Teismas pailgino bausmę Sudervės kapinėse merginą nužudžiusiam jaunuoliui

Lietuvos apeliacinis teismas iki devynerių metų pailgino laisvės atėmimo bausmę jaunuoliui, Sudervės kapinėse nužudžiusiam merginą.

Už itin žiaurų nužudymą nepilnamečiui Vilniaus apygardos teismas buvo skyręs aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį panaikino apygardos teismo nuosprendžio dalį, kuria nuteistojo atsakomybę lengvinančia aplinkybe pripažinta tai, kad jis prisipažino padaręs nusikaltimą ir nuoširdžiai gailisi.

„Teisėjų kolegija atsižvelgė, kad nuteistasis ne iš karto nurodė teisingai faktines aplinkybes, dėl jo veiksmų buvo suklaidinti pareigūnai, taip pat jis neatsiprašė nukentėjusiųjų“, – BNS pranešė Lietuvos apeliacinis teismas.

Lietuvos apeliacinis teismas padarė išvadą, kad apygardos teismas nepagrįstai nuteistojo atsakomybe lengvinančia aplinkybe nurodė tai, kad nusikaltimą padarė būdamas nepilnametis.

Trijų teisėjų kolegija pažymėjo, kad skirdami jiems bausmes, teismai visais atvejais privalo atsižvelgti į jauną kaltininko amžių. Vis dėlto nesant kitų duomenų, tai nesudaro savarankiško pagrindo dar labiau švelninti jo baudžiamąją atsakomybę.

Kitose dalyse nuosprendis nekeistas ir paliktas galioti, po Apeliacinio teismo verdikto jis įsiteisėjo.

Pernai lapkritį teismas 15-metę nužudžiusį nepilnametį nuteisė kalėti, tačiau išteisino dėl prievartavimo.

Nužudytosios motinai teismas priteisė 25 tūkst. eurų neturtinės žalos, tėvui – 20 tūkst. eurų neturtinės žalos.

Byla visų instancijų teismuose buvo išnagrinėta uždaruose teismo posėdžiuose.

Ikiteisminis tyrimas šioje byloje pradėtas pernai kovo 14 dieną, sulaukus pranešimo, kad po pietų iš namų Vilniuje išėjo ir negrįžo 2005 metais gimusi nepilnametė.

Kovo 15-osios vakarą nužudytos nepilnametės kūnas su smurto žymėmis rastas sostinės Sudervės kapinėse.

Ikiteisminis tyrimas dėl paieškos tuomet perkvalifikuotas į nužudymą ir tos pačios dienos vakarą kriminalistai nustatė ir sulaikė labai sunkiu nusikaltimu įtariamą 2003 metais gimusį jaunuolį.

Vaikino namuose tuomet buvo atliktos kratos ir rasti daiktai, turintys įrodomosios reikšmės, bei nusikaltimo padarymo įkalčiai.

Vilniaus apygardos prokuratūros atstovė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė anksčiau BNS yra sakiusi, kad vaikinas nužudytą paauglę pažinojo apie pusę metų ir apklausų pas ikiteisminio tyrimo teisėją metu prisipažino įvykdęs nusikaltimą.

Įstatymas numato, kad asmuo už nužudymą Lietuvoje gali būti nubaustas laisvės atėmimu nuo septynerių iki penkiolikos metų, arba laisvės atėmimu nuo aštuonerių iki dvidešimties metų arba laisvės atėmimu iki gyvos galvos.

Lietuvoje už sunkius nusikaltimus nepilnamečiams yra skiriamos ne didesnės nei 10 metų laisvės atėmimo bausmės.

Remiantis statistika, 2018 metais Lietuvoje nuosprendžiai už įvairius nusikaltimus buvo paskelbti 756 nepilnamečiams, 2019 metais – 508, 2020 metais – 464.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip

Taip portretas
Nuo mažens patyčios vaikus formuoja būti gyvuliais,amžinai kovoti dėl save,dėl įžeidimu. Kodėl jūs šito nematote o galbūt buvo kerštas kažkuo paremtas. Nors žinoma, tokių būdų kerstauti negalima ir nepateisinama.Bet Mergaites ir Moterys dabar yra bjaurios ,kaip kurios vertos žiaurios bausmės ,žinoma netokios.Šią temą galima būtų daug ką oarašyti, bet,bet ..m

Močiutė

Močiutė portretas
Bausmė būtina bet reikia ir kitų priemonių. Visada maniau, kad paklydus vaikui reikėtų nagrinėti ir tėvų vaikų santykius. Jie gali būti geri kaip galvoja patys tėvai. Ir gerbtina. Bet gali būti nepriimtini paaugliui. Kaip kitaip vaikinukas gali būti toks žiaurus.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių