R. Požėla reiškia palaikymą moterį nušovusiam policininkui: jis nebus paliktas vienas

  • Teksto dydis:

Teismui trečiadienį perdavus Vilniaus rajone moterį nušovusio policijos pareigūno bylą, generalinis komisaras Renatas Požėla išreiškė palaikymą kaltinimų nužudymu viršijus įgaliojimus sulaukusiam sostinės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnui.

„Esu įsitikinęs, kad pareigūnas vykdė duotą priesaiką – ginti kiekvieną pilietį, kuriam gresia realus pavojus ir šaunamasis ginklas buvo paskutinė priemonė, saugant save ir medikus nuo realios grėsmės“, – Policijos departamento išplatintame pranešime cituojamas R. Požėla.

„Pareigūnas nebus paliktas vienas – ir toliau užtikrinsime tiek teisinę, tiek kitą pareigūnui reikalingą pagalbą, siekdami apginti jo teisėtus interesus, užtikrinti kokybišką gynybą Vidaus tarnybos statuto ir kitų teisės aktų nustatytais pagrindais“, – teigė generalinis komisaras.

Prokuratūra teismui perdavė bylą, kur kaltinimai nužudymu viršijus įgaliojimus pareikšti Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnui.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas po to, kai pernai gruodžio 12 dieną, policijos pareigūnas, atvykęs į įvykio vietą panaudojo tarnybinį šaunamąjį ginklą, dėl ko įvykio vietoje žuvo moteris.

Tyrimo metu nustatyta, kad tą dieną Vilniaus pareigūnų ekipažas gavo Operatyvaus valdymo skyriaus pranešimą apie moters keliamą grėsmę greitosios medicininės pagalbos brigados medikams.

Į privataus gyvenamojo namo kiemą Vilniaus rajone, 14.50 valandą atvykę policijos pareigūnai sutiko ten jų laukusią greitosios medicininės pagalbos brigadą, kuri informavo apie moters elgesį ir jos sveikatos būklę.

Esu įsitikinęs, kad pareigūnas vykdė duotą priesaiką.

Į iškvietimo vietą atvyko ir antras policijos ekipažas.

Maždaug po 10 minučių nuo atvykimo buvo panaudotas tarnybinis šaunamasis ginklas.

Medicininė pagalba nukentėjusiajai buvo pradėta teikti nedelsiant, tačiau dėl patirtų sužalojimų sunkumo ji mirė įvykio vietoje.

Kaltinamajame akte nurodoma, kad siekdamas sulaikyti moterį pareigūnas neišnaudojo visų jo turėtų galimybių veikti kitaip, klaidingai įvertino būtinosios ginties situaciją ir panaudojo šaunamąjį ginklą nesant neišvengiamo pavojaus jo ar kitų asmenų gyvybei bei sveikatai, todėl moters žūtis kvalifikuotina kaip nužudymas.

Šis įvykis pernai vėl įžiebė diskusijas Lietuvoje dėl to, kokiomis sąlygomis pareigūnai Lietuvoje turėtų naudoti tarnybinius ginklus, ir kokių apsaugos priemonių reikia greitosios medicinos pagalbos paramedikams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mama

Mama portretas
Reikėjo apsisukt ir išvažiuot, jei nesugeba pagalbos sergančiai suteikt, ir medikai, ir policija, fui...paliko skausmą begalinį sūnui, kuris liko vienas, skubėjo iš darbo pas mamą, dar užsuko į parduotuvę jai nupirkt jos mėgstamą maistą, graudu prisimint...Gavo policininkas ką nusipelnė, ir kaip leidžia sąžinė jį dar ginti, jis ir kitus šaudytų su savo nesveiku protu, o visa brigada ir medikų, ir policininkų prie to prisidėjo savo neišmanymu kaip padėt sergančiai moteriai...., o geriausiai buvo paprasta-pasišalint iš jos nuosavų namų....

Tauras Stankus

Tauras Stankus portretas
Jeigu negalima stabdyti ginklu agresyvaus žmogaus su peiliu, kuris kelia realią grėsmę sveikatai ir gyvybei, jeigu negalime stabdyti ginklu kriminalinių nelegalių migrantų, perspėjus juos apie galimybę panaudoti ginklą, tuomet visiems mums kyla realus pavojus kiekvieną dieną. Tai reiškiasi, kad nebelieka teisės gintis, nebelieka teisės saugoti šalies saugumą. Reikėtų judėti kaip tik atvirkštine kryptimi: susidarius tokiai kriminogeninei ir geopolitinei situacijai, pareigūnai, kariai, pasienio apsaugos darbuotojai turi įgauti daugiau laisvės ir įgaliojimų. Visuomenei reikia daugiau drausimės ir susitelkimo. Nestabilūs nusikaltėliai, agresyvūs piliečiai turi žinoti, kad pareigūnai turi teisę gintis ir ginti kitus.

GINKIT

GINKIT portretas
SAVO PAREIGŪNUS IR MŪSŲ GYNĖJUS.
VISI KOMENTARAI 44

Galerijos

Daugiau straipsnių