kiškis.

Įtariamasis jį planavo susprogdinti dieną, kai pastate buvo daug žmonių.

Pasak R. Kiškio, pasikėsinimu kaltinamas 1999-aisiais gimęs jaunuolis sprogmenį su laikrodiniu mechanizmu pagamino pats, nes studijuodamas įgijo tam reikiamų žinių, o sprogmeniui reikalingų komponentų jis įsigijo legaliai.

„Atskirus segmentus sprogmeniui galima įsigyti legaliai. Atitikmuo, kiek paaiškino specialistai, prilygtų 2,5 kilogramo trotilo. Man paaiškino, kad pastatą sužalotų baisiai. Jei būtų įdėta dar ir vinių ar kitų medžiagų, tai sužalotų žmones tikrai stipriai. Tai nebuvo bandymas pagąsdinti. Įtaise buvo padaryta labai maža klaida, laiku sureagavome. Su laikrodiniu mechanizmu, taip“, – BNS sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas.

Anot jo, kaltinamasis planavo sprogmenį detonuoti dieną, kai pastate būtų daug žmonių.

„Sprogmuo padėtas nakties metu. O matymas buvo, kad greičiausiai sprogtų ne nakties metu“, – paaiškino policijos atstovas.

Sprogmuo padėtas nakties metu. O matymas buvo, kad greičiausiai sprogtų ne nakties metu.

R. Kiškio teigimu, išpuolis įvykdytas spalio 5-osios naktį – kaip skelbta, prie pastato, kuriame Vilniuje įsikūrusi tarptautinė bendrovė „Western Union“, sienos aptiktas savadarbis sprogmuo bei juodos spalvos dažais ant pastato sienos išpurkšti užrašai „FK DIVISION“, „SIEGE“ ir svastikos ženklas.

Anot R. Kiškio, nors pats kaltinamasis priskiria save ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistų „Feuerkrieg Division“ grupuotei ir, kaip įtariama, teroristiniais tikslais gamino ir laikė didelės sprogstamosios galios sprogmenis, sprogstamąsias medžiagas, nenustatyta, kad jis turėjo bendrininkų Lietuvoje.

„Jis studijavęs Vilniuje, bet kai buvo sulaikytas, studijas buvo jau nutraukęs. Bet studijavo ten, kur įmanoma gauti žinių apie sprogmenį. Jis buvo suradikalėjęs, palaikantis radikalių neonacistinių pažiūrų judėjimus, besidomintis atitinkama literatūra, palaikantis atitinkamus judėjimus užsienio valstybėse, radikalių pažiūrų prieš tautines mažumas, prieš nusistovėjusią demokratinę tvarką. Jis paprasčiausia norėjo atkreipti dėmesį į save, savotiškai išreikšti protestą“, – tvirtino kriminalinės policijos vadovas.

„Bet ar jis bendravo su asmenimis iš kitų šalių, – tai faktas, kad bendravo, nes vienas to nesusigalvosi“, – pridūrė jis.

Pasak R. Kiškio, policija, bendradarbiaudama su Valstybės saugumo departamentu (VSD) ir prokuratūra, vykdydama kriminalinę žvalgybą, asmenį nustatė per dešimt dienų. Atlikus kratą, pas kaltinamąjį aptikta ir daugiau sprogstamųjų medžiagų, perdirbtas nelegalus šaunamasis ginklas, šovinių.

Kriminalinės policijos vadovas tvirtino, kad iki išpuolio policijai jaunuolis nebuvo žinomas.

„Dėl VSD – tegul atsako VSD. Mums šis asmuo mums nebuvo žinomas iki tam tikros stadijos“, – tvirtino R. Kiškis.

Jaunuolis buvo stebimas teisėsaugos

Sprogimą sostinėje planavęs jaunuolis teisėsaugos nebuvo baustas, bet buvo stebimas, sako Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Arūnas Paulauskas.

„Teisėsaugai jis nebuvo žinomas, jis nebuvo baustas už jokius pažeidimus, nebuvo prieš tai teistas“, – žurnalistams penktadienį sakė vienas policijos vadovų.

Jo teigimu, teroristinį aktą planavęs 1999 metais gimęs jaunas vyras buvo stebimas, tačiau jis neatskleidė, dėl kokių konkrečiai priežasčių.

„Buvo tam tikri pagrindai jį stebėti“, – teigė A. Paulauskas.

Apie šį įvykį sostinės J. Balčikonio gatvėje policija pranešė spalio 7 dieną, tačiau daugiau informacijos apie atliekamą ikiteisminį tyrimą bei įtariamąjį iki šiol teisėsauga nebuvo pateikusi.

„Ji buvo neviešinama, nes praėjo nemažai laiko nuo pačio nusikaltimo padarymo, tačiau buvo priimtas sprendimas šio tyrimo ir nusikaltimo neviešinti tam, kad nepakenktume ir kolegoms užsienyje atlikti tam tikrus darbus“, – kalbėjo policijos generalinio komisaro pavaduotojas.

Jis taip pat teigė, kad jaunuolis duoda parodymus ir neneigia įvykdęs nusikaltimą, be kita ko, policijos duomenimis, pastaruoju metu įtariamasis gyveno Vilniuje, bendrabučio tipo pastate, studijavo IT.

Teisėsauga kol kas neatskleidžia nei ugdymo įstaigos, kurioje asmuo mokėsi, nei to, ar suimtasis gyveno studentų bendrabutyje.

Policijos teigimu, jaunuolis sprogmenį pasigamino naudodamasis instrukcijomis vadinamajame tamsiajame internete.

„Visagalis internetas, tas pats darkwebas (tamsusis internetas – BNS), kur, turint šiek tiek gilesnių žinių IT srityje, galima susirasti tiesiog tuos pačius vaizdo įrašus, kuriuose instruktuojama, kaip pasigaminti, kokias chemines medžiagas naudoti tam, kad būtų galima pasigaminti tam tikrus sprogmenis“, – pasakojo A. Paulauskas.

Galima susirasti tiesiog tuos pačius vaizdo įrašus, kuriuose instruktuojama, kaip pasigaminti, kokias chemines medžiagas naudoti tam, kad būtų galima pasigaminti tam tikrus sprogmenis.

„Mūsų žiniomis, jaunuolis pasinaudojo būtent tokiu kanalu“, – pridūrė jis.

Pareigūnas teigė, kad jeigu sprogimas prie pastato sostinėje būtų įvykęs, nebūtų pavykę išvengti tragiškų padarinių.

„Gali būti, kad kelių šimtų metrų spinduliu būtų išdužę langai, galbūt jeigu būtų buvę žmonių netoli epicentro, galbūt nepavyktų išvengti ir aukų“, – teigė vienas policijos vadovų.

Jis taip pat teigė, kad sprogmuo rastas netrukus po jo padėjimo, tačiau neatskleidė, kas pranešė apie sprogmenį. Be kita ko, pareigūnas priminė, kad internetinė erdvė nuolat stebima, taikomos prevencinės priemonės.

„Mes nuolat stebime aplinką ir internetinę erdvę ir tikrai matome tą ultradešiniųjų jėgų judėjimą ir tam tikrą aktyvumą, vėlgi taikomos tam tikros prevencinės priemonės“, – sakė A. Paulauskas.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Bendrininkai surasti? Juk ne tas pienburnis cia viska sugalvojo?

nordland

nordland portretas
sprendziant is sprogmens, tai zudyti zmones, nebuvo jo pagrindinis tikslas, nes jame nera jokiu srapnelio elementu.

Morkoms

Morkoms portretas
o kodel landzsbergo uz Kryzkalnio Motinos susprogdinimo organizavima niekas nepasodino? Yra gi zinomi sprogdintojai ir uzsakovas ir nieko jiems,ar jie lygesni ir nepakaltinami ,a ??????
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių