Teismas atidėjo fiktyvių lietuvių kalbos egzaminų bylos nagrinėjimą

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos teismas antradienį atidėjo fiktyvių lietuvių kalbos egzaminų norint gauti Lietuvos pilietybę bylos nagrinėjimą, nes vienas iš kaltinamųjų šiuo metu yra Baltarusijoje ir dėl šioje šalyje neveikiančio interneto, neįmanoma užtikrinti jo nuotolinio dalyvavimo.

„Teismui bandant organizuoti nuotolinį dalyvavimą paaiškėjo, kad dėl įvykių Baltarusijoje internetinis ryšys neveikia. Susisiekus su kaltinamuoju, jis nurodė, kad ir telefoninis ryšys ne visada yra galimas, patvirtino, kad tikrai nevengia dalyvauti posėdyje ir atsiprašė dėl susiklosčiusios situacijos“, – prasidedant posėdžiui pranešė bylą nagrinėjanti teisėja Rasa Paužaitė.

Ji sakė, kad apie situaciją sužinojusi tik prieš pat posėdį, todėl suderinti jo atšaukimo anksčiau nebuvo galimybės.

Kadangi kaltinamųjų dalyvavimas yra privalomas, bylos nagrinėjimas buvo atidėtas iki rugpjūčio 17 dienos.

Šiame posėdyje prašymą taip pat pateikė ir kita byloje prekyba poveikiu kaltinama užsienietė. Ji teigė, kad buvo panaikinta jai Lietuvoje išduota darbo viza bei laikinas leidimas gyventi šalyje, sakė čia neturinti kur gyventi ir negaunanti jokių pajamų. Teismo ji prašė leisti laikinai išvykti į Gdansko miestą Lenkijoje, nes ten turi įmonę ir butą, žadėjo į bylos posėdžius vis tiek atvykti.

Teisėja R. Paužaitė šio prašymo nepatenkino ir pabrėžė, kad šiuo metu būtų per sudėtinga užtikrinti kaltinamosios dalyvavimą procese, jeigu jai reikėtų kaskart atvykti iš Lenkijos.

„Net ne dėl jos kaltės, o dėl privalomos saviizoliacijos“, – sakė teisėja.

Tačiau R. Paužaitė patikino, kad jei situacija dėl koronaviruso pasikeis, šį prašymą bus galima svarstyti iš naujo.

Kaltinimai šioje byloje yra pareikšti buvusiai Vilniaus rajono valstybinės kalbos mokėjimo ir Lietuvos Respublikos konstitucijos pagrindų egzaminų kvalifikavimo komisijos pirmininkei Aušrai Mažonienei bei penkiems privatiems asmenims – trims užsieniečiams ir dviem lietuviams.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, už neteisėtą atlygį užsienio piliečiams buvo sudarytos sąlygos fiktyviai, faktiškai nelaikant, išlaikyti lietuvių kalbos ir konstitucijos pagrindų egzaminus – jų rezultatus vertinti teigiamai, bei gauti šių egzaminų išlaikymo pažymėjimus, reikalingus teikiant prašymus Migracijos departamentui dėl leidimų nuolat gyventi Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių