Teisme – A. Paleckio įkurto forumo likvidavimo byla

Vilniaus regiono apylinkės teismo Vilniaus rajono rūmai pirmadienį baigė nagrinėti civilinę bylą dėl „Tarptautinės geros kaimynystės forumo“ likvidavimo, sprendimas bus skelbiamas lygiai po savaitės, vasario 20 dieną.

Per paskutinįjį posėdį teismas baigė išklausyti dviejų steigėjų baigiamųjų pasisakymų – Kazimierio Juraičio ir Dmitrijaus Glazkovo.

„Prokuratūros pretenzijos dėl įregistravo visiškai nepagrįstos, Registrų centras pripažino steigimo teisėtumą, visi registracijos tikslai atrinkti iš registracijos sąrašo“, – sakė D. Glazkovas.

Jis teigė, kad prokuratūra nepateikė įrodymų, kad forumo steigėjų pasisakymai Rusijos žiniasklaidai daro žalą Lietuvai.

„Visi kaltinimai dėl karo propagandos yra nepagrįsti, veiklos įsivaizdavimas yra iškreipiamas žiniasklaidoje“, – sakė D. Glazkovas, pridūręs, kad teismo procesas yra užsakytas.

E. Švenčionienė teismui priminė, kad forumą ji su bendramininčiais kūrė vedina kilnaus tikslo – tautų draugystės.

Visi kaltinimai dėl karo propagandos yra nepagrįsti, veiklos įsivaizdavimas yra iškreipiamas žiniasklaidoje.

„Esama politinė situacija man atrodo neteisinga forumas nepalaiko karų ir nori gražaus bendradarbiavimo, forumą mes įsteigėme teisėtu keliu“, – per teismo posėdį sakė E. Švenčionienė.

Generalinės prokuratūros prokurorė Sigita Vasiliauskienė teismo paprašo „Tarptautinį geros kaimynystės forumą“ pripažinti neteisėtai įsteigtu, likvidatoriumi paskiriant Turto banką.

Ankstesniame posėdyje ji pabrėžė, jog atsakovai nepateikė įrodymų, kad asociacija veikė numatytais tikslais ir teigė jog „jos veikla priešinga Konstitucijai todėl neteisėtai įsteigta“.

Ji prašė panaikinti organizaciją dviem pagrindais – steigimo tikslai neteisėti ir prieštarauja viešajai tvarkai ir pažeistos juridinio asmens steigimo taisyklės.

Prokurorė taip pat pažymėjo, kad asociacijos atstovai savo pasisakymais pritaria Rusijos karui Ukrainoje, o įvertinus Lietuvos gyventojų skiriamą paramą Rusijos užpultai šaliai, asociacijos nuomonės reiškimas visos tautos vardu prieštarauja viešajai tvarkai ir negali būti vertinamas kaip tenkinantis viešąjį interesą.

„Pritarimas karui neatitinka Lietuvos oficialios pozicijos“, – sakė prokurorė.

„Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ vadovė E. Švenčionienė ir keturi su juo susiję asmenys – D. Glazkovas, Kazimieras Juraitis, Algirdas Paleckis ir Mindaugas Ramoška – šioje byloje dalyvauja kaip atsakovai.

Kaip tretieji asmenys byloje dalyvauja Registrų centras, Turto bankas ir Kalėjimų departamentas.

Prokuratūra taip pat atlieka du ikiteisminius tyrimus, susijusius su forumu.

Vienas jų vyksta pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už padėjimą kitai valstybei veikti prieš Lietuvą.

Generalinė prokuratūra pernai spalį pranešė apie teisėsaugos atliekamas kratas, reiškiamus įtarimus ir kitus procesinius veiksmus tyrime dėl už šnipinėjimą Rusijai nuteisto A. Paleckio įsteigto „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ veiksmų.

Kitas tyrimas vyksta dėl A. Paleckio parašo ant minėtos organizacijos steigimo dokumentų. Jie buvo pasirašyti A. Paleckiui jau atliekant laisvės atėmimo bausmę už šnipinėjimą Kauno tardymo izoliatoriuje.

Pats A. Paleckis yra nuteistas dėl šnipinėjimo Rusijos žvalgybai, jam skirta reali šešerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Teisėsaugos dėmesio asociacija sulaukė po jos atstovų apsilankymo Maskvoje, kur jos atstovai susitiko su Rusijos visuomenės rūmų atstovais ir surengę spaudos konferenciją kėlė abejones dėl dabartinės Lietuvos valdžios išrinkimo teisėtumo, kaltino ją darant ekonominę žalą ir bauginant savo piliečius dėl galimo Rusijos įsiveržimo.

Anksčiau E. Švenčionienė su bendražygiais lankėsi Baltarusijoje, susitiko su jos autoritariniu vadovu Aliaksandru Lukašenka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

anonimui

anonimui portretas
Tavo ponios kalbėjimai mums dzin. Pradėkime galvoti ,kas tu toks, nes nusišneki po kiekvienu straipsniu kiekvienam e savo pezale .galvojame, ir tavo pezalai mums dzin.

baisu

baisu portretas
Švenčionienė dėl tautų draugystės.Ar jai neužtenka tautų draugauti? kad reikia jai tų žudikų galvažudžių?

KUR

KUR portretas
byla uspaskichuii ir jo provokatoriams ir putino orkoms darbiečiams.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių